Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Р.Вільсон: розвивати співробітництво в ім’я миру

РАТАУ

Ряд визначних громадських зарубіжних діячів, представників науки і культури, які брали участь у роботі Московського форуму «За без’ядерний світ, за виживання людства», відвідали столицю України. Вони побували в ряді республіканських організацій, у науково-дослідних установах міста. Гості ознайомилися з його історичними та архітектурними пам’ятками, оглянули новобудови. Відомий американський фізик, професор Гарвардського університету (США) Р.Вільсон зробив також поїздку на Чорнобильську АЕС.

«Радянські люди зробили все можливе для якнайшвидшої ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній станції, їхні зусилля заслуговують поваги й захоплення», – заявив відомий американський фізик Річард Вільсон. Професор Гарвардського університету прийшов до такого висновку, побувавши на станції, яка знову дає промисловий струм.

Гість зустрівся з керівниками АЕС, познайомився з роботою двох енергоблоків, які вже набрали повну потужність, побував у турбінному залі і на блоковому щиті управління першим реактором.

«Я перебуваю під великим враженням від цього візиту, – сказав він. – Спорудження надзвичайно складної захисної системи, яка «вкрила» зруйнований реактор, пуск першого і другого енергоблоків, зниження рівня радіації вимагали від радянських людей колосальних зусиль. І вони з честю вийшли з критичної ситуації».

Професор Вільсон відзначив, що події в Чорнобилі породили немало скептиків, у тому числі й у США, щодо дальшого розвитку атомної енергетики. «Не поділяю цих побоювань, – заявив він. – Інша справа, що ми не вправі забувати про те, яку небезпеку таїть у собі використання енергії атома. Треба прагнути створювати більш безпечні реактори, відповідальніше й вимогливіше підходити до обслуговування та експлуатації ядерних установок, удосконалювати контроль за їх роботою».

Річард Вільсон, учасник Московського форуму «За без’ядерний світ, за виживання людства», переконаний, що у США і СРСР є великі можливості для взаємовигідного співробітництва в ім’я миру. «У наших країн великий економічний і науковий потенціал, – підкреслив він. – Ми багато можемо дати порадити один одному. Алі для цього треба жити в мирі, не нарощувати смертоносну зброю. Перебування в Києві й Чорнобилі, де мені було виявлено гостинний прийом, ще більше переконало мене в необхідності встановленні між нашими країнами тісних і дружніх контактів», – заявив американський професор.

Радянська Україна, 1987 р., 26.02, № 47 (19850).