Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Зустрічі в Чорнобилі

Н.Медведєва

Минулого тижня до енергетиків Чорнобильської АЕС приїздила ще одна делегація московських кінематографістів, до складу якої увійшли лауреат Державних премій СРСР та РРФСР, заслужений діяч мистецтв РРФСР, режисер, сценарист і актор Володимир Меньшов, лауреат Державної премії СРСР, заслужений артист РРФСР Юрій Горобець, артистка Театру-студії кіноактора кіностудії «Мосфільм» Алла Мещерякова, режисери Геннадій Іванов (кіностудія імені М.Горького) та Володимир Іванов («Центрнаукфільм»), а також представник Всесоюзного об’єднання «Союзінформкіно» Михайло Кноблер.

Три вечори виступали гості у чорнобильському кінотеатрі «Україна», де пройшли прем’єри фільмів «Постарайся лишитися живим» кіностудії імені М.Горького, «Рік теляти» кіностудії імені О.П.Довженка, «Вега» повідомляє» («Центрнаукфільм»). Було показано також програму рекламних стрічок В/О «Союзінформкіно» з циклу «Кіно розповідає про себе», які знайомлять глядачів з новими художніми фільмами «Борис Годунов», «Знак біди», «Досьє людини в «Мерседесі».

Митці провели творчі зустрічі й на базі відпочинку енергетиків четвертого блоку ЧАЕС «Блакитні озера», виїздили до військових та пожежних підрозділів. І всюди їхній приїзд викликав у людей радісне пожвавлення, святковий настрій.

Після виступів глядачі задавали багато запитань Володимиру Меньшову – про його режисерські роботи, що всім добре відомі: «Москва сльозам не вірить», «Любов і голуби», «Розиграш», про зіграні ним у багатьох фільмах ролі, найбільшу популярність з яких здобула роль голови колгоспу у стрічці «Людина на своєму місці» (за її виконання В.Меньшов у 1972 році одержав приз Всесоюзного кінофестивалю «За кращу чоловічу роль»). Його нова акторська робота у фільмі кіностудії імені О.П.Довженка «Рік теляти», безумовно, теж приверне глядацьку увагу.

Алла Мещерякова розповіла про свою працю у фільмах «Ксенія, кохана дружина Федора», «А зорі тут тихі», «Успіх», «Парасолька для молодого подружжя» та багатьох інших, про зустрічі на знімальних майданчиках з чудовими партнерами – С.Любшиним, Л.Дуровим, Л.Філатовим, О.Баталовим.

Спогадами про роботу над образами сучасників, створеними в останні роки, поділився Юрій Горобець. Глядачам добре відомі його ролі у багатьох фільмах студії «Білорусьфільм» – «Люди на болоті», «Подих грози», «Час її синів», «Батько», інших студій – «Дуже важлива персона», «Преферанс по п’ятницях», «Не ідіть, дівчата, заміж!», «Розмах крил».

Геннадій Іванов пригадав деякі драматичні й гумористичні епізоди з життя знімальної групи фільму «Постарайся лишитися живим», а Володимир Іванов захоплено розповідав про майже детективне «переслідування» комети Галлея, яка стала головною героїнею його картини «Вега» повідомляє», про широкий світ науки, проблеми якої розкриває на екрані засобами кіно студія «Центрнаукфільм».

Цікавою й різноманітною була програма цих творчих зустрічей, за які чорнобильці бурхливими оплесками й добрими словами висловлювали гостям свою вдячність. З такою ж теплотою вітали вони вже десятки кінематографістів, що виїздили цього року до зони ЧАЕС. Це, наприклад, працівники кіностудії імені О.П.Довженка, які побували там понад 80 разів, Одеської кіностудії, «Укртелефільму», «Київнаукфільму» та «Укркінохроніки» (документалісти не лише виступали перед трудівниками, а й у найскладніших умовах вели зйомки фільмів «Біль і мужність Чорнобиля» та «Чорнобиль. 20 тижнів»).

Свої творчі звіти у чорнобильському кінотеатрі «Україна», вахтових селищах і таборах провели також кіностудії «Мосфільм», імені М.Горького, Свердловська, «Центрнаукфільм», «Союзмультфільм».

…У Чорнобилі триває вахта енергетиків, будівельників, працівників інших професій. Триває й вахта кінематографістів, яку очолює Штаб по кінообслуговуванню зони Чорнобильської АЕС, створений Держкіно УРСР та Спілкою кінематографістів України.

На екранах України, 1986 р., 29.11, № 48 (1458).