Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

1-й квартал 2012 р.

30.03.2012 Нова стаття з філософії

Опублікована стаття В.І.Мельникова «Сенс життя як психологічна установка».

Більше інформації…

28.03.2012 Нові поезії Степана Руданського

Опубліковано наступні 10 приказок.

Та бог його святий знає, / Що вам, служба, гоже!.. / Тісто сиром накладають, – / То галушки, може?

Більше інформації…

26.03.2012 Новий збірник історичних документів

Продовжуємо публікацію збірника документів «Земельні банки Новоросійського краю», підготованого А.В.Пивоваром, О.І.Пєшим, К.В.Шляховим. Сьогодні – опис втрачених документів Катеринославського дворянського земельного банку (1798-1919).

Більше інформації…

24.03.2012 Нові статті з археометрії

Опубліковано 3 нових статті з охорони пам’яток.

Природно-географічна специфіка регіону і проблема культурно-хронологічної інтерпретації пізньопалеолітичних пам'яток Овруччини / Нові пізньопалеолітичні комплекси південно-східної частини Овруцького кряжу та їх культурна і господарська специфіка

Більше інформації…

22.03.2012 Нова книга про пам’ятки

Продовжуємо публікувати книгу П.Фоміна «Церковні старожитності Харківського краю» (1916 р.). Сьогодні – глава «Великоросійська колонізація краю і церковно-архітектурні впливи XVI – XVІІI ст.».

Турботи московського уряду про заснування церков / Вклади майна в церкви / Будівлі в стилі бароко / Будівлі в стилі класицизму.

Більше інформації…

20.03.2012 Нова книга з києвознавства

Починаємо публиковати книгу Г.К.Лукомського «Киев: церковная архитектура XI-XIX века» (1923 р.). Сьогодні – перші 4 розділи.

Більше інформації…

18.03.2012 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «Рабиня».

Настя, опинившись у гаремі беглер-бея Селіма, міркує про своє майбутнє і дає відкоша Селімові… Селім закохався в Настю так, що хоче зробити її господинею свого палацу; а Настя вчиться по-татарському і мріє про втечу… Татарин-рибалка Нур’ялі втратив свій човен і заборгував мурзі Халілю. Його сестра Шафіге радить йому купити полонянку Горпину, щоб вона була йому жінкою і робітницею… Шафіге зібрала необхідну суму, і Горпину купують як дружину для Нур’ялі…

Більше інформації…

16.03.2012 Нові поезії Михайла Харишина

Михайло Харишин – український історик, поет та есеїст. Сьогодні ми пропонуємо останні твори з його нової збірки «Четверта осінь».

Суцвіття етносів, букет народів, / Де українці теж себе знайшли, / Таку країну, як Молдова, годі / Шукати в світі, бо така лиш ти.

Більше інформації…

14.03.2012 Нова книга Дмитра Донцова

Продовжуємо публікацію книги Д.Донцова «Дух Росії» (1961 р.). Сьогодні – наступні 5 параграфів з розділу «Дух російського варварства».

Росіянин не знає, що є його правом і його обов’язком, і тому він дозволяє собі керуватися у своїй поведінці своїм тим чи іншим настроєм.

Більше інформації…

12.03.2012 Новий роман Володимира Паська

Роман Володимира Паська «Час прощення» розвивається в двох часових вимірах – сучасної України і України 1940-х років, доби боротьби червоних українців проти синьо-жовтих. Сьогодні – розділ «Рідна школа».

Але бігати на забаганки начальників за цілих сорок років від того випадку він так і не навчився. Як і очі на інші не замінив.

Більше інформації…

10.03.2012 Новий збірник статей з археології

Завершуємо публікацію збірника статей «Археологічні дослідження в Україні в 1994 – 1996 рр.». Сьогодні – останні 8 статей.

Серед нововідкритих привертає увагу багатошарове поселення біля села Шебутинці Новоушицького району Хмельницької області.

Більше інформації…

8.03.2012 Нове про Чорнобильську катастрофу

Продовжуємо публікувати збірник документів «Чорнобильська катастрофа у кривому дзеркалі комуністичної преси». Сьогодні – повідомлення за 1 – 5 червня 1986 р.

Почти на каждом доме города издали видны надписи от руки: уровень его радиации на земле, на стенах, в подъезде. Ни название улицы, ни номер дома не имеют значения.

