Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Новини 2006 р.

30.12.2006 р. Велика новорічна новина !

До нового, 2007 року ми приготували відвідувачам сайту приємний подарунок : нову інсталяцію програми "Мислене древо" версії 2.5.

Навіщо нова інсталяція. 1). Ми зауважили, що більшість користувачів нашої програми є має гуманітарну освіту і не є великими комп’ютерними фахівцями. Процес інсталяції програми з файлу md250000.zip може викликати певні ускладнення, пов’язані з розпаковкою архіву і наступними переговорами з програмою інсталяції на англійській мові. 2). Стара інсталяція була розрахована на перенос на дискетах (вона займала 4 дискети 1.44 Мб). Нині такий спосіб поширення вже відходить у минуле.

Що нового в новій інсталяції. 1). Інсталяція в один дотик. Треба запустити файл md25inst.exe і у відповідь на одне запитання українською мовою – погодитись на установку. 2). Інсталяція спеціально оптимізована для поширення через Веб (у вигляді одного програмного файлу). 3). Розмір нової інсталяції скорочено в 3 (три) рази – до 1.3 Мб замість 4.5 Мб (заради цього ми видалили два приклади великого розміру і залишили тільки три маленьких приклади баз даних).

Чи треба завантажувати нову інсталяцію.

Якщо ви вже маєте на своєму комп’ютері інстальовану програму "Мислене древо" версії 2.5 – завантажувати нову не треба, бо нова інсталяція тільки полегшує процедуру установки програми, а функціональність її лишилась тою ж самою.

Якщо ви вже маєте на своєму комп’ютері інстальовану програму "Мислене древо" попередніх версій (номер версії видно на заставці під час запуску програми) – радимо завантажити нову інсталяцію, потім деінсталювати стару версію та інсталювати нову.

Якщо ви ще не маєте на своєму комп’ютері інстальованої програми "Мислене древо" – завантажуйте, інсталюйте, користайтесь.

Завантажити нову інсталяцію (md25inst.exe, 1.3 Мб) зараз.

Ознайомитись з рекомендаціями по інсталяції.

23.12.2006 р. Нова стаття в "Археометрії"

Нова стаття в веб-альманасі "Археометрія та охорона історико-культурної спадщини" – "Нові книги про національні святині".

Повний текст…

16.12.2006 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано драматичну сцену Лесі Українки "Прощання".

9.12.2006 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано драму Лесі Українки "Блакитна троянда" (а також її російський автопереклад).

6.12.2006 р. Вітаємо !

Команда "Мисленого древа" вітає сама себе і всіх читачів сайту з успіхом : на протязі листопада 2006 р. наш сайт стабільно мав 1 000 (одну тисячу) відвідувань на день.

2.12.2006 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано поеми Лесі Українки (12 творів).

Кажуть, весь поміст у пеклі

з добрих замірів зложився.

17.11.2006 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано вірші Лесі Українки (263 твори). Звертаємо увагу, що ряд віршів (зокрема, такий принципово важливий, як "Contra spem spero") існують в різних авторських редакціях. Щоб їх побачити, користуйтесь блоком "варіанти тексту", розміщеним після тексту творів. Радимо спочатку перечитати збірки віршів, укладені самою поетесою (ви побачите, як вони досконало скомпоновані). Потім ви можете скористатись хронологічним покажчиком і рухатись за стежкою "Всі вірші", щоб бачити розвиток думки. Вперше у практиці видань запроваджено додаткові стежки – "Невільничі пісні" та "пам’яті Сергія Мержинського".

11.11.2006 р. Новий компакт-диск "Мисленого древа"

На новому диску представлена монографія доктора історичник наук Віктора Клочка "Озброєння та військова справа давнього населення України", яка охоплює період від неоліту до початку залізного віку (5000 – 700 рр. до н.е.).

Більше інформації…

4.11.2006 р. Новий компакт-диск "Мисленого древа"

На новому диску представлено каталог виставки "Сучасне ювелірне мистецтво України". Каталог виконано у вигляді бази даних "Мисленого древа". Диск виник в результаті співробітництва Музею історичних коштовностей України, який проводив виставку, і команди "Мисленого древа". Це вже третій диск, народжений в результаті такої співпраці :

"Величає душа моя господа" : каталог виставки

Великий курган епохи скіфської архаїки на Київщині

Нове ! "Сучасне ювелірне мистецтво України" : каталог виставки

В різних стадіях розробки знаходяться ще чотири спільні диски МІКУ та МД. Які саме – поки що секрет. Слідкуйте за новинами нашого сайту.

