Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

4-й квартал 2019 р.

Нова поема Юрія Клена

Публікуємо поему «Прокляті роки» (1937 р.).

Вогнем я в серці випік люті вчинки: / з убивць водою цілого ставка / не змити кров невинного Косинки, / не воскресити мертвого Влизька.

Більше інформації…

Нове про Чорнобильську катастрофу

Завершуємо публікувати збірник документів «Чорнобильська катастрофа у кривому дзеркалі комуністичної преси». Сьогодні – повідомлення за 1991 – 1999 рр.

Але всі ці роки в народі бродять версії катастрофи, одна фантастичніша за іншу: починаючи від ядерного вибуху в реакторі і закінчуючи екстрасенсорними впливом інопланетян на мозок чергової зміни.

Більше інформації…

Нова комедія І. Карпенка-Карого

Публікуємо комедію «Чумаки» (1897 р.).

І не так того, що свата жаль, як від того, що просить буде грошей. – А коли обчухрався, та який же він нам сват?.. Ми – хазяїни, як і були, а Хома – старець! Нема рації нам ріднитись з ним.

Більше інформації…

Нові оповідання О. Кониського

Публікуємо 3 оповідання, в тому числі – «За плахту» (1899 р.).

Коли так – так, не виносячи в церков, – десять карбованців, а з виносом п’ятнадцять… Марина, почувши таку ціну, аж обомліла, трохи на ногах устояла і не впала.

Більше інформації…

Нова книга про Київ

Продовжуємо публікувати книгу М. К. Каргера «Давній Київ, т. 2» (1958 р.). Сьогодні – «Архітектурний ансамбль Печерського монастиря».

3. Зображення Успенського собору на гравюрах XVII-XVІІI ст. / 4. Перші спроби вивчення архітектури собору / 5. Архітектурно-археологічне дослідження пам’ятника.

Більше інформації…

Нова стаття Д. Донцова

Публікуємо статтю Д. Донцова «Зброя на синів батька брехні».

Відповідь на третє питання, хто, яка порода людей дасть перемогу над силами «отця брехні», – є в тих словах Христа: зроблять це не двоєдушні люди.

Більше інформації…

Нова стаття з історії

Публікуємо статтю В. Тихомирова «Щоденник підпільника» (2019 р.).

Записи у щоденнику Миколи Петровича Зимоліна від руки простим олівцем почерком акуратної людини охоплюють період з 22 червня 1941 р. по 11 серпня 1943 р. і складаються умовно з двох частин.

Більше інформації…

Нові фольклорні записи С. Руданського

Публікуємо додатки до фольклорних записів С. Руданського.

Вийди, мати, за ворітечка / Ой свату ж наш, свату / Зажурилася молода удівонька / Тече вода з-під города / Ой з-за гори, ой з-за кручі.

Більше інформації…

Нове про І. Нечуя-Левицького

«Кохання з притичинами» (1910 р.) Фотогалерея І. Нечуя-Левицького поповнена 4 фотографіями, зокрема, першою сторінкою автографа оповідання «Кохання з притичинами» (1910 р.).

Більше інформації…

Нова книга про М. Врубеля

Завершуємо публікувати книгу С. П. Яремича «М. О. Врубель» (1911 р.). Сьогодні – додатки, включаючи «Список творів Врубеля».

1887 г. / Ескізи для Володимирського собору / – Надгробний плач. Триптих з фігурами Спасителя і Божої Матері посередині і з двома фігурами в кожній з бічних частин. Акварель.

Більше інформації…

Нова повість Бориса Грінченка

Починаємо публікувати повість «Серед темної ночі» (1901 р.). Сьогодні – «Частина перша. Чужениця».

Так мене зганьбив!.. Увесь рід наш чесний так зганьбив!.. Брата не пожалів!.. Хоч би мене, старого, пожалів!.. Мою стару голову таким соромом, такою ганьбою покрив!..

Більше інформації…

Нова казка Марка Вовчка

Публікуємо казку «Дев’ять братів і десята сестриця Галя» (1863 р.).

Життя наше гірке та вбоге. Що ви робитимете? Я присягаю зеленому гаю! Чи ви мені, брати, товариші? Усі брати погодилися й казали: «Добре!»

Більше інформації…

Нова повість Юліана Опільського

Починаємо публікувати історичну повість «Опирі» (1919 р.). Сьогодні – «1. В царстві золотої свободи».

Що там суд? – усміхнувся Івашко. – Позов єсть! – Можете, ваша милість, протестувати задля неправосильності, – піддав Іван. – Не можна! – відповів Івашко. – Є два загродові шляхтичі.

Більше інформації…

Нові поезії С. Воробкевича

Публікуємо 20 поезій 1865 р., в тому числі – історичну поему «Мурашка».

Страшно ж подивитись, / Як на вороному / У останній раз Мурашка / Виїжджав із дому. / Виїхав Мурашка, / А за ним, як пчоли, / Летять сини України, / Вірли і соколи.

Більше інформації…

Нове про Б.-І. Антонича

«Три перстені», 1934 р. У фотогалерею Б.-І. Антонича додано 5 фотографій, в тому числі – обкладинку збірки «Три перстені» (1934 р.)

