Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

1-й квартал 2008 р.

30.03.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано переклади з «Книги пісень» Г.Гейне : «Ліричні співанки», «Поворіт додому». Слід знати, що Леся Українка і Максим Славинський переклали «Книгу пісень» в повному обсязі. Але ми вміщуємо тільки ті твори, які були перекладені Лесею Українкою (звідси пропуски в нумерації).

28.03.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано статтю «Причинки для оцінення поезій Тараса Шевченка». І знову запитання залишається без відповіді : чим ця стаття могла розгнівати комуністичне начальство ? Невже через критичне ставлення до Шевченка ?

26.03.2008 р. Новий сервіс на сайті «Мислене древо»

Ми пропонуємо користувачам сайту відвідати наш новий е-магазин, в якому можна придбати наші видання на компакт-дисках. Всього вашій увазі пропонується 40 видань. Інформація в цих виданнях є ексклюзивною, тобто її не можна одержати жодним іншим шляхом, окрім наших дисків. Бажаємо успішних покупок !

24.03.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано переклад поеми В.Гюго «Сірома».

22.03.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано незакінчену статтю «Із лектури наших предків XI в.». Чому цю цілком нейтральну в політичному та релігійному відношенні статтю не допущено до зібрання творів Франка – збагнути неможливо. Але факт лишається фактом – те, що можна було читати нашим предкам в 11 ст., невільно було читати в 2 пол.20 ст. Така «культурна політика» Москви не могла мати і не мала ніяких інших наслідків, окрім загального здичавіння.

20.03.2008 р. Презентація продукції «Мисленого древа»

В актовому залі Київської духовної академії (у Михайлівському Золотоверхому монастирі, вул.Трисвятительська, 6) відбулась презентація веб-сайту і продукції «Мисленого древа». Завдяки люб’язності організатора заходу, ректора КДА архієпископа Димитрія, ми отримали змогу розповісти про нашу роботу ректорам духовних семінарій та студентам старших курсів КДА. Під час 40-хвилинного виступу Микола Жарких ознайомив слухачів з можливостями програмного пакету «Археометрика», з ресурсами, представленими на веб-сайті «Мислене древо» та з ієрархічною СУБД «Мислене древо» – на прикладі баз даних «Україна 13 – 18 ст.» та «Храми Поділля». Презентація проводилась в режимі live preview – всі програми демонструвались на екрані в режимі реального функціонування.

Микола Жарких проводить презентацію

Микола Жарких проводить презентацію

Ректори семінарій (на першому плані)…

Ректори семінарій (на першому плані) знайомляться з нашими виданнями

На закінчення презентації владика Димитрій закликав присутніх користуватись продуктами «Мисленого древа» і оголосив ряд видань, які будуть здійснюватись спільними заходами Київської духовної академії і «Мисленого древа».

20.03.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано переклади фрагменту поеми А.Міцкевича «Конрад Валленрод» та частини Гомерової «Одіссеї».

18.03.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано переклад вірша Моріца Розенфельда «Пісня робітників». Так само, як і попередній твір Розенфельда, він є більше агітаційним, ніж власне-літературним твором, і агітує він за класову боротьбу. Але те, що російські начальники терпіли у Дем’яна Бідного, вони не терпіли в Івана Франка.

16.03.2008 р. Нове про Лесю Українку

Наша фотогалерея поповнилася зображенням будинку по просп.Свободи, 11 у Львові (колишній Центральний готель), де в 1901 році зупинялась Леся Українка (2 фото).

14.03.2008 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

На новому диску представлено черговий компонент енциклопедичного бібліографічного довідника «Україна 13 – 18 ст.» – предметний покажчик.

Більше інформації…

12.03.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано переклад вірша Моріца Розенфельда «Моя пісня». Чому цей короткий твір, суворо витриманий в дусі класової боротьби бідних експлуатованих євреїв проти багатих євреїв-експлуататорів, підпав під заборону – нині здогадатись неможливо. Певно, російським комуністам на той час обридли всякі євреї, і бідні, й багаті – от і викреслили їх усіх разом з їхньою класовою боротьбою.

