Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

23.10.1987 За безпечний розвиток ядерної енергетики

Нью-Йорк. (РАТАУ). На пленарному засіданні 42-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у питанні «Доповідь Міжнародного агентства по атомній енергетиці» виступив представник Української РСР В.Г.Батюк. Будучи одним з перших членів МАГАТЕ, Українська РСР послідовно підтримує багатогранну діяльність агентства, бере активну участь у його роботі, сказав він. Промовець відзначив, що МАГАТЕ стало авторитетним універсальним центром міжнародного співробітництва в мирному використанні ядерної енергетики [1]. Його діяльність відіграє важливу роль у забезпеченні нерозповсюдження ядерної зброї і зміцнення режиму безпечного розвитку ядерної енергетики.

Успішне функціонування контролю МАГАТЕ за нерозповсюдженням створює впевненість у практичній здійсненності гарантованого без’ядерного майбутнього на нашій планеті. Конкретний шлях до такого без’ядерного світу вказує радянська програма від 15 січня 1986 року, підкреслив промовець. З іншого боку, прогрес в ядерному роззброєнні, що намітився в світлі недавніх радянсько-американських домовленостей, неминуче супроводитиметься успіхами в розвитку мирної ядерної енергетики [1], приведе до розширення міжнародного співробітництва і підвищення ролі МАГАТЕ. Українська РСР позитивно оцінює зусилля МАГАТЕ щодо подання технічної допомоги країнам, які розвиваються, виступає за дальший розвиток і вдосконалення форм і методів цієї допомоги. Щороку, крім внеску в регулярний бюджет організації, Україна виділяє значні кошти як добровільний внесок у фонд технічної допомоги МАГАТЕ.

Науково-дослідні установи Академії наук Української РСР беруть участь у виконанні дослідних контрактів відповідно до програм агентства. УРСР бере активну участь у міжнародному обміні науково-технічною інформацією по ядерній науці і техніці. В рамках заходів щодо подання технічної допомоги країнам, які розвиваються, на Україні щороку проводяться навчальні курси і науково-ознайомлювальні поїздки для спеціалістів з цих країн. За останні 10 років у таких заходах взяло участь близько 800 спеціалістів приблизно з 60 країн. Недавно в Києві відбулись організовані під егідою МАГАТЕ і ВООЗ міжнародні курси по застосуванню ядерних методів у медицині, в роботі яких взяли участь спеціалісти-радіологи майже з 30 країн.

Поглибленню міжнародного співробітництва в галузі мирного використання атомної енергії сприятиме встановлення міжнародного режиму безпечного розвитку ядерної енергетики. Українська РСР знову закликає всі країни активно включитись у здійснення програми створення міжнародного режиму безпечного розвитку ядерної енергетики. Її реалізація дала б змогу уникнути помилок і випадковостей, що здатні викликати тяжкі наслідки для життя і здоров’я людини. Аварія на Чорнобильській АЕС, аварії на АЕС в інших країнах, сказав промовець, привернули посилену увагу світової громадськості до проблеми безпеки ядерної енергетики. Слід відзначити, що агентство оперативно врахувало цю обставину у своїй діяльності. Завдання гарантування безпечного мирного використання атомної енергії і звільнення нашої планети від ядерої зброї вимагають широкої міжнародної взаємодії, об’єднаних зусиль усіх держав, і насамперед ядерних, підтримки всіма країнами відповідної діяльності МАГАТЕ. Розробка в 1986 році колективними зусиллями в короткі строки міжнародних конвенцій про оперативне повідомлення про ядерну аварію і про допомогу в разі ядерної аварії чи радіаційної аварійної ситуації, наступне підписання їх великою кількістю держав і набрання чинності – переконливий приклад спільного ефективного розв’язання актуальних проблем.

Українська РСР має намір і надалі активно сприяти діяльності агентства, спрямованій на зміцнення миру та безпеки, дальший розвиток міжнародного співробітництва в галузі мирного використання енергії атома, сказав наприкінці промовець.

Радянська Україна, 1987 р., 23.10, № 244 (20047).

[1] Дуже характеристична обмовка : не енергії, а саме енергетики. Досвід Чорнобиля показав, що АЕС можуть бути зброєю проти ворогів (особливо – внутрішніх), і це буде воєнне використання ядерної енергетики.