Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Чорнобильська АЕС: від квітня до квітня

ТАРС

Рік, що минув після аварії на Чорнобильській АЕС, був сповнений великого напруження для тисяч спеціалістів, які працювали на ліквідації наслідків і ввели в дію зупинені блоки станції. Мужністю і відповідальністю були продиктовані і заходи, вжиті Радянським урядом для максимальної інформованості радянської і міжнародної громадськості: за рік було проведено більш як десять прес-конференцій, опубліковано в газетах і журналах країни понад 450 матеріалів.

22 квітня у прес-центрі МЗС СРСР з повідомленням про результати докладених зусиль і про стан робіт на станції виступив міністр атомної енергетики СРСР М.Ф.Луконін. Він підкреслив, що для вивчення причин аварії, здійснення аварійних і відбудовних заходів були залучені кращі наукові, конструкторські, виробничі, будівельно-монтажні та експлуатаційні організації країни.

Проведення в короткий строк монтажно-будівельних робіт по створенню об’єкта «Укриття» («Саркофаг») повністю виключило можливість потрапляння радіоактивних речовин в атмосферу з аварійного енергоблока. Ретельний нагляд за ним дає змогу стверджувати, що стан його безпечний і перебуває повністю під контролем. Наступний пуск і експлуатація першого і другого енергоблоків показали їх високу надійність. На цей час на Чорнобильській АЕС вироблено понад 6.5 мільярда кіловат-годин електроенергії. Разом з тим, роботи по ліквідації наслідків аварії на станції тривають. Іде ретельна дезактивація і ревізія устаткування третього енергоблока з метою проведення його профілактичного ремонту.

Нинішня весна – етап відповідальної роботи, пов’язаної з можливою міграцією радіоактивних забруднень під час наводка. Сприятливий прогноз учених про можливість запобігти забрудненню рік весняним паводком підтвердився. Збудовано більш як 130 захисних дамб, каналів, уловлювачів донних відкладів.

Ще один незакритий фронт Чорнобиля – медицина. Створений у Києві спеціальний радіологічний центр веде постійне спостереження за станом здоров’я осіб, які проживали в прилеглій до місця аварії зоні.

На запитання радянських та іноземних журналістів на прес-конференції відповіли голова Державного комітету по використанню атомної енергії СРСР А.М.Петросьянц, заступник голови Держкомгідромету СРСР В.Г.Соколовський, віце-президент АМН СРСР Л.А.Ільїн.

Київська правда, 1987 р., 25.04, № 98 (18883); Красная звезда, 1987 г., 24.04, № 95 (19282)