Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Модернізм

Зіньчук І.

Модернізм – від лат. modernus «сучасний, недавній»напрям у літературі і мистецтві ХХ ст. Характерні особливості: розрив з минулим історичним досвідом, прагнення утвердити нові, нетрадиційні художні форми та абстрактність стилю.

Одним із найвидатніших представників англійського модернізму дослідники вважають Джеймса Джойса.

Джеймс Джойс (1882 – 1941)

Народився в Ратгарі, районі на південному боці Дубліна у великій сім’ї Джона Станісласа Джойса і Мері Джейн Маррі. Невдале ведення справ майже розорило його батька, який кілька разів змінював професію працював винокур і навіть, на посаді податкового інспектора. Сім’я кілька разів переїздила з одного району Дубліна в іншій. Джеймсу вдалося здобути непогану освіту, проте убогість і невлаштованість його життя в юності назавжди залишилися в його пам’яті, що частково знайшло віддзеркалення в його творах. Сам Джойс часто проводив біографічні аналогії з головним героєм деяких його робіт і одним з головних персонажів його романа “Портрет художника в юності” Стівеном Дедалом.

У віці 6 років Джойс поступив в ієзуїтський коледж Клонгоуз Вудс в Клейне, а в 1893 р. – в дублінський коледж Бельведер, який закінчив в 1897 р. Через рік Джеймс поступив на навчання в дублінський університет, який закінчив в 1902 р.

У 1900 р. в дублінській газеті «Двотижневий огляд» вийшла перша публікація Джеймса Джойса – есе про п’єсу Ібсена «Коли ми, мертві, прокидаємося». В той час Джойс почав писати ліричні вірші.

У віці 22 років, письменник виїхав до Парижа. Це був його перший від’їзд на континент, де, зважаючи на фінансові проблеми, він, як колись його батько, часто змінював професії, працював журналістом, вчителем. Через рік після приїзду до Франції, Джойс отримав телеграму про те, що його мати знаходиться у важкому стані, і повернувся до Ірландії. Після смерті матері в 1904 року Джойс знову покинув батьківщину, цього разу разом з Норою Барнакл, з якою згодом одружувався.

Незадовго до початку Першої Світової війни Джойс з дружиною перебралися до Цюріха, де він почав працювати над романом «Портрет художника в юності», а пізніше і над першими розділами «Улісса». Подорожуючи Європою, Джойс писав вірші. Він також продовжував працювати над «Уліссом», романом, який вперше побачив світ Франції (на батьківщині письменника був опублікований тільки в 1933 року).

Сьогодні популярний також його ранній роман «Портрет художника в юності».

Після поразки Франції і окупації частини її території німецькими військами на початку Другій Світовій війні Джойс повернувся до Цюріха. Він сильно страждав від наслідків глаукоми. Здоров’я його продо погіршувалося, і 13 січня 1941 року він помер

«Улісс»

В цьому романі описується в найдрібніших деталях один день з життя трьох головних героїв – Леопольда Блума, агента рекламного відділу однієї з дублінських газет, його дружини Меріон (Моллі) і Стівена Дедалуса, який викладає історію в одній з гімназій Дубліна. Автор детально описує, що вони робили, думали, відчували в кожний визначений момент дня. А саме – 16 червня 1904 року. Джойс передає потік свідомості своїх героїв, детально відтворює кожний поворот їхньої думки.

Дія роману починається о 8 годині ранку і завершується о 3 годині ночі. Він складається з 18 епізодів:

1-й епізод – 8 година ранку. У вежі Мартелло, де разом з студентом – медиком Бакком Малліганом живе Стівен Дедалус. Молочниця-ірландка приносить молоко до сніданку. Вона здається Стівену втіленням Ірландії.

2-й епізод – 10 година. Стівен викладає урок в школі пана Дізі. Після уроку директор запрошує Стівена в свій кабінет, віддає йому заробітну плату і просить допомогти з опублікуванням його статті в газеті. Стівен погоджується.

3-й епізод – 11 година. Стівен йде по набережній вздовж берега, поринувши у спогади. Потік його думок подібний до мінливого руху хвиль.

