Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Розвідки на Фастівщині в 1994–1995 роках

Лисенко С.Д., Головешко П.А.

Джерело : “Археологічні дослідження в Україні в 1994-1996 роках”, К., 2000 р., с. 78 – 82.

В 1994-1995 рр. комплексною експедицією Фастівського державного краєзнавчого музею та Українського державного педуніверситету ім. Драгоманова були проведені роботи по складанню археологічної карти Фастівського району. Досліджено пам’ятки доби неоліту, міді, бронзи, раннього заліза, пізньоримського та давньоруського часів, пізнього середньовіччя. Особлива увага приділялась пошуку пам’яток доби бронзи. Зупинимось докладніше на деяких з досліджених пам’яток.

Борова-2. Культурний шар зафіксовано на похилій терасі правого берега р. Стугна на схід від смт. Борова на протязі майже 1 км. В південній частині тераса переходить у високий мис, утворений річкою та безіменним струмком. Знахідки : уламки посуду тшинецької культури.

Рис. 1 Рис. 2 Рис. 3
Рис. 1 Рис. 2 Рис. 3

Велика Мотовилівка-3. Культурний шар зафіксовано на похилій терасі правого берега р. Стугна на протязі 800 м на схід від дамби, через яку проходить шосе Борова – В.Мотовилівка. Десь в цьому місці розташовувався зруйнований могильник білогрудівської культури [Тереножкин 1961, с. 45]. Знахідки : уламки посуду доби пізньої бронзи та раннього заліза (рис. 2, 13).

Велика Мотовилівка-6. Культурний шар зафіксовано на південній околиці села на лівому березі зволоженої балки (правий приток Стугни). Знахідки : уламки посуду доби бронзи, кам’яний курант (рис. 2, 14, 15).

Велика Снітинка-9. Культурний шар зафіксовано на лівому березі Сорочого ставу, в 200 м на південний схід від залізниці Фастів-Київ. Знахідки : фрагменти посуду доби бронзи та мілоградської культури, крем’яні відщепи.

Велика Снітинка-10. Культурний шар зафіксовано в 800 м на південний схід від залізничної станції Снітинка, на краю високого правого берега р. Снітка (Унава-Ірпінь). Знахідки : уламки посуду доби пізньої бронзи та раннього заліза, крем’яний серп (рис. 1, 1-6).

Велика Снітинка-15. Культурний шар зафіксовано на високому лівому березі р. Снітка при впадінні в неї безіменного струмка на південь від Сорочого ставу. Знахідки : уламки посуду доби бронзи.

Велика Снітинка-18. Культурний шар зафіксовано в 0,5 км на схід від залізничної станції Снітинка, між піщаним кар’єром та витоком р. Стугна, на пологому схилі широкої сухої балки на протязі приблизно 1 км. Знахідки : уламки посуду доби пізньої бронзи та скіфського часу (рис. 2, 10, 11).

Дідівщина-5. Курганна група, що нараховує не менш ніж 9 насипів. Розташована в 1 км на південний захід від села на схилі надзаплавної тераси лівого берега р. Ірпінь.

Дідівщина-7. Курган доби бронзи (?). Розташований в 1 км на північний захід від могильника Дідівщина-5 у межіріччі річок Ірпінь та Жарка. Висота насипу 2 м, діаметр 50 м.

Клехівка-4. Курган доби бронзи (?). Розташований в 1 км на північний схід від села, на похилому мису між витоком р. Снітка та зволоженою балкою. Висота насипу 1,5 м, діаметр 30-40 м.

Кожанка-1. Культурний шар зафіксовано Р.Г. Шишкіним та О.В. Петраускасом вздовж траси газопроводу, в лісі на північ від моста через р. Кам’янка, на західній околиці села. Знайдено уламки посуду трипільської культури типу Колодяжне (рис. 2, 1).

Кожанка-3. Культурний шар зафіксовано на західній околиці села, на похилому лівому березі безіменного струмка (правий приток Кам’янки). Знахідки : уламки посуду доби пізньої бронзи, уламок великого крем’яного серпа, виготовленого з якісного волинського кременю (рис. 2, 7-9).

Мала Офірна-4. Культурний шар зафіксовано на підвищеному мисі лівого берега р. Унава, обмеженому з півдня та півночі балками, в 0,5 км на північ від села. Знахідки : уламки посуду доби бронзи та раннього заліза (рис. 2, 12).

