Начальная страница

МЫСЛЕННОЕ ДРЕВО

Мы делаем Украину – українською!

?

2.10.1. Киевский Подол с 1991 г.

Парникоза И.Ю.

В описуваний час Поділ, на відміну від інших районів старого Києва тримався не забудованим висотними будинками. Вони вкрадалися з півночі. Реконструкція Києво-Могилянської академії, відбудова Святодухівської церкви, зведення пам’ятника Петру Сагайдачному, відкриття музею Чорнобиля на пров. Хорива. Відбудова церкви Різдва на Поштовій площі.

Відбулася відбудова Церкви Богородиці Пірогощої, втраченої у1930-ті рр. В підземеллях церкви,де планувався музей експонуються фундаменти храму. Знахідки з храму експонуються у виставковому павільйоні заповідника «Стародавній Київ».

Першим актом суттєвої трансформації стала забудова Поштової площі, що закрила київські схили. Збудовані тут будинки – це другосортна архітектура з позитивного можна відмітити хіба що тільки – карільйон з типовими українськими мелодіями.

Зведення будинку-монстра на Нижньому валу – замість будинку ХІХ ст. Закриття автостанції Поділ під заплановану тут забудову. 2013 р. починається так звана реконструкція Гостинного двору, яка викликала великий опір громадськості,адже пам’ятку Подолу намагалися перетворити на торгівельний центр та надбудувати.

2015-18 реконструкція Поштової Площі. Перенесення пам’ятника морякам Пінської військової флотилії на Рибальський півострів. будова торгівельного центру на Поштовій Площі, зведення тут площі відпочинку, знахідка археологічних об’єктів часів Русі, боротьба за музей. В районі розкопок під торгівельним центром був берег Дніпра та Почайни (острів між ними). Територія регулярно затоплювалася, про що свідчить наявність алювіальних шарів, які перекривають матеріали руського періоду. В шарі XVII ст. виявлено підсилену дорогу на палях. Тут була якась церква біля кладовища.

2017-2018 рр. ліквідовано торгівельні точки на Контрактовій площі, тут розвивається відпочинкова зона. В цей же час пам’ятник київському трамваю було перенесено на набережну перед будівлею електростанції Київського трамваю.