Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Переклад Георгія Потульницького

Ваша Превосходительство.

Маю честь представити Вашому Превосходительству наступне: протягом трьох років Українська Республіка захищає себе від вторгнення військ уряду Російської Радянської Республіки. Український народ одностайно підтримує Головного Отамана Симона Петлюру, Президента Української Народної Республіки та її уряд в їх завданні по звільненню країни від загарбників та відновленню в ній порядку.

Російський радянський уряд встановив в завойованих районах військову окупаційну владу. Ця влада, маючи на меті ввести в оману суспільну думку, встановила український уряд народних комісарів на чолі з паном Християном Раковським – болгарином з Добруджі. Серед цих народних комісарів не має жодного українця, всі прислані з Москви. Тому український народ має всі підстави вважати їх своїми ворогами і надалі перебувати в стані постійного повстання проти північних грабіжників.

12 вересня 1920 року вищезгаданий московський агент пан Християн Раковський оприлюднив постанову, в якій назвав український народ бандитами, оголосив їх поза законом та пригрозив знищити гарматами українські села і вирізати українське населення. За останніми новинами радянські комісари розпочали виконання постанови пана Християна Раковського.

Я маю честь до цього повідомлення додати автентичну копію, перекладену на французьку, згаданої вище постанови. Будь ласка, прийміть, Ваше Превосходительство, запевнення у моїй найглибшій повазі.

Олександр Шульгин


Опубліковано

Архів Української Народної Республіки. Міністерство закордонних справ. Дипломатичні документи від Версальського до Ризького мирних договорів (1919–1921) / Упоряд.: Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2016. – С. 374-375.