Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 30 червня 1918

місто Житомир

Згідно телеграми по Департаментові державної варти за № 303 представляю відомості за минулий тиждень.

23 червня. В прикордонній з Київщиною та Поділлям смузі примітно піднятий настрій населення під впливом того, що робилось в останній час в цих губерніях. В Старокостянтинівському повіті в с[елі] Западнцях виникла бійка селян з отрядом варти, з боку селян були вбиті, які селянами заховані, заарештовано двадцять один чоловік з числа озброєної ватаги; таким чином замах підняти повстання зліквідований. В Кременецькому повіті невеликий рух, агітатори заарештовані. Догляд за кордоном губернії встановлений.

24 червня. В Луцькому повіті в чотирьох верствах від Тростянця вбитий вартовий скарбового лісу Мартищук і його своячка Агафья; причина вбивства помста, позаяк Мартищук боровся з порубщиками лісу; настрій населення в стані не особливо доброму через таємну агітацію.

25 червня. При с[елі] Дідовичах Новоград-Волинського повіту розбишаками в лісові вибухами з револьверів ранений родич головноуправляючого лісами графа Потоцького Сіцинський та фурман. В ночі злочинці обстрілювали хату лісника. В Баранівці в помешканню Зосими Кравчука в ніч на 15 червня було незаконне зібрання селянських депутатів от багатьох сел для обміркування та проведення в життя питань, які значаться в програмі, що приведена з Києва та яка до сього прикладається. Отримавши про це відомості варта при участи тринадцяти німецьких солдат в 11 годині ночі пришла до місця зібрання; з помешкання Кравчука прийшовших зустріли револьверними вибухами. З помешкання через вікна та двері почали втікати і через темнину трудно було кого затримати. В помешканню зосталися та затримані тільки шість чоловік, в тому числі господар Кравчук і його син. В саду найдений вбитим вартовий Петро Лазарчук 30 років, один німецький солдат поранений. Одинадцять чоловік втікли. З числа затриманих поранено двоє, в тому числі Кравчук.

На другий день прибувший в Барановку з отрядом німецький капітан наложив на населення Баранівки контрибуцію 15 000 карбованців, які були зібрані. 10 000 карбованців німецький офіцер, маючи на увазі покірність населення, повернув, а 5 000 карб[ованців] утримав для сім’ї вбитого Лазарчука. Крім сього німецькою владою заарештовано ще тринадцять чоловік в зв’язку з ділом про незаконне зібрання та агітацію. Діло ведеться судовим слідчим.

В с[елі] Сліпницях Житомирського повіту селянами Прокіпом та Петром Самойленками та інш[ими] вбитий начальник волосної варти і два вартових, та один поранений. Варта находилась в маєтку Саліса при с[елі] Головін, звідтіля вартовий пришли в Сліпниці по різним справам, а також по справі відібрання од селян розграбованого майна. По мавшимся відомостям у Самойленків були скарбові коні та віз, яких вони в час демобілізації незаконно придбали; цих коней варта хотіла одібрати і вимагала щоб Самойленки везли їх до Головіна. Самойленки відмовились, і з цього пішла суперечка.

26 червня. В Старокостянтинівському повіті при допомозі командированих отрядів встановляється порядок та необхідне виконання обов’язкових постанов. В с[елі] Писаревці, при розшуканню Сахновецького старости, вбитий один, втікавший від варти. Агітатори арештуються.

27 червня. В Мізочський та Будеражський волостях Дубенського повіту населення вороже відноситься до влади. В Старокостянтинівському повіті встановляється спокій, почувається сила влади, селяне деяких сел йдуть депутаціями з повинною. Розбіяки місцями втікають. В Барановці Новоград-Волинського повіту вбитий з метою грабіжу Харитон Кравчук, труп якого закопали на жидівських окописьках, вбивці затримані. На шосі в 9 верствах від Новоград-Волинська двома злочинцями зроблено озброєнне нападення з метою грабіжу на проїжджавших селян с[ела] Дідович Соболюка та Опочука: Соболюк поранений, Опочук вбитий; до розиску злочинців прийняти міри.

28 червня. В губернії спокійно.

29 червня. В північній частині Ізяславського повіту в волостях Жуковський та Хоровецькій селяне не спішать з повернення награбованого майна, надіючись на зміну політичного курсу. В Слувуті того ж повіту ограбований шістьма злочинцями два жида на 675 карбованців, винні затримані. В Старокостянтинівському повіті, в Теофіпольському участку тревожно в маєтку Клинка та Воліці Вонсовича кидали бомби. Міри прийняті. В Кременецькому повіті озброєною ватагою дванадцять чоловік ограбовані проїжджавші на Почаєвському шосі жидівка на 700 карбованц[ів] та по лісній дорозі при с[елі] Горинка вісім жидів на 50 000 карбованців; розслід робиться. В Вишгородці обстріляли та ограбовані австрійський офіцер, винні затримані віддаються австрійцями до суду. В м[істечку] Народичах Овручського повіту інструктор Берельман вимагав від власників шкіряних заводів хабара 12 000 карбованців та 100 вже оброблених шкір. Виникло волнення заводчиків та робітників, які розграбовали районний склад шкір.

Губерніяльний староста

Примірник Міністру внутрішніх справ, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 95. – Арк. 108.

Примірник директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 95. – Арк. 85.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 11-13.