Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

2-й квартал 2012 р.

30.06.2012 Нова книга з києвознавства

Продовжуємо публиковати книгу Г.К.Лукомського «Киев: церковная архитектура XI-XIX века» (1923 р.). Сьогодні – наступні 5 нарисів про київські храми.

Більше інформації…

28.06.2012 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «Мати».

Горпина й Нур’ялі покохались; вони обмінюються своїми спогадами, як пани та мурзи їх визискували… Горпина з Нур’ялі їдуть до Кафи продавати рибу. Горпина знайомиться з козачкою Оленою, яка викупила свого чоловіка з каторги, і мріє викупити свого Данила… Горпина відвідала Олену в її хаті, і вони докладно обговорюють план – як викупити Данила Коржа… Горпина відчуває вагітність – в неї буде дитина від Нур’ялі. Вона й хоче визволити Коржа, і боїться цього… Панас і Олена відвідують Горпину в Чабан-Таші і запрошують її до себе на свят-вечір… Татарки розповідають Горпині, що народивши дитину, вона стане вільною…

Більше інформації…

26.06.2012 Новий роман Володимира Паська

Роман Володимира Паська «Час прощення» розвивається в двох часових вимірах – сучасної України і України 1940-х років, доби боротьби червоних українців проти синьо-жовтих. Сьогодні – розділ «Кольори одного життя».

Шеремет штовхнув двері, зайшов до книгарні. Абсолютне панування російськомовної літератури. Українською виключно книжки з вітчизняної історії, культури, етнографії та класиків літератури. І все.

Більше інформації…

24.06.2012 Нові літературні рецензії

Пропонуємо читачам серію рецензій «Перлини сучасної української літератури» львів’янина Ігоря Зіньчука.

На сторінках цієї серії Ви зможете відкрити для себе дивовижний та захоплюючий, сповнений драматизму світ романів Ліни Костенко, Марії Матіос, Лесі Романчук, Ніни Фіалко, Люко Дашвар.

Більше інформації…

22.06.2012 Нове про Чорнобильську катастрофу

Продовжуємо публікувати збірник документів «Чорнобильська катастрофа у кривому дзеркалі комуністичної преси». Сьогодні – повідомлення за 26 – 30 червня 1986 р.

Беда, случившаяся в Чернобыле, значительно осложнила наши задачи – мы рассчитывали демонтировать на ряде энергетических объектов устаревшее оборудование.

Більше інформації…

20.06.2012 Нова книга Дмитра Донцова

Продовжуємо публікацію трактату «Націоналізм» (1926 р.) в авторській редакції 1966 р. Сьогодні – перші 4 розділи.

Війна для них, незалежно від її мети й наслідків, це зло, «масове мордування», гідне вже тому всякого осуду, що посягає на «найцінніше»: на життя одиниці.

Більше інформації…

18.06.2012 Нові поезії Степана Руданського

Опублікована балада (небилиця) «Хрест на горі».

І стрягне в землю церква та, / Лиш на горі тій хрест видати. / І от плинуть-плинуть літа, / А тих коханків не видати.

Більше інформації…

16.06.2012 Новий збірник історичних документів

Завершуємо публікацію збірника документів «Земельні банки Новоросійського краю», підготованого А.В.Пивоваром, О.І.Пєшим, К.В.Шляховим. Сьогодні – «Іменний покажчик».

Іменний покажчик, на відміну від географічного, подано без відокремленої розбивки прізвищ за губерніями, що дозволяє простежити, як своєрідну міжрегіональну диверсифікацію земельної власності, так і деякі родинні зв’язки у межах суміжних повітів і губерній.

Більше інформації…

14.06.2012 Нові статті з археометрії

Опубліковано 4 нових статті у розділі «Охорона і дослідження пам’яток».

Специфіка охорони археологічних пам’яток Києва полягає в тому, що культурні шари минулих епох знаходяться на території сучасного міста.

Більше інформації…

12.06.2012 Нові фольклорні записи Ю.Федьковича

Починаємо публікувати фольклорні записи Ю.Федьковича з Буковини. Сьогодні – перші щедрівки господареві.