28.10.2006 р. Новий проект "Мисленого древа"

На нашому сайті з’явився новий проект – "Я в серці маю те, що не вмирає". Це онлайнова версія енциклопедії життя і творчості Лесі Українки. Поки що проект опубліковано в пілотному варіанті. Фотогалерея – єдиний поки що розділ проекту, яким ви можете користуватись повною мірою уже зараз.

21.10.2006 р. Нова стаття у праці "Європейські джерела 16 – 17 ст. про Кримське ханство"

Опубліковано статтю "Додаткові параграфи про М.Броневського", яка містить критику неправильних поглядів на предмет.

Повний текст…

7.10.2006 р. Нова книга на книжковій полиці "Мисленого древа"

Опубліковано монографію доктора історичних наук В.І.Клочка "Озброєння та військова справа давнього населення України".

Більше інформації…

2.09.2006 р. Новий компакт-диск "Мисленого древа"

На новому диску розміщено дослідження українських археологів Івана Чернякова і Валентини Рябової "Скальпи у золоті Скіфії". Це е-книга у форматі "Мисленого древа".

Більше інформації…

3.08.2006 р. Нова книга на книжковій полиці "Мисленого древа"

Здано у виробництво другий том збірника наукових праць "Причерноморье, Крым, Русь в истории и культуре", який містить короткі повідомлення учасників 3-ї міжнародної Судацької наукової конференції. Сама конференція проходила 18 – 21 вересня 2006 р. в Судаку на базі музею "Судацька фортеця" – філії Національного заповідника "Софія Київська".

Більше інформації…

29.07.2006 р. Нова стаття в "Студіях"

Нова стаття Олександра Кирилюка "Універсально-культурні аспекти деяких давньогрецьких старожитностей".

Повний текст…

15.07.2006 р. Нова стаття в "Студіях"

Нова стаття Олександра Кирилюка "Блазень як звір, тотем, цар, раб та жертва".

Повний текст…

17.06.2006 р. Нова монографія в розділі "Студії"

Розміщено повний текст монографії Вячеслава Мельникова "Теория замкнутой системы".

Зміст…

12.05.2006 р. Нова стаття в "Дивосвіті Мисленого древа 3"

Нова стаття "Тропа Трояна".

Повний текст…

8.05.2006 р. Нова стаття в "Дивосвіті Мисленого древа 3"

Нова стаття "Діалог "Установки".

Повний текст…

4.05.2006 р. Нова стаття в "Дивосвіті Мисленого древа 3"

Нова стаття "Безпечний режим".

Повний текст…

1.05.2006 р. Нова стаття в "Дивосвіті Мисленого древа 3"

Нова стаття "Багатовіконність МД 3".

Повний текст…

23.04.2006 р. Нова стаття в "Дивосвіті Мисленого древа 3"

Нова стаття "Клавішні скорочення".

Повний текст…

15.04.2006 р. Нова стаття в "Студіях"

Нова стаття Олександра Кирилюка "Посмішка недостатності та відраза відстороненісті".

Повний текст…

8.04.2006 р. Новий розділ сайту

На сайті запроваджено новий розділ – "Дивосвіт Мисленого древа 3". Тут ви можете познайомитись з ходом розробки нашої нової програми, дізнатись про її можливості і внутрішню будову.

Більше інформації…

3.04.2006 р. Нова книга на книжковій полиці "Мисленого древа"

Опубліковано другий том "Сугдейского сборника", який містить статті учасників 2-ї міжнародної Судацької наукової конференції. Сама конференція проходила 14 – 16 вересня 2004 р. в Судаку на базі музею "Судацька фортеця" – філії Національного заповідника "Софія Київська". Нагадаємо, що перша конференція відбулася в 2002 р. А звичай тут такий : перед конференцією виходить збірник коротких повідомлень, а після неї – збірник праць великого обсягу. Таким чином, оце вже четверта книга, народжена конференцією :

"Сугдея, Сурож, Солдайя", 2002 р.

