Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

2-й квартал 2008 р.

30.06.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано переклад одноактної драми М.Метерлінка «Неминуча».

28.06.2008 р. Нове про Герася Соколенка

Опубліковано дві поезії : ««У діброві темній тиша…», «Спогади про недавнє».

26.06.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано статтю «Теперішня хвиля а русини». Написана в далекому 1883 році з приводу епізоду, всіма давно забутого, ця стаття і через сто років наводила жах на росіян. Адже Франко в ній висунув пропозицію до австрійського уряду очолити боротьбу українців за створення своєї держави – боротьбу проти Росії як головного окупанта.

24.06.2008 р. Нова стаття Сергія Білоконя

Опубліковано статтю «Індивідуальний терор».

Іван Стешенко. Олександр Мурашко. Микола Рябовол. Лев Симиренко. Микола Леонтович… Їх об’єднує те, що вони – українці і «загадково» загинули в 1918 – 1923 роках. В статті розкрито загадки їх загибелі і вказано організатора і натхненника цих убивств – злочинну російську комуністичну владу.

21.06.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано три останніх переклади з Г.Гейне : «Ткачі» та «Enfant perdu» українською та російською мовами.

20.06.2008 р. Нове про Герася Соколенка

Опубліковано дві поезії : «Лицарі безсмертних чинів», «Сироти».

18.06.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано статтю «Поет зради». Причина заборони цієї статті більшовиками неясна. Мабуть, Адам Міцкевич, якого Франко кваліфікував поетом зради, вважався за польського національного святого, визнаного комуністичною владою, і звинувачення на його адресу могли розглядатись як заперечення «дружби народів».

17.06.2008 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

Книга священика Віталія Клоса «Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир від заснування до сьогодення» розповідає про історію Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря в м. Києві – однієї з найбільших та найвеличніших православних обителей України: заснування в X ст., закладення Золотоверхого собору в 1108 р., набуття мощей св. великомучениці Варвари, внутрішнє життя монастиря, видатні настоятелі, будівництво та реконструкція споруд в різні періоди до сьогодення, руйнація монастиря більшовиками та його відновлення в незалежній Україні.

Диск випущено з нагоди 900-ліття , яке буде відзначатись у липні 2008 р.

Більше інформації…

16.06.2008 р. Нова стаття про Сергія Білоконя

Напередодні 60-х роковин Сергія Білоконя ми публікуємо статтю, яку Ігор Гирич написав до його 50-ліття – «Оборонець і дослідник національної культурної спадщини». На сьогодні це найбільша за обсягом і найдокладніша стаття, яка висвітлює творчий шлях С.Білоконя.

15.06.2008 р. Нова стаття в «Археометрії»

Опубліковано статтю «Иерархические базы данных для комплексных памятников истории и культуры».

12.06.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано два переклади з Ади Негрі : «Кінець страйку» та «Смутної провесни, серед травиці…»

11.06.2008 р. Нове про Герася Соколенка

Опубліковано дві поезії : «Матері», «Ніч пливла у плащі…».

10.06.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано замітку «Ще у справі одної рецензії й її рецензентів». Знову причиною заборони був предмет замітки – переклад праці М.Грушевського німецької мовою.

9.06.2008 р. Нова стаття Сергія Білоконя

Опубліковано статтю «Озброєний чоловік як перший і головний ворог большевизму».

Відома архівна довідка від 29 березня 1934 року за підписом судово-медичного інспектора, що «трупным покоем г.Киева за 1933 г. всего принято подобранных по городу трупов 9472, из них зарегистрировано 3991, не зарегистрирован 5481 труп». Все це були селяни, що стихійно тяглися до міста, сподіваючись тут підхарчуватися, а знаходили свою смерть.

8.06.2008 р. Нова стаття в «Археометрії»

Опубліковано статтю «Електронна енциклопедія Михайлівського Золотоверхого монастиря».

7.06.2008 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

На новому диску предствлено частину енциклопедичного бібліографічного довідника «Україна 13 – 18 ст.» – «Історія України в красному письменстві». Цей довідник містить описи всіх творів великих жанрів (романів, повістей, драм, поем) з історії України, написаних як українськими, так і зарубіжними письменниками. Він містить також описи критичних студій над українською історичною белетристикою.

Більше інформації…

6.06.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано переклади уривку з трагедії В.Шекспіра «Макбет» та уривку з «Божественної комедії» Данте.

5.06.2008 р. Нове про Герася Соколенка

Опубліковано дві поезії : «Україна», «Повисли над туманами…».

4.06.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано замітку «[З приводу фейлетону Свистуна «Кто больший: г. М. Грушевский или о. А. Петрушевич?»]». І тут причиною до заборони цієї маленької репліки у давно забутій полеміці була позитивна оцінка М.Грушевського як історика.

Забыты те, кто проклинали,

Но помнят тех, кого кляли.