Більше інформації…

Нове оповідання Г. Квітки-Основ’яненка

Публікуємо оповідання «Званий вечір» (1836 р.).

Губернатор сам запропонував… Так, сам запропонував тобі починати, і все рішуче погодилися, що у нас буде відмінний вечір, що ти такий майстер розпорядитися і пригощати, і багато… багато втішного говорили.

Більше інформації…

Нова стаття з правознавства

Публікуємо статтю Д. Овчинникова «Загальні засади поняття правової держави: вiд давнини до наших днiв» (2019 р.).

Наріжними каменями державного ладу, заснованого на правовій концепції, є поділ влади на три самостійні гілки: законодавчу, виконавчу і судову.

Більше інформації…

Нова книга з економіки

Починаємо публікувати монографію Момот О. М., Брітченко І. Г. «Інтегровані банківські послуги та конкурентоспроможність банківської системи» (2008 р.). Сьогодні – розділ «1. Формування та функціонування банківських мультиплікаційних процесів як передумова впровадження інтегрованих банківських послуг».

1.1. Формування та функціонування банківських мультиплікаційних процесів / 1.2. Традиційні шляхи підвищення конкурентоспроможності банків

Більше інформації…

Новий нарис А. Чайковського

Публікуємо нарис «Як у нас виконується закон проти п’янства» (1906 р.).

А йому байдуже… Раз здається йому, що канцелярія туй-туй, що йно рукою хопити за клямку… то знову десь страшенно далеко, начеб втікала перед ним…

Більше інформації…

Нова монографія про Київ

Пам'ятник Дарницькому концтабору на… Фотогалерея історії київських островів та прибережних урочищ на Дніпрі поповнена 20 фотографіями.

Більше інформації…

Новий роман Богдана Лепкого

Продовжуємо публікувати роман «Мазепа» (1926 – 1929 рр.) Сьогодні – наступні 6 розділів 1-ї частини («Мотря»), включаючи «Колись і нині».

Загнуздай себе, бо з того нашого розгнуздання багато лиха було, і буде… Невже ж знають Орлик і Войнаровський, яка їх доля чекає, чого ж ти повісив голову серед тих незнайомих могил?..

Більше інформації…

Нові оповідання Миколи Хвильового

Публікуємо «Мисливські оповідання добродія Степчука» (1927 р.).

Розпочинаючи серію своїх мисливських оповідань, я і тепер прошу вас слухати мене уважно і не перешкоджати мені вигуками – «брехня».

Більше інформації…

Нові поезії Михайла Старицького

Публікуємо наступні 20 поезій М. Старицького (1897 – 1902 рр.)

О, вірю я, що з’явиться вона, / Загублена, сподіваная воля, – / У промені, як пишная весна, / В вінку з квіток ріднесенького поля.

Більше інформації…

Нове про Панаса Мирного

Публікуємо зауваження Івана Білика до повісті «Чіпка» (1872 р.).

Я не бачу, як народ ставився до розбійника, – кого він виставив в мирному житті як прототип трудівника, хоча і обмеженого громадянина.

Більше інформації…

Нові колядки Ю. Федьковича

Публікуємо 15 колядок зі співаника Ю. Федьковича «Колядник», розділ «Коляди під вікном».

Попід небеса летить ковбаса, / А трохи з низка летіла кишка. / Та як летіли, дуже упріли, / Дуже упрівше на бантах сіли.

Більше інформації…

Нові поезії Юрія Клена

Починаємо публікувати поезії Ю. Клена. Сьогодні – перші 10 творів, включаючи цикл «Прованс».

1. Бернар де Вентадур / 2. Бертран де Борн / 3. Жоффруа Рюдель / 4. Жоффруа Рюдель Мелісанді

Більше інформації…

Нове про Чорнобильську катастрофу

Продовжуємо публікувати збірник документів «Чорнобильська катастрофа у кривому дзеркалі комуністичної преси». Сьогодні – повідомлення за 1990 р.

Сегодня, спустя четыре года после аварии выяснилось, что для ликвидации ее последствий по разным причинам сделано значительно меньше, чем следовало.

Більше інформації…

Нова драма І. Карпенка-Карого

Публікуємо драму «Лиха іскра поле спалить і сама щезне» (1896 р.).

Платон-полковник, як кримський хан, багатий; його багатство хочу я до рук своїх прибрати, а золотом Платона добуду в Цареграді султанський фірмам на батьківський престол молдавського господаря!

Більше інформації…

Нова повість О. Кониського

Публікуємо повість «Баба Явдоха» (1897 р.).

А за те, що убив був мене? От за се йому й хлоста! – Хлоста – діло паскудне, сороміцьке! – говорив дід Євмен. – Авжеж, не смачне! – перебила, всміхаючись Явдоха.

Більше інформації…

Нова книга про Київ

Табл. XLVII. Собор Михайловского… Продовжуємо публікувати книгу М. К. Каргера «Давній Київ, т. 2» (1961 р.). Сьогодні – наступні 10 таблиць (Золоті ворота, Михайлівський Золотоверхий собор).