Більше інформації…

6.03.2012 Нові поезії Степана Руданського

Опубліковано наступні 7 пісень.

Брівоньками зв’ялила, / Брівоньками, / Хмароньками. / Брівоньками зв’ялила. / Оченьками спалила. / Оченьками, / Зіроньками, / Оченьками спалила.

Більше інформації…

4.03.2012 Новий збірник історичних документів

Продовжуємо публікацію збірника документів «Земельні банки Новоросійського краю», підготованого А.В.Пивоваром, О.І.Пєшим, К.В.Шляховим. Сьогодні – документи Катеринославського відділення Селянського поземельного банку, справи 1 – 413.

План участка земли Батуренкова, проданного крестьянам с. Голубовки (1897)

Більше інформації…

2.03.2012 Нові статті з археометрії

Опубліковано 5 нових статей з інформаційних технологій.

Складена база даних знаходить застосування в науково-дослідній роботі, для вирішення важливих питань з історії суспільства та культури епохи міді-бронзи на території степової України

Більше інформації…

28.02.2012 Нова книга про пам’ятки

Продовжуємо публікувати книгу П.Фоміна «Церковні старожитності Харківського краю» (1916 р.). Сьогодні – глава «Святогір'я, Ізюмського повіту».

Топографія / Печерні келії і гробниці / Печерні храми / Хто і коли спорудив печери? / Порівняння з Києвом і Черніговом / Стародавній потир / Монастирський синодик

Більше інформації…

26.02.2012 Нова праця з києвознавства

Публікуємо популярний географічний нарис І.Марченка «Київ – столиця Української РСР» (1950 р.).

Географічне положення і характер місцевості / Від стольного града Русі до будівництва радянського Києва / Радянський столичний Київ / Основні риси планування і зовнішнього вигляду Києва

Більше інформації…

24.02.2012 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «Підкоморський суд».

Янек Свенціцький грабує сиверян, які ловили рибу на уході. Сиверяни подають скаргу до підкоморського суду на захоплення їх землі… Одержавши позов до суду, Бжеський обурився і злякався, але Грохольський його заспокоює… Підкоморій, всупереч доказам, зібраним сиверянами, присудив спірну землю пану Бжеському…

Більше інформації…

22.02.2012 Нові поезії Михайла Харишина

Михайло Харишин – український історик, поет та есеїст. Сьогодні ми пропонуємо наступні 6 поезій з його нової збірки «Четверта осінь».

Чи пам’ятаєш запах рідної землі? / Ту мить, як вперше проводжали / Тебе в дорогу молоді батьки, / І мати на добро благословляла.

Більше інформації…

20.02.2012 Нова книга Дмитра Донцова

Продовжуємо публікацію книги Д.Донцова «Дух Росії» (1961 р.). Сьогодні – 5 параграфів з розділу «Дух російського варварства».

Повна драматичних моментів боротьба між монархами і папством, – це Захід. Ігнорування всесильних царів з будь-якої цінності духовенства – це Росія.

Більше інформації…

18.02.2012 Новий роман Володимира Паська

Роман Володимира Паська «Час прощення» розвивається в двох часових вимірах – сучасної України і України 1940-х років, доби боротьби червоних українців проти синьо-жовтих. Сьогодні – розділ «Господарі? Гості? Співвітчизники!».

Зачекай, так це ж зовсім різні речі: право користуватися рідною мовою і обов’язок знати державну. А державною в будь-якій країні є мова титульної нації, яка дає життя цій країні.

Більше інформації…

16.02.2012 Новий збірник статей з археології

Продовжуємо публікацію збірника статей «Археологічні дослідження в Україні в 1994 – 1996 рр.». Сьогодні – наступні 10 статей.

19-й польовий сезон дослідження княжого міста був присвячений продовженню розкопок у західній частині городища в ур. “Шпихлір” та центральній частині острова в ур. “Пастівник“, розташованих на території с. Пересопниця.

Більше інформації…

14.02.2012 Нове про Чорнобильську катастрофу

Продовжуємо публікувати збірник документів «Чорнобильська катастрофа у кривому дзеркалі комуністичної преси». Сьогодні – повідомлення за 26 – 31 травня 1986 р.