Мала Офірна-5. Культурний шар зафіксовано на протязі 700 м на широкому похилому мису лівого берега р. Унава, окресленому вигином річки, в 1,2 км на північний схід від села. Знахідки : уламки посуду доби середньої-пізньої бронзи.

Мала Снітинка-1. Під час дослідження О.В. Філюком поселення луки-райковецької культури, розташованого між селом Мала Снітинка та залізницею Фастів-Київ на високому лівому березі р. Снітка, було виявлено шар доби бронзи. Знахідки представлено уламками посуду середньодніпровської культури шнурової кераміки, тшинецької та мілоградської культур, крем’яними знаряддями, глиняними ритуальними виробами дисковидної та фалічної форми, бронзовою чотирикутною в перетині проколкою (рис. 3). Неподалік від місця знахідки розвала верхньої частини тшинецького горщика (рис. 3, 24) О.В. Сєровим в 1990 р. була знайдена бронзова посошкоподібна шпилька, що нагадує шпильку з Народичів [Серов, Левада, Максюк отчет 1990].

Малополовецьке-2Г. Ділянка поселення між Яхнянським хутором та дамбою. Знайдено зооморфну статуетку трипільської (?) культури, уламки посуду культури багатоваликової кераміки (рис. 2, 4, 5).

Малополовецьке-2Д. Культурний шар зафіксовано на похилій терасі лівого берега р. Суботь (Кам’янка-Рось), на городах Яхнянського хутора. Знахідки : уламки посуду доби бронзи та чорноліської культури (рис. 2, 4, 8).

Малополовецьке-4. Культурний шар зафіксовано на високому лівому березі струмка (права притока р. Суботь), неподалік від впадіння його в Яхнянський став. Знахідки : уламки посуду доби середньої-пізньої бронзи.

Малополовецьке-6. Курган доби бронзи (?). Розташований в 1 км на північний захід від села та в 650 м на південний схід від могили Лядвіга. Висота насипу 2,5 м, діаметр 50 м.

Малополовецьке-7. Культурний шар зафіксовано на північний схід від ділянки А багатошарового поселення Малополовецьке-2, на мису лівого берега р. Суботь, обмеженому зволоженою та сухою балками. Знахідки : поодинокі уламки посуду доби бронзи.

Оленівка-5. Культурний шар виявлено в 1 км на південний захід від моста шосе Оленівка-В.Мотовилівка, на підвищеному лівому березі зволоженої балки (лівий приток струмка, що огинає с. Оленівка з заходу; система р. Стугна). Знахідки : уламки посуду тшинецької та чорноліської культур (рис. 1, 7-15).

Оленівка-6, 7. Кургани доби бронзи (?). Розташовані на полі в 1 км на південний захід від південно-західної околиці села та 0,6 км на південь від південно-східної околиці відповідно.

Фастів-3. Культурний шар зафіксовано на похилому лівому березі р. Унава, на території колективних садів на Журавлівці. Знахідки : уламки посуду тшинецької та чорноліської культур, крем’яна пластина, уламок бронзового багатоспірального (?) пластинчатого браслету з пуансонним орнаментом (рис. 1, 16-18, 24-25).

Фастів-4. Культурний шар зафіксовано на похилій терасі лівого берега р. Унава на городах на Снігурівці. Знахідки : уламки посуду доби бронзи, крем’яний відщеп (рис. 1, 19-23).

Фастів-9. Курганна група з двох насипів. Розташовані в 1,5 км на захід від міста, в 300 м на північ від шосе на Скригалівку.

Червона Мотовилівка-1. Культурний шар зафіксовано на лівому березі р. Стугна, навпроти пам’ятки В.Мотовилівка-3. Знахідки : уламки посуду раннього залізного віку (рис. 2, 6).

Яхни-1. Культурний шар зафіксовано на похилій терасі лівого берега р. Суботь, на південно-західній околиці села на північ від хім.складу. Знахідки : поодинокі уламки посуду доби бронзи.

Яхни-2. Культурний шар зафіксовано на краю високого лівого берега зволоженої балки, що впадає в Суботь навпроти Яхнянського хутора. Знахідки : поодинокі уламки посуду доби середньої-пізньої бронзи.

Роботи по з’ясуванню культурно-історичної ситуації на Фастівщині за доби бронзи-початку раннього залізного віку тривають.