Більше інформації…

Нова стаття Д. Донцова

Публікуємо статтю Д. Донцова «Сучасний хаос і «тетерваки» Сковороди».

Були ті соціалісти і демократи затяті вороги самостійності і сепаратизму перед 1917 роком, а як розвалилася імперія російська, як, наприклад Грушевський і Винниченко, стали большевиками.

Більше інформації…

Нова стаття з історії

Публікуємо статтю В. Тихомирова «Партизани на Пслі» (2019 р.).

Викрадена кур’єрська пошта. Обер-єфрейтор Шнайдер зміг врятуватись і прибув у Миргород 8/XI 1941 р. Згідно його показань полковник Цінц, унтер-офіцер Граф і єфрейтор Тішлер були вбиті.

Більше інформації…

Нові фольклорні записи С. Руданського

Публікуємо «Байки світовії в людських оповідках» (1859 р.).

Перше, то знали люди, коли вони умруть. Але ото як побачив господь, що вони за дітей не дбають, а найгірше ті, що не довго мають жити, та й закрив від людей їх смерть.

Більше інформації…

Новий роман І. Нечуя-Левицького

Публікуємо роман «Гетьман Іван Виговський» (1895 р.).

Не плачте, не журіться, діти! Треба оступитись од Москви. Коли Москва вчинила таке з нами, то треба оступитись од царя.

Більше інформації…

Нова книга про М. Врубеля

Продовжуємо публікувати книгу С. П. Яремича «М. О. Врубель» (1911 р.). Сьогодні – наступні 2 розділи, включаючи «13. Останні роки».

Хворобливий стан Врубеля тривало більше півроку. Взимку 1902-1903 рр. він став помітно одужувати, навесні вже був психічно нормальний, але сповнений глибокої печалі.

Більше інформації…

Нова повість Марка Вовчка

Публікуємо повість «Глухе містечко» (1862 р.).

Щастя нам, всього доброго нам бажають, – сказав Лепеха товаришеві, коли вони йшли по дорозі під весняним сонечком, – немов щастя і все добре тільки варто підняти на шляху та в кишеню покласти!

Більше інформації…

Нова книга з історії футболу

Завершуємо публікувати книгу Володимира Баняса «Лопта» (2017 р.). Сьогодні – розділ «Еволюція амплуа».

«Еволюція амплуа» – це аналітичні розповіді про те, як конкретна позиція на полі змінювалася з роками та під упливом особливостей розвитку гри в шкіряний м’яч.

Більше інформації…

Нове про Ю. Опільського

Публікуємо статтю Р. Гром’яка «Історична проза Юліана Опільського» (1989 р.).

Юліан Опільський посідає заслужене місце в історії української літератури радянського періоду як один з перших майстрів історичної прози, як поборник єдності українського народу.

Більше інформації…

Нове про С. Воробкевича

Публікуємо статтю В. Лесина та Олекси Романця «Сидір Воробкевич – поет» (1964).

Незважаючи на очевидну обмеженість світогляду письменника і вузькість суспільних ідеалів, він щиро прагнув служити народові своїм поетичним словом, визнавав за ним велику силу.

Більше інформації…

Нові твори Б.-І. Антонича

У розділі «Незакінчені твори» публікуємо другу редакцію лібретто опери «Довбуш» (1937 р.).

Цих гір наказ крилатий / нас веде / на волі жити / І за волю стати! / І непокореним віддати / тобі, країно, вічна мати, / життя прокляте й молоде!

Більше інформації…

Нові листи Г. Квітки-Основ’яненка

Публікуємо наступні 10 листів 1841 р.

Не докоряйте ж і Ви мені за надрукування тут «Шельменка». Пославши його до Вас, довго не мав від Вас звістки, що Ви з ним і з іншим зробите. (2.07.1841 р. Др Ф. А. Коні)

Більше інформації…

Нова повість Андрія Чайковського

Продовжуємо публікувати повість «На уходах» (1924 р.). Сьогодні – наступні 12 розділів.

Мій любий хлопче, спасибі, що ти мене в усьому слухався, я на тебе всю надію покладаю. Живи так далі на добро і славу нашій Тарасівці. Та чому я тебе не бачу?..

Більше інформації…

Нова книга про Київ

Мітинг на вул. Володимирській Завершуємо публікувати книгу О. Кучерука «Київ 1917 – 1919 рр. Події, особи, адреси». Сьогодні – останні 14 ілюстрацій

Більше інформації…

Нова монографія про Київ

Вид на Поділ, час німецької окупації… Фотогалерея історії київських островів та прибережних урочищ на Дніпрі поповнена 20 фотографіями.

Більше інформації…

Новий роман Богдана Лепкого

Продовжуємо публікувати роман «Мазепа» (1926 – 1929 рр.) Сьогодні – наступні 6 розділів 1-ї частини («Мотря»), включаючи «Зимою – грім!».

Мотрю гультяї якісь біля перевозу пірвали. – Пірвали? Мотрю?! – Пірвали й увели з собою, – хлипала Любов Федорівна. Кочубей зірвався на рівні ноги.

Більше інформації…