Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Додаток: Микола Шумицький «Особистий погляд до докладної записки членів української делегації», Париж, 20 грудня 1919

Сим маю честь докласти Високому Уряду Української Народної Республіки, що я підписав зазначену записку з слідуючими пороками:

1) Будучи призначен до складу Делегації наказом Директорії від 5 вересня 1919 року, я нічого не знаю про діяльність Делегації під час головування п[ана] [Григорія] Сидоренка і перший місяць головування п[ана] [Михайла] Тишкевича і тому не можу за неї свідчити.

2) Прибувши 18 жовтня до Парижу, я вже знайшов дуже напружене відношення між членами Делегації і її Президентом гр[афом] [Михайлом] Тишкевичем. Атмосфера взаємного недовір’я довела до того, що Делегація розпалась фактично на дві частини: з одного боку всі члени Делегації, з другого – гр[аф] [Михайло] Тишкевич. Праця провадиться кожною частиною сепаратно, що, звичайно, зменшує її продуктивність. Невиясненість прав делегатів і Президента доводить, мабуть, мимоволі до їх превищення. Ці непорозуміння, все збільшуясь, доходять до повного розриву під час інциденту між п[анами] [Артемом] Галіпом і [Петром] Адамовичем, коли на пропозицію комісії делегації (по розбору цього інциденту), дати сатисфакцію п[ану] [Артему] Галіпу, Президент Делегації заявляє, що він «більше не може працювати у такій компанії».

3) В справі п[анів] [Бориса] Матюшенка та [Петра] Дідушка мушу докласти, що при від’їзді з Кам’янця, я одержав від п[ана] Президента Директорії наказ пропонувати п[ану] [Борису] Матюшенко негайно повернутись на Україну. Гр[афом] [Михайлом] Тишкевичем були вжиті заходи для здобуття для них віз, але вони ніякого успіху не мали. Згідно наказу Президента Делегації я вияснив у Міністерстві закордонних справ підстави, в силу котрих їм відмовили у візах. Виявилось, що французький Уряд має підстави їх підозрювати в зносинах з німецьким агентом [Werner’ом von] Alvensleben’ом у Швейцарії, в силу чого їм, по наказу військового Міністерства, заборонено в’їзд до Франції.

Про все це я докладав п[ану] Президенту Делегації і, мабуть, це і послужило підставою його наказу про їх відкомандірування. Закінчуя стверджую, що у Делегації склалось дійсно цілком неможливе становище, яке вимагає яконайскоріше вирішення з боку Уряду.

Член Делегації: М[икола] Шумицький

***

Друкується за оригіналом, машинопис з автографом / ЦДАВО України Ф. 3603. – Оп. 1. – Спр. 6. – Арк. 107.


Опубліковано

Архів Української Народної Республіки. Міністерство закордонних справ. Дипломатичні документи від Версальського до Ризького мирних договорів (1919–1921) / Упоряд.: Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2016. – С. 320.