4-й епізод – 8 година ранку. Блум прокидається у своєму будинку на Еклес-стріт. Йде у м’ясний магазин. Готує сніданок. Розмовляє з Меріон.

5-й епізод – 10 година Блум виходить з дому. Пройшовши повз вітрину чайного магазину, заходить на почту, потім – в міські лазні.

6-й епізод - 11 година. Блум іде на цвинтар: ховають його приятеля Педді Дігнема. На одному з перехресть Блум помічає обличчя Бойлена – противника та коханця своєї дружини. Ця зустріч – неприємна Блумові.

7-й епізод – полудень. Блум заходить в редакцію газети «Фрімен». Після виходу Блума з редакції, там з’являється Стівен Дедалус, щоб виконати прохання пана Дізі. Зіткнувшись в дверях, Блум і Стівен проходять повз одне одного не зупиняючись.

8-й епізод – перша година дня. Блум їсть в кафе Деві Бірна. Від Бургундського вина і сандвіча з сиром у Блума поліпшується настрій, але біля музею він знову зустрічає Бойлена і відчуває збентеження.

9-й епізод – 2 година дня. Дублінська національна бібліотека. Тут Стівен Дедалус бере участь у дискусії про ідею Шекспірівського «Гамлета». Піднімається тема «батька та сина». В той час до бібліотеки заходить Блум. Він виходить з бібліотеки одночасно зі Стівеном Дедалусом, але той не зауважує Блума, який уважно дивиться на нього.

10-й епізод – 3 година дня. По місту проїжджає віце-король у супроводі свого почту.

11-й епізод – 4 година. Готель «Ормонд».. Тут Стівен Дедалус. Також сюди йде, перед побаченням з Меріон, Бойлен. В «Ормонд» іде і Блум.

12-й епізод – 5 година. Леопольд Блум в барі. Він розмовляє з відвідувачами бару, які не проти випити за його рахунок. Спокійна розмова завершується суперечкою та насмішками над Блумом, через його єврейське походження.

13-й епізод – 8 година вечора. Блум на набережній. Він іде тією ж дорогою, якою зранку йшов С. Дедалус. Сівши на лавочку, Блум згадує молодість і думає про Меріон.

14-й епізод – 10 година вечора. Блум заходить в пологовий будинок, щоб дізнатися, як здоров’я його приятельки. В приймальній, серед групи студентів – медиків, він зустрічає С. Дедалуса. Під впливом цієї зустрічі в серці Блума виникає батьківська ніжність і він пригадує свого померлого сина Руді.

15-й епізод. – північ. В одному кафе С. Дедалус бере участь у студентській пиятиці. Тут вже є Л. Блум, котрий стежить за С. Дедалусом, йде за ним по нічних вулицях Дубліна, губить його з поля зору і знову знаходить. В борделі, в оточенні повій. П’яного Стівена побили п’яні солдати. Він без свідомості. Блум охороняє його,поки він не приходить до тями.

16 –й епізод – Ніч. Блум та Стівен ідуть разом по Дубліну. В дешевому кафе п’ють каву і дорогою до будинку Блума розмовляють про Ірландію.

17–й епізод –– Ніч. Блум приводить Стівена до себе додому. Вони йдуть на кухню і пригадують події дня. Блум засинає.

18-й епізод – 3 година ночі. Меріон засинає і в її свідомості зринають спогади, епізоди її життя, образи близьких людей.

Джеймс Джойс проводить паралель з «Одіссеєю» Гомера. Блум – Одісей, Моллі – Пенелопа, Дедалус – Телемах.- втілення од нічних властивостей людської природи, це саме людство, а Дублін – весь світ. Дороги Стівена Дедалуса та Леопольда Блума постійно переплітаються.

Блукання Блума закінчуються зустріччю з Дедалусом, в особі якого він знаходить сина, а Дедалус – Батька. Ця зустріч є змістом існування для кожного з них. В останніх епізодах відбувається повернення Блума – Одісея додому, де його чекає Меріон – Пенелоп