Start page

MYSLENE DREVO

We build the ukrainian Ukraine!

?

2.10.6. Venetiansky Island (Hydropark) since 1991

Parnikoza I.Yu.

Впродовж буремних 1990-х на території київського гідропарку стихійно розвивалася зона відпочинку та розваг з багатьма «злачними» установами. У 2006 тут з’явився парк «Київ у мініатюрі». Площа мініатюрного міста 1,8 га. На виготовлення всіх 48 макетів міських пам’яток пішло майже чотири роки ().

А південна частина острова стало ареною забудови. Внаслідок несанкційованого будівництва, що вже близько року наступає на центральне озеро-старицю – оз. Берізка, йому загрожує знищення. На знак протесту проти забудови тут навіть пройшла акція у вигляді мирного маршу у купальних костюмах з плакатами, гучномовцем, барабанами, від розважального комплексу Гідрозона до оз. Берізка, де відбулися встановлення наметів, символічна посадка дерев та промови районної держадміністрації, яка, як це не дивно, підтримала акцію. Втім, не зважаючи на протести, на березі озера вирізали дві великі ділянки лісу, площею гектар-півтора; одна була завалена товстим шаром намитого піску. Природа Венеціанського потерпає від великої кількості важкої техніки – кранів, бульдозерів, самоскидів.

Окрім того, вже 2011 р. з’явилася інформація про плани КМДА розпочати будівництво на центральних дніпровських островах каналізації. Замовник проекту – УКБ ВАТ «Київводоканал», а в якості розробника виступило ТОВ «Інжпроектсервіс». Проект будівництва каналізаційної системи масиву Гідропарк розглянуло Управління інженерної інфраструктури Києва і подало свої пропозиції щодо його вдосконалення ().

Проведення каналізації (зведення якої прикривається турботою про стан довкілля) стане потужним каталізатором забудови островів, що своєю чергою призведе до погіршення умов проживання і зникнення всіх перерахованих вище видів, а це означає нехтування багатьма Законами України («Про Червону книгу», «Про рослинний і тваринний світ» та ін.) та міжнародних природоохоронних конвенцій (Бернська, Боннська та інші). Окрім того, Венеціанський острів входить до складу РЛП «Дніпровські острови», і його широкомасштабна забудова є порушенням Закону України «Про природно-заповідний фонд».