Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Курс на пуск

Л.Янюк, кор. «Радянської України»

На першому енергоблоці Чорнобильської атомної станції імені В.І.Леніна здійснено фізичний пуск реактора [1].

Інтерв’ю кореспондентові «Радянської України» дав заступник міністра енергетики і електрифікації СРСР, член урядової комісії по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Ю.М.Корсун.

– Цими днями, – сказав Юрій Миколайович, – міжвідомча технічна рада дала дозвіл на проведення програми фізичних експериментів на першому енергоблоці.

У заплановані строки було закінчено перевантаження активної зони реактора – завантажено свіже паливо.

Відтак здійснення програми почалося.

Цьому відповідальному моментові, якого ми всі чекали, передував великий обсяг підготовчих, ремонтних і ревізійних робіт. Протягом останніх двох місяців на блоці працювали робочі комісії по пуску, підпорядковані різним відомствам. Спеціалісти Міненергомашу, Мінхіммашу, Мінприладу, Мінелектротехпрому, Міненерго СРСР проводили ретельні контрольні ревізії обладнання, видавали свідоцтва на його працездатність. Спеціалісти вахт енергетиків Чорнобильської АЕС тримали всі системи і приміщення блоку станції в робочому стані. Вахтовий метод роботи АЕС здійснювався чітко й організовано.

За цей час весь персонал, який працюватиме на першому і другому енергоблоках, пройшов атестацію й медичне обстеження, стажування на атомних станціях країни.

Що ж до другого енергоблоку АЕС, то тут відповідно до встановленого графіка тривають ті самі роботи по ремонту і ревізії технологічного обладнання й систем – реактора, турбогенератора, допоміжного обладнання. Незабаром і другий енергоблок буде готовий до режиму фізичного пуску. А до моменту енергетичної роботи першого, тобто до тих хвилин, коли його буде включено в енергетичну мережу країни, залишилися лічені дні.

Радянська Україна, 1986 р., 27.09, № 221 (19726).

[1] Рідко, дуже рідко в нащих статтях згадують, що ЧАЕС носила ім’я великого і геніального Леніна. Я думаю – була неофіційна вказівка не вживати цього титулу. Отже, маємо перший випадок, коли щось, що названо було іменем Леніна, перестало так називатись. Це – початок кінця СССР.