Яснее ясного, почему представитель ЮПИ в Советском Союзе Уитингтон грубо нарушил элементарные нормы журналистской этики, занялся противозаконным распространением ложных слухов.

Більше інформації…

12.02.2012 Нові поезії Степана Руданського

Опубліковано баладу «Вечорниці».

Тілько піп та дяк іде / І провадять домовину, / В домовині – ту дівчину, / Що бажала вечорниць.

Більше інформації…

10.02.2012 Новий збірник історичних документів

Продовжуємо публікацію збірника документів «Земельні банки Новоросійського краю», підготованого А.В.Пивоваром, О.І.Пєшим, К.В.Шляховим. Сьогодні – документи Бессарабсько-Таврійського земельного банку, справи 2901 – 4112.

О выдаче ссуды под залог имения при деревнях Новосельце и Солнцевке: Чикаревскому М.А. (1920)

Більше інформації…

8.02.2012 Нова стаття з археометрії

Опублікована стаття «Археометричні дослідження трипільської цивілізації» (1998 р.).

1. Археометричні дослідження та картографування поселень / 2. Палеоекономіка / 3. Технологія давніх виробництв / 4. Абсолютне датування пам'яток трипільської культури

Більше інформації…

6.02.2012 Нова книга про пам’ятки

Починаємо публікувати книгу П.Фоміна «Церковні старожитності Харківського краю» (1916 р.). Сьогодні – глава «Пам'ятки християнства в до- монгольський період».

Статуя не залишає сумніву в тому, що це – зображення священного рушника, Нерукотворного образу Христа Спасителя. Правильність і благородство обрисів його надзвичайні.

Більше інформації…

4.02.2012 Нова праця з києвознавства

Публікуємо популярну брошуру М.І.Кресального «Софія Київська» (1967 р.).

Брошура ознайомить читача з одним із найбільш визначних архітектурних комплексів XI-XVIII ст.ст. – Софійським заповідником у Києві, з історією виникнення та будівництва його архітектурних пам’ятників, з древнім мозаїчним та фресковим розписом.

Більше інформації…

2.02.2012 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «Шевська господа».

Підмайстри київського шевського цеху під проводом Савки збираються – замість працювати по майстернях – на рибалку… Вночі після рибалки майстри наздогнали підмайстрів на Жуковому острові і, зв’язавши, повезли назад до Києва… Майстри присудили покарати втікачів канчуками, і Савці належало сто ударів… Коли Савка видужав після побоїв, підмайстри вирішили втекти на Січ. Майстри самі виплекали в них ворожість, викували опір не ковальськими молотами, а канчуками та здирствами…

Більше інформації…

30.01.2012 Нові поезії Михайла Харишина

Михайло Харишин – український історик, поет та есеїст. Сьогодні ми пропонуємо наступні 5 поезій з його нової збірки «Четверта осінь».

Поверніть мені пісню, / Поверніть мені ліс, / Поверніть мені річку, / Мою хату, де зріс.

Більше інформації…

28.01.2012 Нова книга Дмитра Донцова

Починаємо публікацію книги Д.Донцова «Дух Росії» (1961 р.). Сьогодні – перші два розділи.

Росія трактувала кожну стадію своєї експансії як перед 1917 (слов’янофільство и неославізм) так і пізніше (більшовизм) у перспективі своєї боротьби проти Європи як цілого.

Більше інформації…

26.01.2012 Новий роман Володимира Паська

Роман Володимира Паська «Час прощення» розвивається в двох часових вимірах – сучасної України і України 1940-х років, доби боротьби червоних українців проти синьо-жовтих. Сьогодні – розділ «Лишь бы не было войны…».

Вулиця стала імені Ярослава Стецька. Чому саме Стецька, а не, скажімо, Мельника чи Коновальця, Шеремет зрозумів лише діставшись на свою рідну вулицю.

Більше інформації…

24.01.2012 Новий збірник статей з археології

Продовжуємо публікацію збірника статей «Археологічні дослідження в Україні в 1994 – 1996 рр.». Сьогодні – наступні 10 статей.

В 1994 р. проведено розвідки в околицях сіл Рогізне, Калинівка, Наконечне Перше Яворівського району Львівської обл.

Більше інформації…

22.01.2012 Нове про Чорнобильську катастрофу

Продовжуємо публікувати збірник документів «Чорнобильська катастрофа у кривому дзеркалі комуністичної преси». Сьогодні – повідомлення за 21 – 25 травня 1986 р.