"Сугдейский сборник", том 1, 2004 р.

"Причерноморье, Крым, Русь в истории и культуре", 2004 р.

Нове ! "Сугдейский сборник", том 2, 2006 р.

28.03.2006 р. Оновлено зовнішній вигляд сайту

Зміни на сайті зроблено такі :

1. Замість спартанської титульної сторінки (вагою 6 кілобайт) вставлено нову розкішну графічну сторінку обсягом 180 кілобайт. Подивіться обов’язково !

2. Запроваджено новий розділ сайту – "Програми".

3. Запроваджено нову структуру меню, яка тепер базується на JavaScript. Поліпшено візуальне представлення меню.

4. Хоча наш сайт найкраще виглядає в Microsoft Internet Explorer 5+, ми нарешті домоглися, що й вередлива Opera показує його більш-менш пристойно.

5. Додано резюме сайту англійською мовою, з деревом документів.

11.03.2006 р. Нова стаття в "Археометрії"

Нова стаття в веб-альманасі "Археометрія та охорона історико-культурної спадщини" – "Що таке складний об’єкт культурної спадщини".

Повний текст…

5.03.2006 р. Нова програма від групи "Мисленого древа"

Наша нова маленька програма зветься "Конвертер історичних числових систем". Вона забезпечує 6 напрямків конвертації чисел між сучасною арабською та історичними кириличною та римською числовими системами. Програма призначена для використання філологами, істориками, фахівцями в гуманітарних галузях знань. Програма розрахована на будь-який рівень знань – від школяра до професора.

Завантажити файл дистрибутиву зараз.

Більше інформації…

18.02.2006 р. Нова стаття в "Студіях"

Нова стаття Олександра Кирилюка "Сутність поезії та мова буття. Мартін Гайдеггер та Максиміліан Волошин".

Повний текст…

11.02.2006 р. Нова оболонка компакт-дисків

Театр починається з гардеробу. А в картині, як учить нас Віктор Суворов, найголовніше – рама. Творчо розвиваючи учення Віктора Суворова, ми визначили, що в компакт-диску головне – оболонка. Під цим оглядом ми знайшли, що стара оболонка MDShell, яка служила нам з 2001 року, трохи застаріла. І ми на її основі написали нову оболонку – MDShell2 – візуально привабливішу і, можливо, навіть зручнішу, ніж стара. Тепер наші компакт-диски стартуватимуть з новою оболонкою.

4.02.2006 р. Поповнення цифрової колекції фотографій

Колекція фотографій Миколи Жарких нині повністю оцифрована. Оцифровка була розпочата 6 листопада 1998 р. і закінчена 2 лютого 2006 р. Колекція розділена на три частини :

Негатека містить 49805 чорно-білих негативи (відзняті в 1968 – 1997 рр.) і 1199 кольорових негативів (відзняті в 2000 – 2004 рр.). В колекції вони представлені у вигляді позитивів.

Слайдотека містить 1444 кольорових слайди (відзняті в 1977 – 1995 рр.).

Цифротека містить 1896 цифрових фотографій (відзняті в 2004 – 2006 рр.). Цей розділ колекції буде поповнюватись і надалі.

Разом в колекції міститься 54344 фотографії.

Повний каталог колекції знаходиться в процесі опрацювання і згодом буде продаватись у вигляді бази даних "Мисленого древа" на компакт-дисках. Цей повний каталог замінить диск "Архітектура України у фотографіях Миколи Жарких", який пропонується зараз.

Більше інформації…

14.01.2006 р. Нова стаття в "Археометрії"

Нова стаття в веб-альманасі "Археометрія та охорона історико-культурної спадщини" – "Історична доля, сучасний стан та майбутнє палацового комплексу князів Сангушків в Ізяславі".

Повний текст…

7.01.2006 р. Новий компакт-диск "Мисленого древа"

Новий компакт-диск містить матеріали розкопок великого кургану доби скіфської архаїки (7 – 6 ст. до н.е.) біля с.Іванковичі на Київщині. Диск випущено спільними зусиллями колективу Музею історичних коштовностей України та команди "Мисленого древа".

Більше інформації…

1.01.2006 р. Звіт про роботу сайту

У 2005 році наш сайт відвідало 150 тисяч користувачів.

Більше інформації…