Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

4-й квартал 2008 р.

28.12.2008 р. Нова стаття Ігоря Гирича

Опубліковано статтю «Знакова стаття Омеляна Пріцака», в якій проаналізовано погляди О.Й.Пріцака на постать Михайла Грушевського.

26.12.2008 р. Нове про Лесю Українку

Нині ми розпочинаємо публікацію фольклорної спадщини Лесі Українки. Розміщено передмову і перші 10 пісень зі збірника «Купала на Волині».

24.12.2008 р. Нове про Герася Соколенка

Опубліковано дві фотографії : Микола Болкун i Герась Соколенко; Микола Болкун (1930-і рр.).

20.12.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано статтю «До історії соціалістичного руху». В ній Франко розглядав питання про залежність тексту «Маніфесту комуністичної партії» від раніших соціалістичних брошур. Але за марксистської влади припущення, що «Маніфест» не з неба упав, а мав попередників, прирівнювалось до державної зради.

18.12.2008 р. Нове на сайті Сергія Білоконя

Опубліковано рецензію П.Романюка «Масовий терор як засіб державного управління в СРСР». В ній обговорюється одноіменна книга С.Білоконя.

16.12.2008 р. Нова стаття в розділі «Студії»

Опубліковано «Молитву до мови» Катерини Мотрич.

14.12.2008 р. Нове про Лесю Українку

Новий випуск всіх творів Лесі Українки. В цьому випуску всі твори, які вже були опубліковані, доопрацьовані (виправлено помилки набору; поліпшено течію тексту; скореговано примітки та вказівки на джерела цитування; повністю опрацьовано всі стежки творів і запропоновано додаткові стежки).

12.12.2008 р. Нове про Герася Соколенка

Опубліковано дві поезії : «Присвята», ««Мимо саду, мимо хати…».

10.12.2008 р. Нова стаття Ігоря Гирича

Опубліковано полемічну статтю «Яку історію України нав’язує нам Бузина», в якій спростовуються спроби ворогів України перекрутити нашу історію.

8.12.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано статтю «Соціалізм і соціал-демократизм». Вона була заборонена марксистсько-ленінською владою через те, що автор дозволив собі сумніви щодо епохальної величі К.Маркса та Ф.Енгельса.

5.12.2008 р. Нова монографія Сергія Білоконя

Опубліковано монографію «Механизм большевицкого насилия». Ця книга, опублікована у 2000 році, є скороченим російським перекладом книги «Масовий терор як спосіб державного управління в СРСР, 1917-1941 рр.» (1999 р.).

29.11.2008 р. Нове про Лесю Українку

Наша фотогалерея поповнилась панорамою садиби в Колодяжному Волинської області, де Леся Українка жила з 1882 по 1896 роки.

26.11.2008 р. Нова стаття в розділі «Студії»

Опубліковано «Молитву українця» Юрка Стрєлкова-Серги.

24.11.2008 р. Нове про Герася Соколенка

Опубліковано дві фотографії : портрет Герася Соколенка (кін. 1930-их років); фото Лiди Карвiної i Люди Луцик (1942 рiк, Нiмеччина).

22.11.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано замітку «Фабіанці і фабіанізм». Вона була заборонена московським комуністичним начальством через фразу :

Може, для наших українських правовірних соціал-демократів, що вірують у одиноко спасаючих Енгельса і Кауцького, буде тут дещо займаючого.

В ній було одразу дві політичних помилки : по-перше, бридкого Каутського прирівняно до святого Енгельса; по-друге, бринить сумнів у святості згаданих товаришів і спасенності їхнього вчення.

20.11.2008 р. Нове на сайті Сергія Білоконя

Опубліковано рецензію В.Овсієнка «Антирадянська книжка». В ній обговорюється книга С.Білоконя «Масовий терор як спосіб державного управління в СРСР, 1917-1941 рр.»

18.11.2008 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Новий диск із серії «Україна 13 – 18 ст.» присвячено Галичу та Галичині. Тут ви знайдете літературу про Галицько-Волинське князівство, про перипетії історії краю під владою Польщі, Речі Посполитої, Австрії, про церковне життя регіону. Міститься багатий краєзнавчий матеріал, який стосується сучасних Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської областей.

Слід знати, що західна частина історичної Галичини, яка була заселена українцями, нині належить Польщі (сучасні Підкарпацьке і частина Малопольського воєводств). В довіднику ви знайдете інформацію також по цих історичних українських землях.

Видання буде корисне всім, хто цікавиться історією цього краю.

Більше інформації…

12.11.2008 р. Нове про Лесю Українку

Наша фотогалерея поповнилась фотографією 1896 року, де Леся Українка представлена зі своєю сестрою Ольгою.

10.11.2008 р. Нове про Герася Соколенка

Опубліковано дві поезії : «Весна», «Волинь».

8.11.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано статтю «З новим роком (1897)». Вона була заборонена росіянами через прихильну згадку про діяльність М.С.Грушевського.

4.11.2008 р. Нове на сайті Сергія Білоконя

Опубліковано рецензію В.Лесина «Як діяла машина злочинів». В ній обговорюється книга С.Білоконя «Масовий терор як спосіб державного управління в СРСР, 1917-1941 рр.»

2.11.2008 р. Нове на сайті Ігоря Гирича

Розміщено список праць І. Гирича, класифікований за темами.

