Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Джон Голсуорсі (Galsworthy, 1867 – 1933)

Зіньчук І.

Народився в графстві Суррей, в сім’ї адвоката, закінчив Оксфордський університет, деякий час займався юридичною практикою.

1891-1893 рр. здійснив кругосвітню подорож,цілком присвятив себе літературній діяльності. Його життя небагате на події. Залишив велику творчу спадщину як романіст, новеліст, драматург, літературний критик. Виступив прихильником класичного реалістичного мистецтва, продовжував кращі традиції англійського роману XVIII-XIX ст. Митець ясно і чіткого окреслив соціально та психологічно яскраві характери, поєднував зображення деталей, побутових подробиць з ліризмом.

Головна тема творчості письменника,що стала його художнім відкриттям, – тема форсайтизму, пов'язана з глибокою характеристикою важливих національних соціально-психологічних особливостей англійського капіталізму. Кращий твір Голсуорсі – це його епопея «Сага про Форсайтів» (1906-1928) рр.

Автор простежує долю однієї багатої сім’ї – Форсайтів, батьків, дітей, внуків, розглянуту на широкому історичному фоні життя Англії з 1885 по 1926 р. Рух часу, зміна епох підкреслюються описом таких подій, як англо-бурська війна, смерть королеви Вікторії (1901), Перша світова війна, загальний страйк (1926).

У 1932 р. Голсуорсі став лауреатом Нобелівської премії по літератури. Письменник в цей час страждав від сильних головних болів через пухлину мозку. Помер 31 січня 1931 року в Лондоні.

„Сага про Форсайтів” (книга 1). „Власник”

Події роману відбуваються в Лондоні. Вся велика родина Форсайтів зібралася в домі старого Джоліона з нагоди заручин його внучки Джун з архітектором Філіпом Босіні. Брати Джемс, Ніколас, Роджер, Суізін, Тімоті та сестри Джоліона – Енн, Естер, Джулія, Сьюзен Хеймен – єдина заміжня сестра Форсайтів, з недовірою ставляться до Босіні, навіть прозвали його „Пірат”. Головне для Форсайтів є почуття власності, вони намагаються перевищити доходи і багаства одне одного. Після важкої, тривалої хвороби помирає Енн Форсайт, з її смертю починається поступовий занепад могутності та величі Форсайтів. Старий Джоліон почувається дуже самотнім у своєму великому будинку, тому що Джун проводить більше часу з Босіні, старий Джоліон вирішує помиритися з батьком Джун –Джоліоном молодшим, вони 14 років не розмовляли, бо син одружився з іншою жінкою після смерті першої дружини – матері Джун, мав борги і жив без заощаджень. У другому шлюбі Джоліон молодший мав двох дітей – Джолі і Холлі, яких старий Джоліон дуже любив. Він переписує заповіт і призначає синові двадцять тисяч фунтів.

Син Джемса – Сомс Форсайт та його дружина Ірен вирішили жити за містом і Сомс попросив Босіні збудувати для нього будинок в Робін-хілл. Подружнє життя Сомса та Ірен не складалося, тому що вона вважала свій шлюб великою помилкою і, в глибині душі, ненавиділа чоловіка. Під час чергових оглядин будинку Ірен почала фліртувати з Босіні, а потім, всі члени родини бачили їхні побачення. Родина Форсайтів боїться скандалу і вважає поведінку Ірен аморальною, оскільки дружина повинна бути віддана чоловікові. Сомс ревнує дружину і домагається її силою. Наступного дня після ганебної поведінки Сомс відчуває докори сумління, а Ірен залишає його.. Будівництво будинку завершене. За підрахунками Сомса це кошкує вісім тисяч фунтів та внурішнє оздоблення – дванадцять тисяч п”ятдесят фунтів. Філіп Босіні перевищив витрати на 350 фунтів. Сомс, щоб нашкодити Босіні, починає судовий процес і вираховує з Босіні суму перевитрат, через це архітектор розоряється, здає свої речі в ломбард і гине під колесами екіпажу. Джун дуже засмучена невірністю нареченого, щоб розвіятись старий Джоліон везе внучку на курорт Бротстерз. Через два тижні вони повертаються в Лондон і Джун має намір порвати з Босіні, вона йде до нього на квартиру, застає там Ірен і дізнається про загибель нареченого. Після смерті коханого Ірен повертається до чоловіка,а старий Джоліон, на прохання Джун, хоче купити будинок в Робін-хілл, в якому тепер ніхто не живе. У Сомса була ще сестра Уініфрід. Вона вийшла заміж за Монтегю Дарті і в них було четверо дітей – Бенедикт, Мод, Велл, Імоджин

