Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Радіаційна обстановка стабілізувалась

Компетентна думка

Багато читачів нашої газети зацікавлено стежать за ходом висвітлення в пресі ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і висловлюють побажання регулярніше інформувати про радіаційну обстановку в Києві, приміськїй зоні. З урахуванням редакційної пошти, на основі широкого вивчення громадської думки, це питання розглянуто в міськвиконкомі спільно з відповідальними працівниками Міністерства охорони здоров’я УРСР, Держагропрому УРСР, Мінжитлокомунгоспу УРСР, інших міністерств і відомств. У межах своєї компетенції вони щомісяця виступатимуть на сторінках нашої газети з роз’ясненнями з питань контролю харчових продуктів у системі торгівлі, громадського харчування і на ринках міста, стану радіоактивності, диспансеризації населення, ведення господарства на присадибних і дачних ділянках, а також повідомляти про радіаційну обстановку в атмосферному повітрі, на воді та грунті.

Сьогодні на прохання нашого кореспондента радіаційну обстановку в Києві коментує начальник Головного санепідемуправління Міністерства охорони здоров’я республіки М.С.Мухарський.

В: На початок червня радіаційна обстановка в Києві стабілізувалась [1]. Рівні гама-фону на території міста, зокрема і в зонах відпочинку населення, становлять 0,0115-0,046 мілірентгена на годину [2].

З: Читачі нашої газети товариші Руденко, Гуфельд, Лаврентьєв та інші цікавляться якістю води.

В: Якість питної води цілком відповідає санітарно-гігієнічним вимогам. Вміст довгоживучих радіонуклідів у відкритих водоймах в 100-1000 разів нижчий за нормативи, що діють у нашій країні.

З: Чи не можна докладніше розповісти про те, що чекає киян у місцях відпочинку. Які умови створено в піонерських таборах?

В: Напередодні оздоровчого сезону санепідемслужбою детально обстежені зони відпочинку, піонерські табори, пляжі. Вони, як свідчать результати досліджень піску, грунту, трав’яного покриву, відкритих водойм, природних відкладів, мажуть використовуватися без обмежень для повноцінного відпочинку. 78 піонерських таборів уже прийняли на відпочинок дітей з Києва. Звичайно, при цьому не слід забувати про виконання звичайних гігієнічних правил на пляжах та в інших місцях відпочинку.

З: Чи є конкретні рекомендації щодо харчування на нинішній літній сезон?

В: Так. І тут насамперед треба мати на увазі ось що. Навесні й на початку літа багато людей скаржаться на швидку втомлюваність, кволість, біль у м’язах, кровоточивість ясен. Усе це говорить про нестачу в організмі тих або інших вітамінів.

Основна «відпавідальність» за постачання організму в цей період вітамінами, особливо вітаміном С, лягає на ранні овочі, листяну зелень. З цими продуктами ми одержуємо пектини та інші речовини, що сприяють правильному обмінові речовин, поліпшенню кровотворення, підтриманню нормальної роботи серця, органів травлення. Пектини, що містяться в рослинних продуктах, виводятть з організму шкідливі речовини, шлаки. А цибуля й часник, крім того, підвищують стійкість організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища, дії хвороботворчих мікроорганізмів. Рекомендована кількість овочів для здорової людини становить 400-600 грамів на день. Більшість з них слід вживати в сирому вигляді, з рослинною олією.

З: Овочі й фрукти, як і раніше, проходять радіометричний контроль?

В: Цей контроль триває в профілактичних цілях. Свіжі овочі, листяна зелень (зелена цибуля й часник, салат, редис, щавель, шпинат тощо), які реалізуються в Києві через торговельну мережу, не викликають жодних побоювань, а вміст у них радіонуклідів у десятки разів нижчий за допустимий рівень. Овочева продукція, що вирощена в присадибних господарствах і надходить на колгоспні ринки, проходить ретельний радіометричний контроль. Тут теж не виявлено випадків радіоактивного забруднення.

З: Які прогнози щодо врожаю-87?

В: Рівні радіоактивного забруднення всіх видів сільськогосподарської продукції як у суспільному, так і в особистому секторах, будуть цієї осені значно нижчими, ніж у 1986 році. Зменшення радіоактивних речовин у продукції рослинництва і тваринництва зумовлене такими факторами: відбувся розпад коротко- й середньоживучих радіоізотопів, які випали під час і після аварії на Чорнобильській АЕС: відсутнє інтенсивне поверхневе забруднення радіонуклідами рослин; виконано комплекс агромеліоративних заходів, які сприяють зменшенню переходу радіоізотопів з грунту в рослини.

Міністерством охорони здоров’я УРСР, Держагропромом УРСР розроблені пам’ятки й рекомендації щодо ведення в 1987 році особистого підсобного господарства в населених пунктах і на садових ділянках Києва та Київської області.

Але, звісно, не можна забувати про елементарні й в той же час такі важливі для вашого здоров’я санітарио-гігієнічні правила. Це передусім ретельне миття овочів, на яких можуть лишатися бруд, шматочки землі, мікроорганізми, яйця глистів тощо. Особливо це стосується овочів, зелені, що вживаються у їжу в сирому вигляді, без термічної обробки. Овочі, зелень корисно поєднуватн з м’ясними, рибними стравами, які при цьому краще перетравлюються. Вміст радіоактивних речовин у м’ясі, рибі, як і в молочній продукції, яку споживає населення Києва, в 10-100 разів нижчий за нормативи, встановлені в нашій країні та в країнах Європейського економічного співтовариства.

Вечірній Київ, 1987 р., 17.06, № 138 (13053)

[1] Але тільки на початку червня 1987 р.! А до того, на протязі 13 місяців, включаючи весь травень 1987 р., вона була нестабільною.

[2] Наше радіаційне благополуччя випливає з того, що рівень радіації в мільйони разім менший за той, при якому люди падають після кількох кроків…