Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Як поводитися сьогодні?

РАТАУ

Недавно по Республіканському телебаченню було передано бесіду, в якій взяли участь заступник міністра охорони здоров’я УРСР А.М.Касьяненко, доктори медичних наук Н.А.Гватуа, А.Г.Коломійцева, П.С.Мощич. Вони висвітлили ряд питань, зв’язаних з охороною здоров’я населення в умовах ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Нижче публікусться короткий зміст розмови.

На території нашої республіки в більшості областей все повернулось до норми, яка була до аварії. Вся республіка живе і працює в звичайному ритмі.

Сьогодні на Київщині працюють десятки тисяч будівельників, які прибули з інших місць. Вони розселені в школах і піонерських таборах. Враховуючи, що з цієї причини в Київській області немає можливості продовжити нормальне оздоровлення дітей, Міністерство охорони здоров’я УРСР запропонувало продовжити перебування на півдні дітей з Києва і області [1].

У місті Києві, відзначалось у бесіді, немає передумов для того, щоб проводити будь-які особливі заходи [2]. Такі заходи проводяться тільки у спеціальних зонах, окремих районах Київської, Чернігівської і Житомирської областей [3].

Багато хто цікавиться, як бути тим жінкам, які готуються стати матерями? З 30-кілометрової зони, районів Чорнобиля і Прип’яті всі вагітні жінки були вивезені в курортні зони, в санаторії Ворзеля, Пущі-Водиці, інші здравниці. За ними встановлено постійний медичний нагляд. І досі у жодної жінки не відзначено відхилення від норми. Викликає подив бажання деяких жінок перервати свою вагітність. Не має під собою реального грунту і прагнення деяких з них виїхати на період вагітності і родів за межі міста Києва і навіть нашої республіки.

Ряд запитань стосувався правил харчування і гігієни. Відзначалося, що не слід відмовлятись, як дехто робить, від вживання, наприклад, курячих яєць. Це завжди корисний вид продуктів, який може пошкодити тільки тим, хто хворий, кому протипоказане білкове харчування. Всім – і дорослим, і дітям – корисне також вживання рибних страв. Проведено дослідження риби Київського моря, Дніпра і Десни. Жодна рибина не містила радіонуклідів. Інакше кажучи, її можна спокійно ловити, смажити, варити, вживати у будь-якому вигляді.

А як бути з купанням? Про це вже писали газети. Якщо стоїть хороша погода, якщо світить сонце, якщо добрий настрій, то можна йти і купатись. Це стосується Києва, області, за винятком тих районів, де запроваджено обмеження [4].

Діти, які лишились у Києві, перебуватимуть під пильним наглядом лікарів. Ніяких змін в їх поведінці, в їх здоров’ї немає. Нині здоров’ю дітей ніщо не загрожує.

Буває, що через нерозуміння ситуації іноді дітям не дозволяють гуляти на свіжому повітрі. Це зовсім невиправдано. Для дитини, особливо раннього віку, свіже повітря є надзвичайно важливим фактором.

Як повинні поводитись матері з маленькими дітьми, з немовлятами? Протягом багатьох років виробився режим відпочинку, гуляння, перебування на свіжому повітрі молодих матерів і дітей. Тепер немає потреби змінювати цей режим.

Деякі запитання стосувались того, як бути матерям з дітьми, які виїхали свого часу з Києва на південь і тепер у них закінчується строк путівки. Після закінчення відпочинку такі матері можуть спокійно повертатися з своїми дітьми в Київ.

Вже порушувались питання про суниці-полуниці. На ринках організована спеціальна система перевірки ягід і овочів, які доставляються з індивідуальних господарств. Перевіряється і продукція, що надходить через держторгівлю і споживкооперацію. Однак і тут треба додержуватись правил гігієни. Немає підстав відмовлятись від вживання малини, полуниць, чорниць. Як показала перевірка, молода картопля цілком вільна від радіоактивних речовин. Інша справа смородина і аґрус. Не рекомендується їх вживати у свіжому вигляді в Чернігівській, Київській і Житомирській областях.

Державний санітарний нагляд здійснюється за всіма видами харчових продуктів.

Правда Украины, 1986 г., 1.07, № 148 (13418); Вечірній Київ, 1986 р., 1.07, № 151 (12766); Шлях до комунізму, 1986 р., 17.07, № 84 (6663).

[1] Мотивація вчинку брехлива. Насправді перебування дітей за межами Києва і області продовжили через погану радіаційну обстановку.

[2] Тим не менше такі заходи офіційно рекомендувались і проводились. Див. “Санитарно-гигиенические рекомендации населению города Киева на период ликвидации последствий аварии на Чернобыльской АЭС” під 4 серпня 1986 р., “Рекомендации по соблюдению мер предосторожности в условиях повышенной радиации” під 13 серпня 1986 р.

[3] Відзначено, що радіація вразила і Житомирську область, про яку часто забували як до цього, так і після.

[4] “Рекомендація” навмисно заплутана нашими брехунами так, що не можна зрозуміти, що ж робити. Все розраховано не на совбидло, а на прокурора: з одного боку, якщо начальство запитає – чого паніку роздмухуєш – сказано, що обмежень немає, а з другого, якщо начальство запитає – чому нічого не робиться – “так ми ж попереджали”. Чи відчуваєте ви себе в безпеці, коли вам кажуть: ви можете ходити скрізь, але подекуди є обмеження, там стріляють без попередження? Коли є перспектива попасти під вогонь просто тому, що ви не знали, де починаються оті “обмеження”?