Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Лютий 2022 р.

Воєнні новини

Ми не маємо ніяких власних джерел інформації, будемо передруковувати найважливіші (на нашу думку) новини з офіційних українських джерел та з авторитетних ЗМІ країн, які підтримують Україну.

Радимо також читати аналітичні матеріал на патріотичних сайтах «», «», журнал .

Рахунок втрат агресора росте

Сумарні орієнтовні втрати ворога з 24 лютого по 6:00 28 лютого становлять: літаки — 29, гелікоптери — 29, танки -191, бойові броньовані машини — 816, гармати — 74, ЗРК БУК — 1, град — 21, автомобільна техніка — 291, цистерни — 60, БПЛА ОТР — 3, кораблі / катери — 2, засоби ППО — 5. Втрати серед особового складу — орієнтовно 5300 – заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«Привид Києва»: український пілот вже збив 10 літаків окупантів.

56 цистерн. ВСУ підірвала ешелон із соляркою для російських окупантів, нову везти нема звідки.

Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний показав, як за допомогою Байрактара було підірвано колону ворожої техніки на Херсонщині.

На Житомирщині Байрактар знищив російський «Бук».

Світ об’єднується проти агресора

Адміністрація Джо Байдена збирається запропонувати Конгресу виділити $6,4 млрд на економічну та військову допомогу Україні, пише Reuters з посиланням на лідера демократичної більшості в Сенаті Чака Шумера.

Україна отримає додаткові партії зброї від Португалії та Бельгії: Зеленський виступив із заявами.

В ООН відреагували на погрози Путіна застосувати ядерну зброю.

ЄС надасть Україні летальну зброю на 500 мільйонів – уперше за свою історію – Урсула фон дер Ляєн.

Швеція надасть Україні 5000 одиниць протитанкової зброї – прем’єрка Швеції Магдалена Андерссон.

Туреччина обмежить прохід російських кораблів через Босфор і Дарданелли – міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

Втрати агресора

Сумарні орієнтовні втрати окупантів за 24-26 лютого склали:

– 27 літаків;

– 26 гелікоптерів;

– 146 танків;

– 706 бойових броньованих машин;

– 49 гармат;

– 1 ЗРК Бук;

– 4 «Гради»;

– 30 одиниць автомобільної техніки;

– 60 цистерн;

– 2 безпілотних літальних апарати;

– 2 кораблі / катери;

– засоби протиповітряної оборони;

– 4 300 військових –

заступник міністра оборони Ганна Маляр

У Гостомелі біля Києва знищена колона чеченських вояків, загинув генерал Магомед Тушаєв –

Існує дуже велика ймовірність того, що самопроголошена влада Білорусі в найближчі години ухвалить рішення про участь білоруської армії у війні, яку розпочала Російська Федерація проти України – Центр оборонних стратегій України

Міжнародна підтримка України зростає

Поки немає зведених даних з бойових дій за 26 лютого подаємо міжнародні новини.

Сполучені Штати розглядають санкції проти російського центрального банку Росії. Цей крок у разі схвалення буде спрямовано на більшу частину резервів у розмірі 643 мільярдів доларів, які президент держави-агресора Путін накопичив перед своїм вторгненням в Україну. .

Європейський Союз вирішив заморозити всі активи Центрального банку Росії. Йдеться про суму 643 мільярди доларів. Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Також під обмеження потраплять російські олігархи. .

Білий дім опублікував рішення про зброю та допомогу на $600 млн для України .

Сполучені Штати приєднаються до Європейського Союзу у введенні санкцій проти президента Росії Владіміра Путіна, міністра закордонних справ Росії Сергєя Лаврова та членів російської Ради безпеки. Про це повідомила на брифінгу прессекретар Білого дому Джен Псакі, повідомляє «Європейська правда».

Президент Польщі Андей Дуда закликав прийняти Україну до ЄС у прискореному режимі .

Президент України Володимир ​Зеленський у розмові з генеральним секретарем ООН закликав позбавити Росію голосу в Радбезі ООН та допомогти їй з доставкою трупів російських солдатів .

Федеральний уряд Німеччини, який тижнями опирався поставкам зброї в Україну, в суботу схвалив рішення надати ЗСУ тисячу одиниць протитанкової зброї та 500 зенітних ракет Stinger. Про це повідомляє офіційний сайт уряду Німеччини, пише «Європейська правда».