28.10.2008 р. Нове про Лесю Українку

Наша фотогалерея поповнилась зображенням будинку в Балаклаві, де в 1907 р. мешкали Климент Квітка і Леся Українка. В 2008 році його знесли. Чому і як – можна довідатись із дуже змістовної статті в журналі «».

26.10.2008 р. Нове про Герася Соколенка

Опубліковано дві фотографії : Церква у селi Михля; Залишки млина мiж Путринцями i Михлею над Горинем.

24.10.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано статтю «З історії робітницького руху в Австрії».

…організація виробила собі програму, основану на доктринах Маркса та Енгельса, в якій, незважаючи на її мниму свободолюбність, у основі лежить ідея деспотизму та поневолення не тільки тіл, але ще більше душ і думок людських. Зріст тої організації в Австрії я вважаю великим нещастям для сеї монархії та для всіх її народів, яких члени пристають до неї.

Суду все ясно, чи не так ? Як можн так зневажливо писати про большевицького святого Маркса-Енгельса !

22.10.2008 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Новий диск А.В.Пивовара має назву «Кіровоградщина : витоки історії краю». Видання присвячено часам до заснування Єлисаветграда (нинішнього Кіровограда) в 1756 р. На основі нововиявлених історичних джерел показано хід народної колонізації : заснування сіл і хуторів, рух населення, його заняття і матеріальний стан, заснування церков та становлення церковного устрою.

Видання буде корисне всім, хто шукає корені своєї родини на Кіровоградщині, хто цікавиться історією цього краю.

Більше інформації…

20.10.2008 р. Нова стаття Сергія Білоконя

Опубліковано статтю «Соловки».

18.10.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано переклад оповідання І.Франка «История тулупа» та переклад ліричних пісень давнього Єгипту. На цьому ми вичерпали наявний запас перекладів Лесі Українки.

16.10.2008 р. Презентація продукції «Мисленого древа»

В рамках відзначення 400-літнього ювілею Наукової бібліотеки Львівського національного університету ім. І.Франка відбулася презентація продукції видавництва «Мислене древо». Презентація проходила у великому залі бібліотеки (вул.Драгоманова, 5). У вступному слові директор бібліотеки Василь Кметь відзначив велику актуальність електронних видань для розвитку бібліотек і дав дуже високу оцінку зусиллям групи «Мисленого древа» в підготовці таких видань. Під час 40-хвилинного виступу Микола Жарких ознайомив слухачів з ресурсами, представленими на веб-сайті «Мислене древо» (спеціальна увага була приділена енциклопедції життя і творчості Лесі Українки) та з ієрархічною СУБД «Мислене древо» – на прикладі баз даних «Україна 13 – 18 ст.» та «Качанівка». Презентація проводилась в режимі live preview – всі програми демонструвались на екрані в режимі реального функціонування.

Будинок бібліотеки університету…

Будинок бібліотеки університету
споруджено в 1904 р. за проектом архітектора Г.Пежанського

Інтер’єр головного залу бібліотеки

Інтер’єр головного залу бібліотеки

Фриз цього залу прикрашено…

Фриз цього залу прикрашено
алегоричними розписами у стилі сецесії, виконані художником Ю. Макаревичем

Микола Жарких проводить презентацію

Микола Жарких проводить презентацію

Згідно з домовленістю, бібліотека університету отримала в дар від видавництва «Мислене древо» комплект наших електронних видань. Ці видання будуть розміщені на сервері університету, і в такий спосіб професори, викладачі й студенти університету зможуть безкоштовно ними користуватись.

На закінчення презентації В.Кметь розповів про наміри бібліотеки щодо розробки і випуску електронних видань спільно з видавництвом «Мислене древо».

14.10.2008 р. Нове про Герася Соколенка

Опубліковано дві поезії : «На сході», «Ліричне».

12.10.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано статтю «Мої знайомі жиди». Ці спогади, які писались в 1908 р. і вперше були надруковані тільки в 1936 р., є цілком відповідними до таких радянських понять, як «інтернаціоналізм», «дружба народів» і навіть «єднання пролетарів усіх країн». Але стаття підпала під заборону, бо змальовані в ній приязні відносини українців і євреїв виникли без втручання Комуністичної партії Радянського Союзу, без постанови її ленінського Політбюро і без особливого дозволу її геніального секретаря. Така дружба таких народів була для Москви гіршою за будь-яку війну.

10.10.2008 р. Нова стаття Сергія Білоконя

Опубліковано статтю «Голодомор і становлення соцреалізму як «творчого методу»».

8.10.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано переклади оповідань І.Франка «К свету !» та «Леса и пастбища».

6.10.2008 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

На даному компакт-диску розміщено каталог виставки, яка проходила у 2004 р. в Музеї історичних коштовностей України.

Цей каталог представляє творчість більше 100 майстрів Європи: з Німеччини, Польщі, Австрії, Угорщини, Нідерландів, Франції, Італії, Швеції.

Більше інформації…

4.10.2008 р. Нове про Герася Соколенка

Опубліковано дві фотографії Ю.Маляра із серії «Михельськi дiти».

2.10.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано статтю «Жидівська держава». Цей короткий прихильний відгук на книгу теоретика сіонізму Теодора Герцля не сподобався московським комуністам, по-перше, через сам факт виникнення єврейської держави згідно до накреслень Герцля (а зовсім не Леніна); по-друге, через виразний паралелізм у національно-визвольній боротьбі євреїв та українців (ще не знати, хто для Москви гірший).