„Останнє літо Форсайта”

Старий Джоліон купив будинок в Робін–хілл і живе там з Джоліоном молодшим, його дружиною та внуками – Джун, Джоллі та Холлі. Суізін вже помер у віці 75 років. Джоліон молодший з дружиною та Джоллі поїхав відпочивати до Іспанії, а Холлі залишилась вдома разом з дідом та гувернанткою-француженкою. Старий Джоліон тепер рідко їздив в Лондон. Прогулюючись по мєтку він побачив Ірен, що сиділа в саду, згадуючи ті щасливі часи, коли вона ходила тут з коханим Філіпом Босіні. Старий Джоліон запросив її на обід, пригостив своїм найкращим вином, бо йому було приємно проводити час у товаристві молодої жінки. Ірен розповіла, що залишила Сомса і живе сама в Челсі, одному з районів Лондона, дає уроки музики дітям з єврейських сімей, підгодовує і жаліє повій в одній лікарні. Ірен робить це, щоб віддячити їм, бо одна з таких жінок піклувалась про неї, коли вона переживала смерть коханого і ледь не покінчила життя самогубством.

З появою Ірен, в житті старого Джоліона з’явився інтерес, він милувався її красою, йому хотілося, щоб вона приїжджала в гості., тому старий Джоліон дав їй гроші для благодійності. Ірен була дуже вдячна дядькові Джоліону. Через декілька днів старий Джоліон приїхав в Челсі і вони з Ірен каталися в Кенсінгстонському саду. Ірен почала давати уроки музики для Холлі. Дядя Джоліон доповнив заповіт і залишив Ірен 15 тисяч фунтів спадщини. Два місяці проминули дуже швидко і наближався приїзд сина з сім’єю, старий Джоліон не знав, як Джун сприйме його дивну дружбу з Ірен, але сподівався, що внучка зрозуміє його. Одного разу, під час прогулянки з Ірен старий Джоліон відчув запаморочення і мусив повернутися додому. Наступного дня Ірен не приїхала давати урок музики, а лише написала дяді Джоліону, що не може надалі вчити Холлі, бо Джун не пробачить їй давньої образи. Старий Джоліон написав Ірен листа з проханням про зустріч. Ірен погодилася. Дядя Джоліон дуже чекав її і всупереч порадам лікарів – якнайбільше відпочивати, пішов зустрічати Ірен. Однак їм більше не судилось побачити одне одного. Старий Джоліон помер від перевтоми просто на лавці у саду.

«В петлі»

Минуло дванадцять років. В день похорону Роджера Форсайта, який помер у віці 80 років, всі Форсайти зібрались у будинку Тімоті.(старше покоління – Естер, Джулія, Тімоті,) та молодше – Сомс, Речел, Сісілі – діти Джемса; Юстас і Томас – діти Роджера; Ернест, Арчібальд, Флоренс – діти Ніколаса. Батько Сомса Джемс вже не може відвідувати родину через хворобу і старість. Там Сомс дізнається, що Монтегю Дарті покинув Уініфрід і, вкравши її прекраси, втік з коханкою. Вона боялася втратити свій імідж, тому наполягала на поверненні чоловіка, хоч і не любила його. Коли він повернувся до неї, Уініфрід простила його, бо не хотіла нового скандалу. Вона почувається самотньою, і її старший син Велл приїжджає з Оксфорда.

Через деякий час Сомс прагне розлучитися з Ірен. Він дуже хоче сина –cпадкоємця, бо йому нікому буде залишити свій великий спадок. Невдовзі він зустрічає гарненьку француженку Анет Ламот і хоче одружитися з нею. Однак це неможливо, бо він все ще одружений з Ірен. За заповітом старого Джоліона Джоліон молодший став опікуном Ірен і жив зі своїми дітьми Джун і Холлі в Робін –хілл, його дружина вже померла, а син Джолі вчиться в Оксфорді. Сомс з племіником Веллом іде до Джоліона і просить його переконати Ірен дати йому розлучення. Ірен погоджується, але Сомс намагається повернути Ірен, бо все ще кохає її: шкода втратити дружину і жаль розлучитися з коханкою. Однак Ірен з презирством відкидає його пропозицію і їде в Париж. Джоліон їде за нею, щоб захистити її від Сомса, між ними виникають романтичні стосунки. А Сомс, щоб мати підстави на розлучення, починає стежити за Ірен з допомогою детектива. В кінцевому результаті Сомс розлучається з Ірен, одружується з Анет і в них народжується дівчинка – Флер.