Тобі ся клоним, тебе шануєм, / Тебе шануєм, тебе віншуєм: / Щастєм, здоровлєм, пробутком добрим, / Пробутком добрим ще й віком довгим

Більше інформації…

10.06.2012 Нова книга з києвознавства

Продовжуємо публиковати книгу Г.К.Лукомського «Киев: церковная архитектура XI-XIX века» (1923 р.). Сьогодні – наступні 5 нарисів про київські храми.

Більше інформації…

8.06.2012 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «Фундуш Галшки Гулевичівни».

Галшка дарує майбутньому братству свою садибу в Києві… Школу засновано, і Михайлика – сина фундаторки – записали до неї першим. Але він нудиться і мріє про втечу…

Більше інформації…

6.06.2012 Новий роман Володимира Паська

Роман Володимира Паська «Час прощення» розвивається в двох часових вимірах – сучасної України і України 1940-х років, доби боротьби червоних українців проти синьо-жовтих. Сьогодні – розділ «Чого вони варті, наші зірки?…».

Бо «місцеві» у професійні військові не дуже прагнули, а якщо точніше, то їх не дуже-то й брали.

Більше інформації…

4.06.2012 Нове про Чорнобильську катастрофу

Продовжуємо публікувати збірник документів «Чорнобильська катастрофа у кривому дзеркалі комуністичної преси». Сьогодні – повідомлення за 21 – 25 червня 1986 р.

Рассказывая о срочных работах в связи с ликвидацией аварии на Чернобыльской АЭС, секретарь парткома Киевподземстроя-1 С.К.Листровой ставил конкретные задачи по выполнению работ на объекте

Більше інформації…

2.06.2012 Нова книга Дмитра Донцова

Починаємо публікацію трактату «Націоналізм» (1926 р.) в авторській редакції 1966 р. Сьогодні – «Передмова до третього видання».

Трактованню України як провінції Росії, що претендувала лише на деякі «полегші» культурного й соціального характеру, «Націоналізм» протиставляв ідею політичної нації.

Більше інформації…

30.05.2012 Нові поезії Степана Руданського

Опубліковано наступні 10 приказок Степана Руданського.

Заким то він обернувся, / З себе ризи скинув… / А той давно з його грішми / Десь, як вітер, згинув.

Більше інформації…

28.05.2012 Новий збірник історичних документів

Продовжуємо публікацію збірника документів «Земельні банки Новоросійського краю», підготованого А.В.Пивоваром, О.І.Пєшим, К.В.Шляховим. Сьогодні – «Відомості про плани земельних ділянок в архівно-історичній колекції Кіровоградського краєзнавчого музею» та інші додатки.

Основу колекції складають робочі матеріали колишніх єлисаветградських землемірів Б.І. Собеневського та його сина В.Б.Собеневського.

Більше інформації…

26.05.2012 Нові статті з археометрії

Опубліковано 5 нових статей у розділі «Прикладна археометрія».

Більше інформації…

24.05.2012 Нова стаття з києвознавства

Опублікована стаття «Лиса гора на мапах Києва».

Картографічний матеріал дозволяє нам доповнити раніш опубліковані дані щодо історії цього урочища Лиса гора на основі аналізу послідовності карт та схем м. Києва.

Більше інформації…

22.05.2012 Нова книга про пам’ятки

Закінчуємо публікувати книгу П.Фоміна «Церковні старожитності Харківського краю» (1916 р.). Сьогодні – глава «Найдавніший тип дерев'яних «черкаських» храмів».

Вивчення української архітектури / Безверхі церкви / Тричастинні церкви / Одноверхі церкви / Трихверхі церкви

Більше інформації…

20.05.2012 Нова книга з києвознавства

Продовжуємо публиковати книгу Г.К.Лукомського «Киев: церковная архитектура XI-XIX века» (1923 р.). Сьогодні – наступні 5 нарисів про київські храми.

Більше інформації…

18.05.2012 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «На певному грунті».