Они с откровенным презрением кивали журналистам на образчик мэрдоковской фальшивки трехнедельной давности, словно в назидание прессе, разложенной на столе.

Більше інформації…

20.01.2012 Нові поезії Степана Руданського

Опубліковано наступні 10 приказок Степана Руданського.

А піп, довго не гадавши, / Казав ножик дати, / Зломав його та і каже: / «Куцим будеш звати!..»

Більше інформації…

18.01.2012 Новий збірник історичних документів

Продовжуємо публікацію збірника документів «Земельні банки Новоросійського краю», підготованого А.В.Пивоваром, О.І.Пєшим, К.В.Шляховим. Сьогодні – документи Бессарабсько-Таврійського земельного банку, справи 2001 – 2900.

О выдаче ссуды под залог имения при деревне Бокатан-Конрат Евпаторийского уезда: Кочкареву С.Г. (1909)

Більше інформації…

16.01.2012 Нові поезії Софії Малильо

Сьогодні ми пропонуємо читачам наступні п’ять її поезій:

Витії

До виборів

Новорічне 1993 – 1994

Життя

Напередодні

Народе, пам’ятай про чорні лихоліття / і пам’ять ту дай на майбутнє дітям, / щоб шанували свою волю й честь! / – Вірш Софії Малильо.

Більше інформації…

14.01.2012 Нові статті з археометрії

Опубліковано статті зі збірника «Археометрія та охорона історико-культурної спадщини»:

М.Ю.Відейко Органiзацiя новобудовних дослiджень на трасi транзитного газопроводу в Польщi

В.Є.Герасимчук З міжнародного досвіду: Закон про превентивну археологію (Франція)

Михайло Петрович Кучера

І.Г.Шовкопляс Пам’ятник — історичній пам’ятці

В 1995 – 1996 рр. на територiї Польської республiки проводилися небувалi за обсягом рятувальнi археологiчнi дослiдження по трасi транзитного газопроводу, який перетинає всю територiю країни – вiд кордону з Бiлоруссю до ФРН.

Більше інформації…

12.01.2012 Нова стаття про пам’ятки

Опублікована стаття П. Фоміна "Церковні старожитності села Бездрик Сумського повіту» (1916 р.).

Описані нами старожитності цієї церкви настільки цінні в археологічному відношенні, що виникає неодмінна потреба в прийнятті відповідних заходів до подальшого їх збереження.

Більше інформації…

10.01.2012 Нова праця з києвознавства

Публікуємо книгу «Орнаменти Софії Київської» (1949 р.).

В цьому альбомі зібрано більшість орнаментів Софії Київської XI ст., що являють великий художній інтерес. Мозаїчні та фрескові орнаменти публікуються в розчищеному від пізніших нашарувань вигляді

Більше інформації…

8.01.2012 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «На вагу золота».

Сафар вивів своїх невільників на продаж. Данило Корж просить московського посла викупити його з жінкою та Настю або дати про них вість Сагайдачному. Циганка Кайтмаза пропонує султановому євнуху Гасану купити Настю. Тим часом Данила Коржа продано гребцем на галеру. Сафар продав Настю на вагу золота кафському беглер-бею Селіму.

Більше інформації…

6.01.2012 Нові поезії Михайла Харишина

Михайло Харишин – український історик, поет та есеїст. Сьогодні ми пропонуємо наступні 5 поезій з його нової збірки «Четверта осінь».

Хотілося б, хотілося б опори, / Простого розуміння, співчуття, / Перевернуть можливо тоді гори, / Здолати опір нудного буття.

Більше інформації…

4.01.2012 Нова книга Дмитра Донцова

Продовжуємо публікацію книги Д.Донцова «Підстави нашої політики» (1921 р.). Сьогодні – глава «7. Селянство – опора майбутнього державного будівництва».

Се селянство є якраз одинокою силою, що потрафить внести в поняття демократії коректури, без котрих, як казав Гізо, готова згинути вся наша цивілізація.

Більше інформації…

2.01.2012 Опубліковано звіт за 2011 р.

Звіт про роботу сайту «Мислене древо» за 2011 рік – 881 тисяча відвідувачів.

Більше інформації…