Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Уільям Джералд Голдінг (William Gerald Golding 1911 – 1993)

Зіньчук І.

Народився 19 вересня 1911 року в графстві Корнуел. Освіту здобув в одному із коледжів Оксфордського університету, де двороки вивчав природничі науки, потім спеціалізувався з англійської мови та літератури. Закінчивши університет в 1935 році служив у Лондонському притулку для безхатченків. У вільний час писав, грав у театрі. 1939 року викладав англійську мову та філософію у Бішоп- Уодсвортс–скул в Солсбері. Під час Другої світової війни, письменник служив у Воєнно-морських силах Великої Британії. Першим було надруковано роман «Володар мух» (Lord of the Flies, 1954). Помер письменник в своєму будинку в Англії 19 червня 1993 року.

«Володар мух»

Антиутопія.

В цьому романі розповідається про те, що у зв’язку з початком атомної війни дітей відправляють на літаку подалі від місця катастрофи. Але з літаком трапилася аварія і діти опинилися на одному з безлюдних океанських островів. Діти вибирають шляхом голосування свого лідера – Ральфа. Він щовечора скликає збори і діти говорять по черзі про шляхи виходу із ситуації, що склалася, тримаючи у руках мушлю – ріг. Ральф розпалює вогонь, щоб корабель, який пропливатиме повз острів, зауважив його і забрав дітей з осторова. Вогонь –символ існування людини. Єдиний спосіб порятунку – підтримка вогню.

Добрим хлопчикам – Ральфу, Саймону, Хрюші, близнюкам Еріку та Сему шкодять Джек, Роджер, Роберт і Моріс, тому що Джек також хотів бути лідером, заздрив Ральфові і ненавидів його. Згодом Джек розмальовує своє обличчя соком різних рослин, стає дикарем та вождем свого племені. Джек та його плем’я поклоняється свинячій голові, обліпленій мухами.Вони влаштовують навколо неї ритуальні танці і вигукують клич: «Звіра бий!, горло ріж!, випусти кров!» Це і є Володар мух. Джек вбиває друзів Ральфа – Саймона та Хрюшу і викрадає вогонь, без якого надія на порятунок зникає.

Ральф іде назустріч банді дикарів, якою керує Джек. У відповідь на мудрі слова Ральфа про необхідність спільно думати про порятунок бандити розбивають білу мушлю – символ добра та демократії і виштовхуть вперед череп свині на жердині – символ зла.

Ральф не підкоряється Володарю мух і Джек переслідує його. Коли Ральф ховається в зарослях, Джек підпалює їх.

Палаючий острів побачили з корабля, який пропливав повз, і на острів виходять дорослі люди. Капітан корабля рятує дітей від винищення одне одного.

Уільям Голдінг нагадує про те, що може трапитися з людьми, які забули про любов та милосердя.