10.03.2008 р. Нове про Лесю Українку

Серію перекладів, виконаних Лесею Українкою, ми розпочинаємо з найпершої її праці – перекладів з М.В.Гоголя : «Передмова Панька Рудого», «Запропаща грамота», «Зачароване місце».

8.03.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано переклад фрагментів драматичної поеми Ярослава Врхліцького «Бар-Кохба». Якими міркуваннями керувались російські літературні генерали, коли її забороняли – нині здогадатись важко. Бар-Кохба проти Москви не воював (він жив рівно за 1000 років до її заснування). Він провинився хіба тим, що був єврей і його боротьба проти Риму була і є прообразом сучасної історії Ізраїлю…

6.03.2008 р. Нова стаття в «Дивосвіті Мисленого древа 3»

Стаття «Атрибути, сторінки і поля» пояснює ці основоположні для Мисленого древа 3 поняття.

4.03.2008 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

На новому диску представлено черговий компонент енциклопедичного бібліографічного довідника «Україна 13 – 18 ст.» – покажчик праць, які висвітлюють історію України, систематизований за історичними періодами.

Більше інформації…

2.03.2008 р. Нове про Лесю Українку

З ласкавої згоди Валентини Ржевської ми публікуємо її розвідку «Усміхнена Кассандра».

28.02.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано пісню «Гей, Січ іде». Московські начальники боялись цієї бадьорої стройової пісні – і правильно робили. Вони все уявляли собі, як під звуки цієї пісні українці вишикуються в ряди і виженуть окупантів (як воно зрештою і сталось).

26.02.2008 р. Нова стаття в «Дивосвіті Мисленого древа 3»

Стаття «Створення / модифікація сторінок» пояснює спосіб використання дива сторінок для проектування бази даних Мисленого древа 3.

24.02.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано незакінчену повість Лесі Українки «Екбаль-ганем». На цьому ми вичерпали весь список незакінчених творів поетеси.

22.02.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано поему «Великі роковини». Треба признати, що вороги України, створюючи в Києві Інститут літератури, забезпечуючи його працівників діагоналевими галіфе та іншими засобами до пізнання літератури, діяли з розмахом і отримали належне уявлення : хто і що в українській літературі є непримиренним до поневолювачів. Поема Івана Франка потрапила у списки забороненої літератури – навіть наші вороги визнали у такий (властивий ворогам) спосіб її значимість.

Мовиш: «Нині інші війни».

Ну, то іншу зброю куй,

Ум гостри, насталюй волю,

Лиш воюй, а не тоскуй!

Ось і ми, будуючи наш сайт, гартуємо інформаційну зброю, котрою ми маємо здобувати для України гідне місце в 21-му, інформаційному столітті.

20.02.2008 р. Нове про Лесю Українку

Наша фотогалерея поповнилася зображенням будинку по Ярославовому Валу, 32 в Києві, де в 1907 році мешкала Леся Українка (3 фото).

18.02.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано вірш «Заповіт Якова». За російського урядування в Україні цей вірш приховували, але причини цього не дуже зрозумілі – хіба що було незручно взагалі згадувати про євреїв.

16.02.2008 р. Нова стаття в «Дивосвіті Мисленого древа 3»

Стаття «Тип вершини» пояснює особливості використання ієрархічних словників Мисленого древа 3 на прикладі словника типів вершин.

14.02.2008 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Новий компакт-диск представляє енциклопедію життя і творчості Лесі Українки. На нашому сайті вже більше року успішно розвивається веб-версія цієї енциклопедії. Нині ми можемо запропонувати нашим читачам значно розширений і доповнений варіант цього продукту.

В рамках акції «30 днів по 30 гривень» ви можете придбати цей диск через наш сайт з великою знижкою. Не відкладайте покупку на потім ! Акція діє з 14 лютого по 14 березня 2008 р.

