Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Новини 2009 р.

Найважливіше за цей рік

2.12.2009 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Черговий диск із серії «Україна 13 – 18 ст.» присвячено Золотій Орді.

Золота Орда – потужна багатонаціональна імперія, історичний прототип Радянського Союзу. Вона була створена в середині 13 ст. залізом монгольских військ і кров’ю підбитих ними народів. Цілих сто п’ятдесят років її військова потуга не мала собі суперників (Радянський Союз протримався на цій висоті тільки 70 років); і зникла вона так само раптово, як і Радянський Союз, лишивши по собі цілу низку менших держав. В роки своєї могутності Орда контролювала 9/10 території сучасної України, тому нам слід знати її історію як частину своєї.

Довідник подає вичерпну анотовану бібліографію Золотої Орди та держав-наступниць. Це перший довідник такого роду у світовій літературі. Він містить 3745 документи, 50 авторських аркушів тексту.

Більше інформації…

2.11.2009 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Черговий диск із серії «Україна 13 – 18 ст.» присвячено Гетьманщині.

Гетьманщина – зерно, з якого виросла сучасна Україна. Нова європейська держава була створена повстанням українського народу під проводом Богдана Хмельницького всупереч політичним планам усіх її сусідів – Польщі, Туреччини, Криму й Росії. Під натиском цих сусідів вона втрачала землі і права, скоротившись до автономії з десяти полків на лівобережжі Дніпра. Але 150 років її існування утворили нове політичне тіло – український народ, котрий змусив усіх поважати свою волю.

Для всіх, хто цікавиться цим переломним моментом нашої історії, довідник подає вичерпну анотовану бібліографію Гетьманщини, її полкових та сотенних центрів. Він містить 7196 документів, 101.53 авторських аркушів тексту.

Більше інформації…

2.10.2009 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Черговий диск із серії «Україна 13 – 18 ст.» присвячено Криму і Кримському ханству.

Історія Криму завжди була насичена подіями, зіткненням різних держав, релігій, цивілізацій. Нині важко повірити, що у середньовіччі тут було п’ять самих тільки православних митрополій (і стільки ж незалежних князівств), а ще ж скільки було мусульман (татар та інших народів), вірмен, католиків із Західної Європи, караїмів… Тому історії Криму присвячена величезна література, розібратись у якій можна завдяки пропонованому довіднику.

Довідник подає вичерпну анотовану бібліографію Кримського ханства та інших державних і національних утворень, які існували в Криму в 13 – 18 ст. Він містить 6463 документи, 90.32 авторських аркушів тексту.

Більше інформації…

2.09.2009 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Черговий диск із серії «Україна 13 – 18 ст.» присвячено Поділлю.

Цей історичний регіон займав частину Тернопільської, половину Хмельницької, майже всю Вінницьку, частини Черкаської, Кіровоградської, Одеської областей. Поділля довгий час було ареною боротьби сусідніх держав за панування в краї та усій Україні, тому тут знаходиться ціла маса давніх замків та фортець, інших пам’яток нашого героїчної старовини.

Довідник подає вичерпну анотовану бібліографію міст і сіл Поділля. Він містить 2498 документів, 30.75 авторських аркушів тексту. Він є гарним доповненням до нашого довідника «Храми Поділля».

Більше інформації…

2.08.2009 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Черговий диск із серії «Україна 13 – 18 ст.» присвячено українській архітектурі.

Державність, писемність, архітектура – класична тріада ознак для визначення цивілізації. Стародавні пам’ятки дають наочні й загальнозрозумілі свідченням про технічну умілість і художній смак наших предків, є видимими знаками матеріальних і духовних сил нашого народу в минулі часи.

Довідник подає вичерпну анотовану бібліографію української архітектури з найдавніших часів до кінця 18 ст. Він містить 8094 документи, 110.19 авторських аркушів тексту, 237 ілюстрацій.

Більше інформації…

4.07.2009 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Черговий диск із серії «Україна 13 – 18 ст.» присвячено Волині.

Давньоруська Волинь була величезною державою (князівством, як тоді казали). За князювання Данила та Василька Романовичів вона на півночі межувала з Прусією, на заході кордон з Польщею проходив біля Любліна, в межах сучасної України до неї належали не тільки Волинська й Рівненська, але й частини Тернопільської та Хмельницької областей. В добу лихоліття 14 – 15 ст., коли життя на більшій частині України ледве жевріло, Волинь зберігала традиції віри, культури, освіти. На Волині збереглось відносно багато історичних документів, завдяки котрим ми можемо уявити собі повсякденне життя наших давніх предків, дізнатись про їх радості й біди.

База даних про історію, культуру, пам’ятки Волині містить 4444 документів, 60.02 авторських аркушів тексту.

Більше інформації…

12.06.2009 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Черговий диск із серії «Україна 13 – 18 ст.» присвячено давній українській літературі.