По силі цього афоризму Є.Євтушенка московська влада досягла протилежного результату : нічим не визначна заміточка, якій судилось бути похованою серед тисяч однорідних нічим не визначних заміток, саме завдяки забороні набула суспільного значення, так що ми її тепер передруковуємо, вивчаємо і оцінюємо.

3.06.2008 р. Нова стаття Сергія Білоконя

Опубліковано статтю «Історіографія державного терору й тероризму в СРСР: проблеми систематизації й періодизації».

2.06.2008 р. Нова стаття в «Археометрії»

Опубліковано статтю «Бібліографія Михайлівського Золотоверхого монастиря».

30.05.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано два переклади творів Дж.Г.Байрона : уривку з драми «Каїн» та поезії «Коли сниться мені, що ти любиш мене…».

28.05.2008 р. Нове про Герася Соколенка

Опубліковано три поезії : «Баляда» (2-а редакція), «Пісня», «Україні».

26.05.2008 р. Нова стаття в розділі «Студії»

Завдяки люб’язності Юрія Стрелкова-Серги ми маємо можливість запропонувати читачам «Хартію прав родини» – відозву, складену Ватіканом у 1983 році і нині перекладену українською мовою.

Повний текст…

24.05.2008 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

На новому диску розміщено роботу архієпископа Димитрія (Рудюка) «Мати церков руських». Вона присвячена історії найдавнішого православного храму Русі-України – Десятинної церкви у Києві. У невеликих популярно написаних нарисах висвітлено основні етапи драматичної історії церкви : заснування князем Володимиром – хрестителем Русі, розквіт в княжу добу, зруйнування в 1240 році, відбудову за митрополита Петра Могили (17 ст.) та в 19 ст., більшовицьку руйнацію. Обговорюються проблеми відродження храму. Робота рясно ілюстрована.

Диск випущено з нагоди 900-ліття , яке буде відзначатись у липні 2008 р.

Більше інформації…

22.05.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано уривок зі статті «Україна. Науковий та літературно-публіцистичний щомісячний журнал». Злочинно-пильна російська влада вилучила зі статті уступ з позитивною оцінкою праць М.Грушевського і В.Винниченка.

20.05.2008 р. Нова стаття Сергія Білоконя

Опубліковано статтю «Биківня і Вінниця в історіографії терору».

Даже немецких заплечных дел мастеров потрясла просьба одной украинской крестьянки вернуть ей полушубок мужа, – полушубок, пролежавший шесть лет с трупом в могиле, чтобы сшить из него теплую одежонку разутым и раздетым детям, как оставила их советская власть, убившая отца и бросившая детей на произвол немцам.

18.05.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано переклад віршу «В небі ми жодного доброго батька не маєм…» та поезії в прозі І.С.Тургенева «Німфи».

16.05.2008 р. Нове про Герася Соколенка

Опубліковано три поезії : «Ніч привітна, ніч ласкава…», Літо 1941-го року, Баляда (1-а редакція).

14.05.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано замітку-рецензію «Українська трибуна в Росії». Причина заборони цієї статті московською владою очевидна – через позитивну оцінку статей М.С.Грушевського.

12.05.2008 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

На новому диску представлено енциклопедичний бібліографічний довідник «Чільні історики України». Він містить описи праць про життя, наукову, громадську та політичну діяльність провідних знавців нашої історії, описи їх наукових та публіцистичних праць.

Більше інформації…

10.05.2008 р. Персональний сайт Сергія Білоконя

Доктор історичних наук Сергій Білокінь є одним з провідних вчених сучасної України. Основна тема його досліджень – історія України 20 ст. Його перу (чи то пак, клавіатурі) належить понад 1300 робіт. За домовленістю з автором на сайті «Мислене древо» організовано персональний сайт С.Білоконя. Сайт розпочинає роботу з розміщення списків праць С.Білоконя та біографічних матеріалів про нього.

8.05.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано переклад поеми Г.Гейне «Атта Троль». Для прискорення завантаження поема розділена на три файли, що містять відповідно розділи 1 – 9, 10 – 18, 19 – 27.

6.05.2008 р. Нове про Герася Соколенка

Опубліковано три поезії : «Вічність», «Одіта в ризу золоту…», «Кучерявий вітер…».

4.05.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано замітку «Новини нашої літератури». Ну, тут не треба довго сушити голови – чого б то російські комуністи її заборонили. В замітці-рецензії дано позитивну оцінку нової книги Володимира Винниченка. Той факт, що Винниченко пізніше виявився комуністом і ніколи – аж до кінця життя – не зрікався того комунізму, нічого йому не допомогло. Він був комуніст, але не такий, який був потрібен Москві (не надавався до холуйства).

2.05.2008 р. Удивительная история про людей и языки

Перша версія цього есею Юрка Стрелкова-Серги з’явилась на нашому сайті у жовтні 2007 року. Нині, завдяки люб’язності автора, ми можемо запропонувати читачам нову, доопрацьовану і розширену версію цієї праці.