Донька Джоліона молодшого Холлі закохується у сина Уініфрід Велла. Джолі, брат Холлі, проти їх роману. Але тут починається англо-бурська війна, помирає королева Вікторія. Джолі і Велл ідуть в армію. Невдовзі Джолі помирає від дизентерії. Джун їде в Африку як сестра- милосердя. Холлі і Велл одружуються, залишаються там по закінченню війни, купляють ділянку землі, Велл розводить коні і має з того прибуток. Джоліон молодший одружується з Ірен і живе у Робін-хіллі. Джемс Форсайт помирає.

„Пробудження”

Джун повернулася в Робін–хілл після закінчення англо-бурської війни. Невдовзі у Ірен і Джоліона молодшого народився син –Джон. Вони дуже люблять одне одного та свого хлопчика Малого Джона ніколи не карають.Коли йому виповнюється сім років, батьки наймають для нього гувернантку, яка дає йому уроки арифметики та географії. Мама вчить сина грати на роялі. Джон не дуже любить вчитися, але читає книжки про пригоди Тома Соєра і Гекельберіфіна та лицарів круглого столу.

Одного разу Ірен та Джоліон молодший поїхали у відпустку до Ірландії на п’ять тижнів, а Джон залишився вдома під опікою Джун і няні. Якось Джон провинився і няня покарала його, примусивши деякий час лежати на спині, після цього він дуже образився на неї. Так, він вперше проявив характер Форсайта. Холлі та Велл ненадовго приїжджали в Робін-хілл. Малий Джон нудьгував без батьків, тому дуже зрадів, коли вони повернулися додому.

„Здається в найм”

Джун, донька Джоліона-молодшого, відкриває в Лондоні картинну галарею, в якій виставляє картини художників- початківців.

Естер та Джулія вже померли і зі старшого покоління Форсайтів живе лише Тімоті, якого доглядають кухарка Джейн та покоївка Смізер, йому вже 91 рік і він цікавиться лише їжею та своїм заповітом.

Сомс з дружиною Анет та двадцятирічною донькою Флер живе у своєму будинку в Мейплдерхейм.і

Джоліону–молодшому вже сімдесят років і він живе в Робін –хіллі з Ірен та сином Джоном, якому виповнилося двадцять років. На одній з виставок в галареї Джун, Флер познайомилася з Джоном. Коли вона спробувала дізнатися, хто він такий, то батько їй пояснив, що він далекий родич і наші сім’ї давно ворогують.

Велл та Холлі продають свою ферму в Африці, живуть у маєтку Сасексі розводять скакових коней. Запрошують до себе Флер та Джона, які полюбили одне одного, але не знають історії Сомса та Ірен і ворожнечі між сім’ями. Щоб розлучити їх, батько відсилає Джона в Італію, проте вони продовжують любитися таємно. Флер пропонує Джону таємно одружитися, хоча Джон вважає, що це нечесно по відношенню до батьків.

Джоліон молодший помирає. Джон не одружується з Флер, не хоче зрадити сімейні традиції, хоч йому та Ірен вже відомі причини ворожнечі їх сімей. Флер одружується з Майклом Монтом, другом батька і їде в Іспанію. Проте незважаючи ні на що, продовжує кохати Джона. Імоджин, донь Уініфрід, стала дружиною Джека Кардігана.

Будинок старого Тімоті продають на аукціоні. Анет їде до матері у Францію, а будинок у Робін-хіллі, в якому знов ніхто не живе, здається в найм.

Автор змальовує поступовий занепад родини Форсайтів та ідеалів приватних власників.

Форсайти в епопеї – це більше, ніж сім’я, це цілий клан комерсантів, купців, юристів, торговців нерухомістю, людей заможних, “згуртованих”, “нудних і розсудливих”, які втілюють, здавалося б, непорушну основу суспільного ладу, яка починає руйнуватися Форсайти надзвичайно типові, це – соціальне явище.

Письменник гостро критикує їх за те, що, будучи рабами власності і прагматиками, вони виявляються глухі до краси, чужі справжньому мистецтву, і не здатні зрозуміти світ людських почуттів.