Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Ярослав Олесницький, «Відношення англійської преси до нашої справи» Андрію Лівицькому, Лондон, листопад 1919

Англійська преса звертає тепер далеко більшу увагу на українські справи, чим півроку тому назад, і в залежности від загально-політичного характеру преси можна відріжнити три напрямки:

1) Консервативна преса відноситься до української справи цілком вороже. Сильна рука лорда [Viscount’а] Northcliffe’а, вплив War Office, шеф котрого [Winston] Churchill, – є під впливом росіян, інтриги російських емігрантів і поляків – спричиняються всі разом до того, щоби оклеветати український національний рух. Такі органи, як «Morning Post» і «Times» до цієї пори трактують українську справу тенденційно. «Times» до останнього часу навіть не поміщав бюлетенів Reuters’а про події на Україні і про діяльність нашої Місії в Лондоні.

Доперва в числі від 23 жовтня с[ього] р[оку] появився обширний зміст нашої ноти до Foreign Office, котрий був розісланий бюром Reuters’а до всіх часописів. Між тим «Times» і «Morning Post» друкують постійно кореспонденції з Варшави, повні клевет на український нарід і його провідників. Правительственний орган «Daily Chronicle» явно висказує свою неприхильність до нас. В цій часописі ніколи не появляється відомостей про Україну, поданих в бюлетенях Reuters’а або других агентств. Це майже єдиний столичний орган, де замовчується про Україну або освітлюється з російського погляду. Кореспондент цієї часописі [Harold] Williams, котрий знаходиться в штабі [Антона] Денікіна, присилає від часу до часу ворожі для нас статті. «Daily Chronicle» в останнім часі дуже симпатично дивилась на самостійність існування балтійських республік, але ніколи не згадувала про Україну, котру, очевидно, лічила частиною «єдиної неділимої Росії». Сильно розповсюджена часопись «Daily Telegraph» за останній час все частіше поміщає дописи і телеграми про Україну і, здається, відноситься до нас не так вороже, як «Times», «Morning Post» і «Daily Chronicle».

«Daily Telegraph» – єдина з правих часописів, у котрій було згадано, що дуже жаль, що дійшло до війни поміж [Симоном] Петлюрою і [Антоном] Денікіним. Провінціяльна консервативна преса взагалі звертає мало уваги на зовнішню політику. Однак деякі часописи, як «Liverpool Courier» і «Glasgow Herald» (дуже впливова часопись у Шотландії) в останнім часі почали цікавитись міжнародним становищем України. Вони висловлювались навіть, що Україна нарівні з балтійськими республіками має право на самостійність. В передових артикулах було сказано, що паризька Мирова конференція повинна задовольнити бажання цих нових держав.

2) Ліберальні і радикальні органи «Daily News», «Westminster Gazette» і «Manchester Guardian» чимраз більше ставляться на прихильніше до нас відношення. Особливо це симпатичне відношення до України помічається в часописі «Manchester Guardian» і «Westminster Gazette». Звертаєм особливу увагу на статтю «Petljura and Denikin» в «Westminster Gazette» від 7.ХІ, де категорично вимагається полагодження конфлікту поміж [Симоном] Петлюрою [Антоном] Денікіним. Тижневик «The Nation» і «New Statesman» цілком визнають слушність наших бажань.

3) Робітничий орган «Daily Herald» підтримує бажання самостійности нових республік, а в тім числі і України. Хоч ця часопись, так, як і другі соціялістичні органи, підтримує большевизм і Совєтську Владу, але під впливом нашої пропаганди почали в останньому часі все більше підкреслювати, що необхідно визнати і совєтське правительство, і правительства всіх нових республік.

Д[окто]р Яр[ослав] Олесницький,

в[иконуючий] о[бов’язки] голови Місії

Д[окто]р М[арко] Вішніцер,

секретарь Місії

***

Друкується за оригіналом, машинопис з автографом / ЦДАВО України Ф. 4211. – Оп. 1. – Спр. 8. – Арк. 21-22.

Частина справоздання була надрукована: Англійська преса про Україну / Ярослав Олесницький. – Воля. – Відень, 1920. – Том 1. – Число 1. – С. 47-48.


Опубліковано

Архів Української Народної Республіки. Міністерство закордонних справ. Дипломатичні документи від Версальського до Ризького мирних договорів (1919–1921) / Упоряд.: Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2016. – С. 454-455.