12.02.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано незакінчені твори Лесі Українки: начерк драми «В неділю рано зілля копала…», начерк твору «На передмісті Александрії живе сім’я грецька».

10.02.2008 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

На новому диску представлено черговий компонент енциклопедичного бібліографічного довідника «Україна 13 – 18 ст.» – покажчик праць, які висвітлюють історію України, систематизований за роками публікації.

Більше інформації…

8.02.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано вірш «Асиміляторам». За російського урядування в Україні цей вірш приховували – адже нагадувати всемогутньому маршалу Брежнєву, що він ніяк не може упоратись з євреями, було незручно.

6.02.2008 р. Нова послуга на сайті «Мислене древо»

Віднині читачі сайту можуть отримувати наші новини через канал RSS. А що таке RSS ? Клацніть і спробуйте.

4.02.2008 р. Нове про Лесю Українку

Наша фотогалерея поповнилася зображенням пам’ятника Лесі Українці у Львові (4 фото). А хіба у Львові є такий пам’ятник ? Ми розуміємо слушність такого запитання і розміщуємо детальну інструкцію – як його знайти.

2.02.2008 р. На нашому сайті побував мільонний читач

Ми рахуємо наших читачів з початку роботи сайту в грудні 2002 року. В 2007 році сайт відвідало півмільйона читачів.

28.01.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано незакінчені твори Лесі Українки: уривок драматичної поеми «Сапфо», уривок сатиричної драми «Яка ж дивна, яка ж дивна оця щаслива сторона!»

26.01.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано вірш «Пір’я». За часів правління «друзів народу» з Москви його не публікували, – певно, не могли вирішити, чи треба громити єврїв, чи ні. Але український письменник, який рішуче засуджує погроми, не вписувався ні в ту, ні в другу схеми.

20.01.2008 р. Нова стаття в «Дивосвіті Мисленого древа 3»

Стаття «Основні поняття» описує концептуальні основи ієрархічної СУБД та пов’язану з цим термінологію.

18.01.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано незакінчені твори Лесі Українки: «Утопія», «Чисте рівне плесо моря…».

16.01.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано вірш «Самбатіон». За часів панування московських «інтернаціоналістів» його не публікували, бо не знали, на яку ступити : чи радіти з того приводу, що Іван франко виступив як речник українсько-єврейського порозуміння, чи журитись з того порозуміння, яке може спрямуватись проти Москви. Тому вони воліли єврейської тематики у Франка взагалі не помічати.

14.01.2008 р. Нова стаття в «Дивосвіті Мисленого древа 3»

Стаття «План вершини» описує можливості нового потужного інструменту компоновки інформаційного наповнення вершини.

12.01.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано незакінчені твори Лесі Українки: «Ненатуральна мати», «Турчин і вірменочка».

10.01.2008 р. Новий компакт-диск "Мисленого древа"

На новому диску представлено покажчик вчених, які працювали у 19 – 20 ст. над дослідженням історії 13 – 18 ст. зі складу енциклопедичного бібліографічного довідника «Україна 13 – 18 ст.»

Більше інформації…

8.01.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано релігійно-політичний вірш «Хрест». За часів панування російських комуністів його не публікували, бо провідна його думка – що християнство є допомогою українству. Московським начальникам не треба було ані першого, ані – тим паче – другого.

6.01.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано незакінчені твори Лесі Українки: план драми «Бондарівна» та фрагмент «Interview».

4.01.2008 р. Звіт про роботу сайту

Опубліковано наш традиційний (вже 5-й) річний звіт про роботу сайту. В коротких словах, 2007 році наш сайт відвідало близько півмільйона читачів, що дорівнює сумі відвідувань за попередні 4 роки, разом узяті.

Докладніше…

2.01.2008 р. Нова стаття в «Дивосвіті Мисленого древа 3»

Ми починаємо новий рік зі статті «Вікно даних Мисленого древа 3». Ми сподіваємось, що в цьому році зможемо запропонувати робочу версію цією програми.