Шкода, заподіяна агресором

Наростає число жертв серед мирного населення України. На сьогодні загинуло 198 осіб, серед них – троє дітей. Поранення дістали 1115 українців, серед них 33 дитини – міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко .

Протягом останньої доби щонайменше 40 об’єктів цивільної інфраструктури було пошкоджено саме російськими військами – радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко .

Підсумки другого дня війни

Втрати агресора зростають. Станом на ранок 26 лютого вбито бл. 3500 ворогів, майже 200 узято в полон – радник голови Офісу президента Михайло Подоляк .

Станом на 8:30 26 лютого агресор втратив 14 літаків, 8 гелікоптерів, 102 танки, 536 бронемаши, 15 гармат, 1 зенітний ракетний комплекс «Бук» – Генеральний штаб ЗСУ .

«Привид Києва»: украўнський пілот на Міг-29 за 30 годин здобув шість повітряних перемог над російськими силами: 2 Су-35, 1 Су-27, 1 МіГ-29, 2 Су-25 – заступник міністра оборони Гання Маляр .

Обстріл окупантами дитбудинку у Ворзелі. Україна планує звернутися до Гааги – міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба .

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом США Джо Байденом. За підсумками розмови Зеленський подякував США за «потужну підтримку» .

Євросоюз вирішив заморозити активи Путіна і Лаврова – міністр закордонних стправ Латвії Едгар Ринкевич .

НАТО активувало оборонний план і надасть Україні системи ППО – генеральний секретар альянсу Єнс Солтенберг .

Підсумки першого дня війни

Агресор несе значні втрати. Станом на 3:00 25 лютого – знищено 7 літаків, 7 гелікоптерів, понад 30 танків, 130 бронемашин, 800 чоловік особового складу – заступник міністра оборони Галина Мазур .

За попередніми даними, за словами президента Зеленського, ми втратили за сьогодні [24.02] вже 137 наших героїв – наших громадян, з них 10 офіцерів, поранено – 316

Через напад Росії загинули 57 українців, ще 169 людей дістали поранення – прес-служба Міністерства охорони здоров’я. .

«Зараз ми вводимо санкції проти російських банків, які в сукупності володіють активами на суму близько 1 трильйона доларів» – заява президента США Джо Байдена .

Прем’єр Британії Борис Джонсон оголосив нові санкції проти РФ та Білорусі, які, серед іншого, повністю приберуть російські банки з британської фінансової системи

Офіційні інформаційні ресурси Збройних сил України

Дякуємо колезі за цей перелік:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

33.

34.

Війна Росії проти України

06:40 Жителі низки міст України, зокрема Києва, Харкова, Бердянська, Одеси, Маріуполя, Житомира, Борисполя повідомляють у соцмережах про звуки вибухів та пострілів, що пролунали близько 5 ранку.

06:55 Президент України Володимир Зеленський оголосив про запровадження воєнного стану на території усієї України.

07:09 Звернувся також міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. «Путін розпочав повномасштабну війну проти України. Тривають удари по мирних українських містах. Це загарбницька війна. Україна буде захищатися та переможе. Світ може і має зупинити Путіна. Час діяти — просто зараз», — написав він.

Вибірка з новин

Байден про напад на Україну: Світ притягне Росію до відповідальності

Кінець розділу «Воєнні новини»

Регулярні новини сайту

Новий роман Т. Осьмачки

Продовжуємо публікувати роман «Ротонда душогубців» (1956 р.). Сьогодні – наступні 3 розділи, включаючи «Із самої Москви».

Яка ж би там була диктатура пролетаріату, де він би сам працював? Ніякої. Там би хтось інший диктував, що і як треба робити, а не пролетаріат.

Більше інформації…

Нова поема Ю. Федьковича

Публікуємо поему «Слава Ігоря» (поч. 1870-х років).

Боярине! / Слава Ігоря і бояр наших слава! / 1. Княждвір / 2. Ігор і Ярославна / 3. Ігор і Добринич / 4. Ярослав і Олеш

Більше інформації…

Нове оповідання Марка Вовчка

Нарив, який назрівав 8 років, прорвався. Війна йде і веде її проти нас «братська» Москва. Ми не збираємось нікуди тікати. Ми продовжуємо нашу роботу. Україна – буде, і буде саме українською, не московською!

Публікуємо незакінчене оповідання «[Холодний зимовий вечір]» (1890-ті рр.).

Хвора прийшла до тями і повернула до світла обличчя – біле, мов крейда, обличчя, на якому гарячково горіли чорні очі. Аврум стрепенувся.

