Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Володимир Кедровський, справоздання Андрію Лівицькому, Рига, березень 1920

Маю шану надіслати до відома Вашої Ексцеленції положення про конференцію Балтійських держав, яка має бути скликана в середніх числах травня місяця, і прошу дати інструкції мені щодо цієї конференції. Зі свого боку, не торкаючись суті самого положення, гадаю, що з цієї конференції також нічого не вийде, як і з Гельсінгфорської або останньої Варшавської, бо занадто далеко розходяться інтереси Естонії і Латвії, Латвії і Литви, Польщі і Литви і т[ак] д[алі] не тільки в питаннях кордонів, але і в орієнтаціях світової політики.

Ясно одне, що поки Україна твердо не стане на ноги і не візьме на себе справу утворення спілки держав народів, що визволилися з-під ярма російського від Кавказу включно до Фінляндії, всі спроби утворення якогось Прибалтійського союзу будуть даремні. Тільки міцна держава, яка не зацікавлена в кордонних питаннях меж зазначеними державами, а також і в економічному їх визиску для своєї користи, може врешті їх помирити, а такою державою може бути лише Україна. Тому нам треба поставити справу утворення спілки всіх держав бувшої Росії як дуже важливий фактор і в нашій визвольній боротьбі, тому треба провадити ідею необхідности іменно нашої ініціятиви в цьому питанню і одночасно взятися за підготовчу працю до скликання відповідної конференції у Києві або Одесі, як тільки справи наші поліпшають.

Поки що наша Місія буде приймати участь в підготовчій праці бюро по скликанню конференції в Ризі, чекаючи від Вас, пане Міністре, вказівок, а також переводячи працю в утворенні загальної опінії, що одна Україна може виконати задачу утворення спілки держав Чорноморсько-Балтійського басейнів.

Голова Місії: [Володимир] Кедровський

Секретар: [Микола] Святогорців

***

Друкується за оригіналом, машинопис з автографом / ЦДАВО України Ф. 3697. – Оп. 1. – Спр. 22. – Арк. 1.


Опубліковано

Архів Української Народної Республіки. Міністерство закордонних справ. Дипломатичні документи від Версальського до Ризького мирних договорів (1919–1921) / Упоряд.: Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2016. – С. 597-599.