30.04.2008 р. Нове про Лесю Українку

Наша фотогалерея поповнилася зображенням пам’ятника на могилі Лесі Українки на Байковому цвинтарі у Києві (9 фото). Слід знати, що поруч з цим пам’ятником знаходяться могили її батьків та брата Михайла. Ми подаємо також докладну інструкцію – як знайти цей пам’ятник в Києві.

28.04.2008 р. Герась Соколенко – маловідомий український поет

Герась Соколенко народився в 1920 році й загинув на фронтів в 1945-у. Він не дожив двох років до віку Лермонтова і п’яти – до віку Єсеніна. Його вірші, сповнені пафосу визвольної боротьби, були практично невідомі. Нині завдяки люб’язності Володимира Федотова – дослідника творчості поета – ми починаємо публікацію збірки віршів, біографічних матеріалів і розвідок під назвою «Баляда». Сьогодні пропонуємо вашій увазі біографічні розвідки В.Федотова «Волинський Мартин Іден : штрихи до портрета» та Р.Доценка «Поезія – на життя і смерть».

26.04.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано статтю «Огляд української літератури 1906 р.». Ну, тут російське комуністичне начальство не потребувало довго вишукувати – корисна ця стаття для Москви чи шкідлива. І критика марксизму-енгельсизму (за ленінізм у 1906 році ще ніхто не чув), і твердження, що дійсний соціалізм може виростати тільки на національному ґрунті, і закиди українським соціалістам, що вони невміло мавпують з російських, і заслужено висока оцінка белетристики Володимира Винниченка – все, буквально все є шкідливим для Москви і корисним для українців.

24.04.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано переклади віршу Г.Гейне : «Маврський король», віршу В.Гюго «Лагідні поети, співайте!».

22.04.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано уривок зі статті «З останніх десятиліть XIX в.». Запопадливі комуністичні цензори викреслили цей уривок, оскільки в ньому дана заслужено висока оцінка наукової праці М.С.Грушевського. Політичному смислу наших ворогів можна довіряти – якщо вони щось забороняли, значить, воно однозначно корисне для України.

20.04.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано переклади віршів Г.Гейне : «Neue Liebe», «Негода».

18.04.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано огляд «Українсько-руська література і наука в 1899 році». Причниа заборони цієї статті лежить на поверхні – позитивних відгуків про наукову працю М.С.Грушевського російські більшовики ніколи не допускали.

16.04.2008 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

На новому диску представлено енциклопедичний бібліографічний довідник «Михайло Грушевський». Він містить описи праць про життя, наукову, громадську та політичну діяльність першого президента України, описи наукових та публіцистичних праць нашого найвизначнішого історика.

Більше інформації…

14.04.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано переклади з «Книги пісень» Г.Гейне : «З подорожі до Гарца»; переклад деяких гімнів з «Ріг-веди».

12.04.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано коротке повідомлення про альманах «Вік». І.Франко вітав появу такого видання як ознаку життєздатності української літератури, як практичне заперечення поглядів русифікаторів (мовляв, українці самі не розуміють і не хочуть такої літератури). Ясно, що це не сподобалось русифікаторам нової генерації (уже не з царського Петербургу, а з комуністичної Москви).

10.04.2008 р. Нове про Лесю Українку

Опубліковано переклади з «Книги пісень» Г.Гейне : «Світова тьма», «Раткліф».

8.04.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано статтю (власне, некролог) «Олександр Яківлевич Кониський». На відміну від розлогої статті, присвяченої пам’яті цього письменника, в цій короткій замітці немає нічого «такого», щоб виразно могло розгнівати ворогів України. Але літературознавці в діагоналевих галіфе мали на це якийсь особливий погляд. Одразу знати, що ми – не літературознавці. В нас навіть галіфе нема.

6.04.2008 р. Нове про Лесю Українку

Наша фотогалерея поповнилася зображенням будинку по вул. Грушевського, 6 у Києві (колишній Художньо-промисловий і науковий музей, нині Національний художній музей України), де в 1900 році І.І.Труш намалював портрет Лесі Українки (3 фото).

4.04.2008 р. Нове про Івана Франка

Опубліковано статтю «Про життя і діяльність Олександра Кониського». Через що наші вороги з Москви її заборонили ? А як же було не заборонити статті, де написано :

з лісів та болот родовитої Московщини раз у раз напливає на ті окраїни хвиля московських урядників та солдатів і душить, висисає, гнобить окраїни […]

на кафедру покликано щирого українця, ученика славного київського історика Антоновича, Михайла Грушевського.

2.04.2008 р. Новий компакт-диск «Мисленого древа»

На новому диску представлено енциклопедичний бібліографічний довідник «Церква в Україні 13 – 18 ст.»

Більше інформації…