Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Витік радіації на військовому заводі

[А у самих що робиться]

Вашінгтон, 24. (ТАРС). Контрольованій міністерством енергетики США завод по виробництву ядерної зброї на річці Саванна поблизу міста Ейке (штат Південна Кароліна) тепер по суті перетворився в «бомбу сповільненої дії», яка може вибухнути в будь-який момент з найбільш непередбачуваними наслідками. Про це прямо говориться в опублікованій тут доповіді інституту дослідження політики в галузі охорони навколишнього середовища. Його спеціалісти на основі п’ятирічного ретельного розслідування стану справ на об’єкті, де виробляються для Пентагону ядерні боєприпаси, встановили, що в збірниках радіоактивних відходів на заводі постійно скупчується в недопустимо високому ступені концентрації водень, що може призвести до сильного вибуху і великого викиду радіації в атмосферу.

На ядерному комплексі «Саванна-рівер» з 1953 року виробляється різна ядерна зброя. Тепер, за даними Інституту дослідження політики в галузі охорони навколишнього середовища, на його території ровташовано 51 сховище для збору радіоактивної води та інших високотоксичних речовин переробки. Як вважають експерти цієї організації, в разі катастрофи в навколишнє середовище буде викинуто таку кількість радіоактивних речовин, що її жертвами можуть стати від разу більш як 20 тисяч чоловік, а шкоду флорі і фауні майже неможливо передбачити.

П’ятирічне дослідження становища на підприємстві, справжнім господарем якого з цілковитою підставою можна вважати Пентагон, виявило також факти кричущого нехтування елементарних норм техніки безпеки. Як зазначається, наприклад, в документі, ядерний комплекс у «Саванна-рівер» є постійним джерелом зараження навколишнього середовища. Цілі ділянки землі навколо об’єкта і грунтові води «надзвичайно високою мірою» уражені ядерними відходами та іншими токсичними речовинами.

«У доповіді Інституту, – підкреслив у цьому зв’язку у Вашінгтоні член палати представників Е.Маркі, – порушено проблеми, які не можуть не викликати глибокого занепокоєння. Вони тим більше тривожні, коли врахувати, що конструкція об’єктів для зберігання і ліквідації відходів ядерного виробництва на багатьох інших заводах є аналогічною конструкції в «Саванна-рівер».

Радянська Україна, 1986 р., 25.07, № 168 (19673).