Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Ландшафтний заказник місцевого значення «Дарничанка»

Парнікоза Іван, Атамась Наталія, Колінько Володимир, Борейко Володимир

Урочище стоврено рішенням Київради від 7 жовтня 2021 р. Територія заказника являє собою фрагмент Дарницького лісопаркового господарства, а саме кв. 12-16 Микільського лісництва та кв. 8, 9, 11, 14, 15, 17, 21, 24 Дніпровського лісництва. Загальна площа заказника — 115 га. Землекористувачем є Дарницьке ЛПГ. Адміністративно об’єкт знаходиться в межах Дніпровського району Києва.

Об’єкт розташований на боровій терасі Дніпра, якою проклала своє русло річка – притока річки Дарниця. Тут на піщаних материнських породах сформувалися підзолисті ґрунти, а в долині річки — болотисті ґрунти. Вказаний фрагмент Дарницького лісу вкритий угрупованнями старого, не менш як столітнього, дубово-соснового лісу, які поєднуються з старими вільшаниками в долині річки.

Основним компонентом рослинності урочища є розвинені 3–4-ярусні дубово-соснові ліси. Тут зустрічаються старі особини сосни (Pinus sylvestris) та дуба черешчатого (Quercus robur). В трав’яному присутній багатий травостій за участі таких видів як конвалія звичайна (Convallaria majalis) та перстач білий (Potentilla alba), які охороняються в місті Києві рішенням Київради № 219/940 від 29 червня 2000 р. (Перелік рослин та тварин…).

Тутешні мішані ліси представляють собою біотоп «Сарматські ліси степової зони з Pinus sylvestris» — G3.4232, який охороняється Додатком 1 до Резолюції №4 Бернської конвенції.

Вільшаники та прибережно-водна рослинність роблять об’єкт одним з найбільш репрезентативних в межах Дарницького лісопаркового господарства. На території об’єкту знаходяться також озерно-болотяні біотопи. Біотопи непорушених водойм охороняються згідно європейській Оселищній Директиві. Вільшаник — біотоп, який в Києві майже повсюдно винищений і потребує охорони.

Віддаленість від житлових масивів, відносна дикість даної території та непорушена рослинність обумовлює на території об’єкту велике фауністичне різноманіття.

Глухі тутешні ліси вздовж притоки річки Дарниці надзвичайно цінне місце перебування та гніздування рідкісних видів птахів. На територію об’єкту також заходить червонокнижний лось (Alces alces).

Враховуючи велику ландшафтну, ботанічну та зоологічну цінність об’єкту, на його території пропонується додержуватися наступних умов: заборона в’їзду автотранспорту, розкладання багать, засмічування та забруднення території та заборона полювання.

Додаткова інформація:

.