Сагайдачний заводить розмову про заснування братства з бурмістром київським Созоном Баликою… Під час обіду Сагайдачний домовляється, що робитимуть на користь братства Созон і Богдан Балики… Київські міщани поступово схиляються до ідеї заснування братства…

Більше інформації…

16.05.2012 Новий роман Володимира Паська

Роман Володимира Паська «Час прощення» розвивається в двох часових вимірах – сучасної України і України 1940-х років, доби боротьби червоних українців проти синьо-жовтих. Сьогодні – розділ «Левко. Льова. Лео».

Саме вони, колишні фронтовики, складали кістяк місцевого прорадянськи налаштованого «активу», як тоді казали, і були у влади на особливому положенні.

Більше інформації…

14.05.2012 Нове про Чорнобильську катастрофу

Продовжуємо публікувати збірник документів «Чорнобильська катастрофа у кривому дзеркалі комуністичної преси». Сьогодні – повідомлення за 16 – 20 червня 1986 р.

Будто все, как в прифронтовой полосе, будто на войне. Хотя не слышно ни артиллерийской канонады, не застилают глаза дымы разрывов и не видно вражеских танков, колонн пехоты.

Більше інформації…

12.05.2012 Нові поезії Степана Руданського

Опубліковано останні сім пісень Степана Руданського.

Квітчу гору не квітками – / Турецькими головами; / Квітчу плечі свої сербські / Турецькими жупанами. / Турки кулі виливають, / Кулі турків побивають.

Більше інформації…

10.05.2012 Новий збірник історичних документів

Продовжуємо публікацію збірника документів «Земельні банки Новоросійського краю», підготованого А.В.Пивоваром, О.І.Пєшим, К.В.Шляховим. Сьогодні – «Описи наявних фондів інших кредитно-банківських установ Одеського архіву».

Фонд 80: Кучурганська ощадно-позичкова каса. Опис 1 (1898-1915) / Фонд 109: Одеська контора Державного банку. Опис 2 (1895-1915) / Фонд 175: Банкірська контора Самуїла Барбаша. Опис 1 (1880-1919)

Більше інформації…

8.05.2012 Нова стаття з археометрії

Опублікована стаття «Методи комплексної інтерпретації результатів магнітометричної зйомки археологічних пам'яток».

Постановка завдання / Виділення локальних аномалій / Порівняльна характеристика методів виділення локальних аномалій / Фільтрація перешкод / Градієнти аномального магнітного поля / Оцінка достовірності виявлених локальних аномалій / Приклад обробки експериментальних даних

Більше інформації…

6.05.2012 Нова книга про пам’ятки

Продовжуємо публікувати книгу П.Фоміна «Церковні старожитності Харківського краю» (1916 р.). Сьогодні – глава «Пам'ятки церковного будівництва слобідських черкас XVII -XVIII вв.».

Ранній етап будівництва / Будівельники церков / Монастирі / Зміївський монастир / Парафіяльні церкви

Більше інформації…

4.05.2012 Нова книга з києвознавства

Продовжуємо публиковати книгу Г.К.Лукомського «Киев: церковная архитектура XI-XIX века» (1923 р.). Сьогодні – перші 5 нарисів про київські храми.

Більше інформації…

2.05.2012 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «Жіноче серце».

Горпина, живучи в саклі Нур’ялі, одужує і знає, чи ненавидіти його, як рабовласника… Нур’ялі з Горпиною працюють у винограднику… Нур’ялі поплив далеко в море по білугу і довго не повертався через шторм. Горпина з Шафіге палять багаття, щоб вказати йому шлях, і коли Нур’ялі повернувся, Горпина притуляється до нього…

Більше інформації…

30.04.2012 Нова стаття Дмитра Донцова

Публікуємо статтю Д.Донцова «Ідеологи голоти» (1950 р.).

Ніяка упорядкована спільнота, а тим менше нація в боротьбі, на сміє толерувати на провіднім місці апостолів капітуляції і безхарактерності. Супроти них – єдиний обов’язок: їх демаскувати.

Більше інформації…

28.04.2012 Новий роман Володимира Паська

Роман Володимира Паська «Час прощення» розвивається в двох часових вимірах – сучасної України і України 1940-х років, доби боротьби червоних українців проти синьо-жовтих. Сьогодні – розділ «Не забуду й не прощу!».