Нині не кожен пам’ятає, що українська література почалася не з вірша Павла Тичини «Партія веде» (1934) і навіть не з Шевченкового «Кобзаря» (1840). Ще в 1591 році собор єпископів ухвалив допускати до друку лише твори, схвалені єпископами (отже, було що не допускати). Ще в 1627 році в Москві були засуджені й спалені твори Кирила Транквіліона-Ставровецького (отже, не було байдуже, що він писав). Ще в 1702 році поляки стратили Данила Братковського, вважаючи, що шляхтичу не личить бути українцем, а тим більше поетом. Ще в 1840-х роках російська духовна цензура не допускала до друку твори Григорія Сковороди (отже, була таки в них шкода для поліцейславія!)

База даних про поезію, драматургію, театр, про українське літературне барокко, про українських письменників містить 6414 документів, 91.2 авторських аркушів тексту.

Більше інформації…

12.05.2009 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Черговий диск із серії «Україна 13 – 18 ст.» присвячено місту Львову.

Нині не кожен пам’ятає, що Львів довгий час був найбільшим містом в Україні. У 16 і навіть у 1 пол. 17 ст. львівське ремесло було найвправнішим, львівська торгівля – найуспішнішою, львівська архітектура – найбільш урочистою в усій Україні. Львівське мистецтво було зразком для інших, львівське книгодрукування, львівська школа, львівська література були в той час визначальними для всього українського народу. Львівське самоврядування було найбільш досконалим, складним і заплутаним – адже в місті було чотири національні громади, кожна зі своїми привілеями.

База даних про історію, культуру, пам’ятки Львова містить 2981 документ, 36.5 авторських аркушів тексту. Багато матеріалів написано польською мовою.

Більше інформації…

22.04.2009 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Ось наша перша спроба випустити видання не з історико-археологічної тематики. Монографія російських вчених Ігоря та Германа Тодорових «Стресс, старение и их биохимическая коррекция» містить опис та аналіз біологічних явищ стресу та старіння й узагальнення сучасних наукових досягнень у пошуку шляхів уповільнення старіння й зниження інтенсивності стресу та вікових хвороб.

Книга містить обґрунтовані світовою наукою практичні рекомендації з біохімічної корекції стресу та старіння. Вона буде цікава як для людей, які щукають вихід зі стресової ситуації, так і для фахівців, які прагнуть їм у цьому допомогти.

Більше інформації…

16.03.2009 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Черговий диск із серії «Україна 13 – 18 ст.» присвячено українському козацтву.

Довідник стане у пригоді вчителям, які хочуть розповісти учням більше, ніж написано про козаків у підручнику; кмітливим учням, які хочуть написати змістовний реферат з історії; студентам – історикам і не тільки – при підготовці курсових і дипломних робіт; аспірантам і початкуючим науковцям, які хочуть увійти в коло проблем історії козацтва. І професори можуть знайти тут такі праці, які їм невідомі й корисні. Краєзнавці, музейники, журналісти знайдуть тут компактну й авторитетну інформацію по темі козацтва.

Анотації, додані до бібліографічних описів матеріалів, допоможуть оцінити – чи варто розшукувати даний матеріал. Шифри головних бібліотек України дозволять вам замовити потрібні видання, минаючи складну процедуру пошуку за бібліотечними каталогами. Довідник має зручну систему пошуку, дає можливість копіювати інформацію в інші документи.

Більше інформації…

16.02.2009 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Черговий диск із серії «Україна 13 – 18 ст.» присвячено Києву. Історія Києва – половина історії України. Кожна визначна подія нашої історії обов’язково відбивалась на долі Києва, і кожна зміна становища Києва мала відгук по всій Україні. Хитросплетенням політичної боротьби, релігійному, культурному, економічному життю Києва присвячені тисячі книг і статей – всього не перечитати ! Розібратись у цій масі літератури, знайти в ній потрібне вам допоможе пропонований довідник. Анотації, додані до бібліографічних описів матеріалів, допоможуть оцінити – чи варто розшукувати даний матеріал. Шифри головних бібліотек України дозволять вам замовити потрібні видання, минаючи складну процедуру пошуку за бібліотечними каталогами. Довідник має зручну систему пошуку, дає можливість копіювати інформацію в інші документи.

Більше інформації…

4.01.2009 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Перший диск із запланованої нами серії словників містить підготований Лесем Герасимчуком CultLex – англійсько-український та українсько-англійський словник реліґійних і реліґієзнавчих термінів. Автор, маючи великий досвід перекладання, підготував унікальний продукт, який включає понад 4000 гасел. Гасла і переклади відбивають сучасний стан релігійної термінології. Кожне гасло містить переклад основного терміну, нерідко – асоційовані терміни або усталені вирази, приклади вживання слів. Англо-український словник містить також транскрипцію кожного гасла. Ілюстрації допомагають зрозуміти, про який предмет ідеться.

Більше інформації…