Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Д.Віньйоль: «Співробітничати – значить довіряти»

Говорять зарубіжні гості

На Україні перебувала група працівників атомних електростанцій Франції, активістів Загальної конфедерації праці. Гості здійснили поїздку в село Небрат Бородянського району, де цікавились умовами життя людей, переселених із зони, прилеглої до Чорнобильської АЕС. В Українському товаристві дружби і культурного зв’язку з зарубіжними країнами вони зустрілися з представниками профспілок республіки, міністерств охорони здоров’я і внутрішніх справ, працівниками АЕС.

– Цю поїздку, – сказав у розмові з кореспондентом РАТАУ керівник делегації, регіональний секретар профспілки ЗКТ двох АЕС – Крюа і Трікастен Д.Віньйоль, – організувало товариство «Франція – СРСР». Аварія на Чорнобильській АЕС, її наслідки і сьогодні хвилюють усіх, хто безпосередньо зайнятий обслуговуванням атомних реакторів. У Франції таких станцій, як відомо, десятки.

Усі ми вражені швидкістю, з якою було вжито заходів для ліквідації аварії, евакуації населення з небезпечної зони і подання йому допомоги. Думаю, що якби таке трапилось у нас у Франції, ми не змогли б так оперативно, а головне, ефективно виконати весь обсяг робіт, здійснений радянськими спеціалістами.

Разом з тим нам необхідна додаткова інформація. У людей, зайнятих експлуатацією АЕС, природно, виникло багато конкретних технічних питань, що стосуються як самої аварії, так і експлуатації станції після неї. Адже досвід Чорнобиля повчальний для всіх. І ми вдячні радянським колегам за те, що вони так охоче діляться такою інформацією з нами.

Керівник делегації підкреслив, що на французьких спеціалістів велике враження справило відвідання населеного пункту, де живуть і працюють евакуйовані. Нас буквально вразило те, що ці люди відразу ж дістали притулок в інших сім’ях, що за такий короткий строк для них споруджено чудові будинки з усіма вигодами. Про це та багато про що інше ми одержали широку інформацію, зустрічаючись з представниками партійних, радянських органів, спеціалістами ядерної енергетики, пожежниками, сказав він.

Така правдива інформація, відзначив Д.Віньйоль, важлива не тільки з технічного боку: вона дасть нам можливість боротися з навмисною брехнею, яку поширюють у Франції деякі засоби масової інформації про Чорнобиль. Будучи профспілковими активістами, ми, природно, виступаємо за мир. Розуміємо, яку небезпеку несе навіть мирний атом, як це було під час аварії на АЕС. Тому необхідно робити все, щоб виключити повторення таких випадків. Важливо співробітничати, обмінюватись інформацією, довіряти одне одному. Ми дуже уважно вивчили заяву радянського керівника М.С.Горбачова в Рейк’явіку, дуже шкодуємо, що не було реалізовано можливостей, які там відкривались. Радянські мирні ініціативи завжди відзначаються конструктивністю. Ми підтримуємо їх і прагнемо того, щоб і французькі трудящі діяли в цьому напрямі.

Радянська Україна, 1987 р., 30.01, № 24 (19827).