Більше інформації…

Нова стаття І. Нечуя-Левицького

Публікуємо статтю «Марія Заньковецька, українська артистка» (1893 р.).

Найпримітніше виявляється артистичний талант М. Заньковецької в двох п’єсах: в «Циганці Азі» та в «Глитаї», хоч вона однаково вславилась своїм артистичним гранням і в інших драмах та оперетах.

Більше інформації…

Новий роман Івана Корсака

Продовжуємо публікувати роман «Отаман Чайка» (2010 р.). Сьогодні – наступні 5 розділів.

Імператор не волів багато розводитися про Стамбул, сказав для годиться, що окупації зовсім не воліє, хоч у душі погляд його не вельми різнився від задумок попередників на престолі.

Більше інформації…

Нові поезії Ю. Клена

Продовжуємо публікувати збірку поезій «Каравели». Сьогодні – наступні 8 поезій, включаючи «З дахів течуть дзвінкі струмки…» (1937 р.).

З дахів течуть дзвінкі струмки / і кидають мені у вікна перли. / Співають реквієм роки / над долею моєю, що роздерли / вітри й розвіяли в степах.

Більше інформації…

Нові спогади У. Самчука

Продовжуємо публікувати книгу спогадів «На коні вороному» (1971 – 1974 рр.). Сьогодні – розділ «Назад до точки [листопад 1941 р.]».

1. Газета «Волинь» / 2. Знову Київ / 3. Михайло та Олена Теліги

Більше інформації…

Нові листи І. Карпенка-Карого

Публікуємо наступні 5 листів І. Карпенка-Карого (1898 – 1899 рр.).

А молодому чоловікові, студенту обов’язково треба, крім спеціальної науки, винести з школи чесні погляди на свій народ і теоретичне знання всіх благородних напрямків. (15.03.1898 р. До Н. І. Тобілевича)

Більше інформації…

Нова повість Юліана Опільського

Починаємо публікувати історичну повість «Тінь велетня» (1927 р.). Сьогодні – перші 5 розділів, включаючи «3. Союз свободолюбних мужів».

Що найважніше – між нами є гурток вільнодумних рутенів та українців із Росії, потомків козацтва. Вони почуваються до спільноти з нами, бо в них та сама мова, що в нас, – і та сама доля.

Більше інформації…

Нове про Г. Хоткевича

Публікуємо статтю Ф. Погребенника «Гнат Хоткевич і його історична проза» (1990 р.).

Серце стискається від болю над його трагічною долею. В’язень царських тюрем став жертвою беріївських таборів смерті!

Більше інформації…

Нова праця з літератури

Продовжуємо публікувати книгу Наталі Баняс «Безмірність: лейтмотив як форма текстової містифікації в прозі Сильві Жермен» (2021 р.). Сьогодні – розділ «2. Конструювання втаємничених сенсів буття через лейтмотиви в романі Сильві Жермен «Бурштинова ніч», підрозділ «2.5. Лейтмотив Бога».

Кожен новий роман додає нової семантики до розвитку цього лейтмотиву, вивершуючи його змістовну ієрархію специфічними авторськими одкровеннями у дусі нової релігійності.

Більше інформації…

Нові статті з археології

Завершуємо публікувати віртуальну монографію Володимира Добрянського «Археологія Чортківського району» (2021 р.). Сьогодні – останні 3 статті, включаючи «Перстень XVI-XVIII ст. із Золотого Потоку поблизу Бучача».

Перстень виготовлений з латуні. Він складається із кільця, що в задній частині має невелике округле потовщення, а спереду – округлий і плоский.

Більше інформації…

Нові поезії С. Воробкевича

Публікуємо 3 поезії 1873 – 1874 рр., включаючи «Скаменілий багач».

Він рад би знак вже дати: « Вертаймося домів!» / Та годі, зціп навіки… бо божа кара-гнів / На нього тьмою спали… Донині він стоїть / У полі там при шляху вже може триста літ…

Більше інформації…

Нова книга з історії Києва

Продовжуємо публікувати «Історію Києва», видану в 1963 р. Сьогодні – розділ «Соціально-економічний розвиток та політичне становище Києва «Економічний та політичний стан Києва у XVIII ст.».

1. Територія та населення / 2. Цехове ремесло, мануфактура та торгівля / 3. Адміністративне управління / 4. Розвиток культури у Києві

Більше інформації…