Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Новини 2010 р.

Найважливіше за цей рік

2.03.2010 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Черговий диск із серії «Україна 13 – 18 ст.» присвячено українській культурі.

Україна має багату і різноманітну культурну традицію, яка розвинулась на потужній базі культури Київської Русі. Завжди відкрита до зовнішніх впливів, вона постійно вбирала в себе ті елементи сусідніх культур, які відповідали духу народу. З середини 17 ст., зі здобуттям національної незалежності, ці впливи були синтезовані в потужне і своєрідне явище українського бароко, яке в свою чергу зробило великий благотворний вплив на сусідів.

Довідник подає вичерпну анотовану бібліографію явищ і діячів української культури, зокрема, образотворчих мистецтв, іконопису, скульптури, вжиткового мистецтва, музичної культури, історії братського руху, освіти та науки в Україні. Він містить 9441 документ, 135.34 авторських аркушів тексту.

Більше інформації…

2.02.2010 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Новий DVD диск загальним обсягом 1.5 Гб присвячено українознавчому клубу «Спадщина».

Українознавчий клуб «Спадщина» було створено групою київських науковців в кінці 1987 року. Він відіграв значну роль в революційних подіях 1988 – 1991 років, в результаті яких Україна здобула незалежність.

На диску представлені спогади членів клубу, документи клубу (в тому числі всі його видання), документи Київської регіональної організації Народного руху, колекцію неформальної преси України.

Більше інформації…

4.01.2010 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Черговий диск із серії «Україна 13 – 18 ст.» присвячено Слобожанщині.

Слобожанщина – історична територія, яка охоплює Харківську і частину Сумської областей України, частину Воронізької області Росії. Вона була заселена українцями під час національної революції середини 17 ст. під проводом Богдана Хмельницького. Тоді в України знайшлися сили не тільки сформувати 60-тисячне військо, не тільки загнати панів за Случ і Буг, не тільки вкрити свою землю фортецями й набудувати дивних дерев’яних церков – але ще знайшлися сили розширити свою етнічну територію за рахунок майже не заселених земель на південному кордоні Московської держави. Там виникли полкові міста Охтирка, Суми, Харків, Ізюм, Острогозьк, там жив і творив Григорій Сковорода, там виник перший в Україні університет у Харкові.

Довідник подає вичерпну анотовану бібліографію земель колишньої Слобожанщини. Він містить 1693 документи, 16 авторських аркушів тексту.