Вони вшанували воїнську доблесть і героїзм солдата з далеких країв, але відмовили у шані бодай і своєму, бодай і мученику, але за чужу їм ідею.

Більше інформації…

26.04.2012 Нове про Чорнобильську катастрофу

Продовжуємо публікувати збірник документів «Чорнобильська катастрофа у кривому дзеркалі комуністичної преси». Сьогодні – повідомлення за 11 – 15 червня 1986 р.

Тысячи мужчин и женщин (детей отсюда давно вывезли) вместе с армейскими подразделениями ведут борьбу за город. Нет, уровень радиации не опасен для жизни.

Більше інформації…

24.04.2012 Нові поезії Степана Руданського

Опублікована балада (небилиця) «Упир».

І встають Івась, Ганнуська, / Встають і сідають, / І по самую опівніч / Тихо розмовляють.

Більше інформації…

22.04.2012 Новий збірник історичних документів

Продовжуємо публікацію збірника документів «Земельні банки Новоросійського краю», підготованого А.В.Пивоваром, О.І.Пєшим, К.В.Шляховим. Сьогодні – «Відомості про справи Одеського відділення Селянського поземельного банку у фондах Кіровоградського архіву».

Основний масив документів фонду пов’язаний з діяльністю Одеського відділення Селянського поземельного банку та його повітового представництва у м. Єлисаветграді.

Більше інформації…

20.04.2012 Нові статті з археометрії

Опубліковано 4 нових рецензії.

Тобто В.А. Косіков стоїть на позиціях визнання високого рівня саме скіфської металообробки, яка в період архаїки являла собою унікальне явище. В цьому не можна не погодитись з автором.

Більше інформації…

18.04.2012 Нова книга про пам’ятки

Продовжуємо публікувати книгу П.Фоміна «Церковні старожитності Харківського краю» (1916 р.). Сьогодні – глава «Черкаські церковні пам'ятки Задніпровського походження».

Українські церкви за описом Павла Алеппського / Переселення українців на Харківщину / Перенесення церковних речей

Більше інформації…

16.04.2012 Нова книга з києвознавства

Продовжуємо публиковати книгу Г.К.Лукомського «Киев: церковная архитектура XI-XIX века» (1923 р.). Сьогодні – наступні 4 розділи.

Більше інформації…

14.04.2012 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «Полковник Горленко».

До пораненого Горленка приходить лікар Стефана Потоцького і подає йому допомогу… Пані Єля Горленкова збирається веселитись на балах, а Стефан Потоцький задумав зробити з Горленка полковника свого надвірного війська… Для нового життя Горленкові потрібні були гроші, і він заходився визискувати своїх селян… На прийому у Стефана Потоцького Горленко програє в карти величезну суму італійцю Фалієро… Шукаючи, у кого б позичити гроші для покриття картярського боргу, горленко змушений звернутись до управителя Потоцького – пана Доліви-Ясенського… Горленко розраховується за картярський борг, викликавши нове незадоволення Стефана Потоцького…

Більше інформації…

12.04.2012 Нова книга Дмитра Донцова

Закінчуємо публікацію книги Д.Донцова «Дух Росії» (1961 р.). Сьогодні – останні розділи.

Те, що Росія в даний час загрожує всьому світові, сталося не в результаті її військової сили, а через про-російську політику на Заході.

Більше інформації…

10.04.2012 Новий роман Володимира Паська

Роман Володимира Паська «Час прощення» розвивається в двох часових вимірах – сучасної України і України 1940-х років, доби боротьби червоних українців проти синьо-жовтих. Сьогодні – розділ «Стежками друзів».

Ясна річ, ця неодворянська каста розмовляла державною, винятково російською мовою. Про те, що такий самий статус тут, в УРСР мала і українська, ніхто навіть і не згадував.

Більше інформації…

2.04.2012 Нове про Чорнобильську катастрофу

Продовжуємо публікувати збірник документів «Чорнобильська катастрофа у кривому дзеркалі комуністичної преси». Сьогодні – повідомлення за 6 – 10 червня 1986 р.

Митинг дружбы на Чепеле / Причины катастрофы / Умалчивали о неполадках / За крок від реактора / З пошти цих днів

Більше інформації…