Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

А.Хаммер: не протистояння, а співіснування

РАТАУ

23 липня з метою ознайомлення в Київ прибули американський підприємець, відомий громадський діяч Арманд Хаммер і визначний спеціаліст з радіологічної медицини професор Каліфорнійського університету Роберт Гейл. Вони побували в 14-й міській клінічній лікарні імені Жовтневої революції. Гостей ознайомили з історією цього багатопрофільного лікувального закладу, розрахованого на 1250 ліжок. Найстаріша в республіці лікарня переживає період оновлення – проводиться реконструкція корпусів, розширення відділень, оснащення їх найновішою технікою та обладнанням.

Головний лікар Є.С.Паламарчук, завідуюча відділенням М.А.Горкун, інші співробітники розповіли про те, що колектив лікарні взяв активну участь у поданні медичної допомоги потерпілим під час аварії на Чорнобильській АЕС. Усі, хто пройшов тут обстеження і курс лікування, здорові. За їх станом здійснюється постійний лікарський нагляд, проводиться диспансеризація. У кардіологічному відділенні А.Хаммер і Р.Гейл розмовляли з тими, хто поступив сюди з м.Прип’яті в перші дні аварії на АЕС.

Трудівники київських автопідприємств А.М.Крикун, С.П.Мільгевський, М.І.Федоренко, які проходять тепер повторний профілактичний огляд, заявили, що приступили до роботи і почувають себе цілком нормально.

– Мені приємно було почути й побачити, що хворі, які були у вашій клініці і з якими я зустрічався у свій попередній приїзд до Києва, повністю здорові, – сказав професор Р.Гейл. – Це велике досягнення радянських лікарів, свідчення їх високого професіоналізму і справжнього лікарського гуманізму.

Під час відвідання музею медицини УРСР

Під час відвідання музею медицини УРСР. Фото В.Самохоцького (фотохроніка РАТАУ)

Гості з США ознайомилися з експозицією Музею медицини УРСР. У другій половині дня у супроводі міністра охорони здоров’я УРСР А.Ю.Романенка вони оглянули з вертольота район Чорнобильської АЕС і пошкоджений реактор.

– Я хотів би, щоб якомога більше людей знали те, що довелося спостерігати мені під час польоту в район Чорнобильської атомної станції, – заявив кореспондентові РАТАУ після приземлення Арман Хаммер. – Я бачив місто Прип’ять, де проживали тисячі людей, великі красиві будинки, зелені вулиці. І все це тепер – безлюдне. Видно лише техніку і людей, зайнятих на відбудовних роботах. І я подумав, продовжував Хаммер, що коли таке могло статися в результаті аварії на лише одному реакторі, що ж буде, коли вибухне теромядерна війна? Це буде світове самогубство. Тому ми повинні зробити все, щоб ядерна пожежа ніколи не спалахнула. І ще: якщо президент США приїде у вашу країну, я порадив би йому ознайомнтися з тим, про що дізнався я. Тоді він ніколи навіть не говоритиме про можливість ядерної війни. Такий урок ми повинні винести з чорнобильської трагедії.

Арманд Хаммер підкреслив, що на нього велике враження справили зусилля, яких докладають радянські люди для ліквідації аварії.

– Те, що сталося на атомній станції в Радянському Союзі, могло бути в будь-якій країні, у тому числі в США, де багато діючих реакторів, – сказав далі А.Хаммер. – Ми живемо в ядерний вік, і дуже важливо своєчасно ділитись інформацією один з одним, бути готовими прийти на допомогу. Ми хочемо об’єднати зусилля вчених і спеціалістів ряду країн, де використовується мирний атом, щоб спільно з радянськими колегами виробити рекомендації щодо профілактики і лікування можливих променевих уражень. Тому всім нам дуже цінний ваш досвід у цій справі.

Говорячи про перспективи розвитку американо-радянських відносин, доктор Хаммер підкреслив: я вважаю, що ці відносини поліпшуватимуться. Дуже важливу роль тут відіграла зустріч Генерального секретаря ЦК КПРС М.С.Горбачова і президенти Рейгана в Женеві. Але її можливості використані ще недостатньо. Ось чому я щиро хотів би, щоб між нашими керівниками, міністрами тривав діалог з питань роззброєння і миру.

Відомо, яких величезних зусиль докладає СРСР для запобігання ядерній війні. Ми повинні прагнути жити в мирі один з одним. Необхідним є не воєнне протистояння, а мирне співіснування. Корисно обмінюватись досягненнями науки, культурними цінностями. Зараз у Радянському Союзі експонується виставка художніх полотен з мого зібрання. Після Новосибірська з нею познайомляться жителі Одеси, а в жовтні – кияни. Я збираюся відкрити її сам. Зараз у Лос-Анжелесі і Нью-Йорку демонструються картини російських художників.

Того ж дня А.Хаммер відбув на батьківщину. Перед від’їздом він висловив захоплення Києвом. Мене вразили кияни, чистота і порядок у місті. Воно все у квітах і зелені, відзначив гість.

Вечірній Київ, 1986 р., 25.07, № 172 (12787).

Плагіат значної частини цієї статті – у статті В.Рибалко «Бути готовими прийти на допомогу» під 26.07.1986 р. та у статті Ю.Щербака «Чернобыль глазами американцев» під 6.08.1986 р.