Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Пусковим – ударний ритм

У 1987 році робкорівські пости «Радянської України» і Держтелерадіо УРСР діятимуть на восьми важливих будовах

Ми вступили в 1987-й. У біографії країни це знаменний, особливий рік. Він позначений у нашому радянському календарі як ювілейний рік – 70-річчя Великого Жовтня. Трудящі нашої республіки, як і всі радянські люди, сповнені прагнення гідно зустріти Жовтневе свято. Тисячі й тисячі новаторів, чимало колективів змагаються за те, щоб до знаменної дати завершити виконання двох річних планів. Серед правофлангових цього руху – і передові будівельники, ті, хто лишає на карті республіки вагомі рукотворні автографи.

Якщо ви, читачу, подивитеся перші новорічні номери «Радянської України» за попередні роки, то побачите в них одну обов’язкову прикмету – карту новобудов. Це вже стало, можна сказати, традицією. От і сьогодні газета друкує таку карту.

Придивіться уважніше до символічних позначок. На їх місці виростуть потужні корпуси заводів, електростанцій, підприємств легкої та інших галузей промисловості.

1987-й прийняв будівельну естафету від 1986-го. Перший рік дванадцятої п’ятирічки, який уже став надбанням історії, люди найбільш мирної професії – будівничі відзначили добрими ділами. Сприяли їм у цьому надійні помічники і вірні друзі – робкорівські пости газети і Держтелерадіо УРСР на пускових об’єктах. У переддень Нового року включено в Єдину енергетичну систему третій блок-мільйонник на Запорізькій атомній. Тут уже стало робочим правилом: щороку – по енергоблоку. І в нинішньому, 1987-му, тут передбачено атомне поповнення: має стати до ладу черговий енергоблок.

Щойно дав струм і третій блок на Ровенській атомній станції. Перші два були по 440 тисяч кіловат. А новачок перевищив їх сумарну потужність: він – мільйонник.

У перші новорічні дні минулого року газета відзначала добру виробничу репутацію комбінату «Ворошиловградважбуд», який реконструює коксові батареї Комунарського коксохімзаводу. В 1986-му – теж достроково – будівельники завершили реконструкцію сьомої батареї. Чудова послідовність!

Введено в дію також інші пускові об’єкти, над якими шефствували робкорівські пости «Радянської України» і Держтелерадіо УРСР, – потужності шахти «Шахтарська-Глибока» об’єднання «Шахтарськантрацит», 11-го Кіровоградського цукрового заводу [1]. Проте не все намічене зроблено. До того ж, деякі будівельні організації не відмовились від авральної практики – часом і з вини замовників – штурмувати здачу об’єктів в останні дні й години грудня.

Як і кожний радянський рік, 1987-й теж одягнув будівельну спецівку. З висоти риштувань видно далеко. Відкриваються широкі обрії творення. Несучи жовтневу трудову вахту, будівельники і монтажники, наладчики і експлуатаційники докладуть усіх сил, майстерності, знань, щоб успішно виконати взяті зобов’язання, з високою якістю ввести в дію новобудови.

Робітничі кореспонденти нашої газети вже чотири п’ятирічки шефствують над пусковими об’єктами республіки. Щоб сприяти успішному виконанню завдань другого року дванадцятоі п’ятирічки, йдучи назустріч численним пропозиціям і побажанням будівельників, редакція «Радянської України» і Держтелерадіо УРСР вирішили при активній допомозі робкорівського активу продовжити шефство над рядом будов, які були під громадським контролем торік, а також створити пости на кількох нових об’єктах.

Відомо: одна з вад будівельного конвейєра – розпорошення коштів і сил по численних об’єктах. Певною мірою ця вада мимоволі передалася і нам. Число підшефних об’єктів настільки зросло, що не вдавалося кожному з них приділяти належну увагу. Нинішнього року свідомо зменшуємо цю кількість, щоб, враховуючи вимоги перебудови, частіше повертатися до них у газеті і на голубому екрані, глибше аналізувати стан справ на об’єктах. У полі зору робкорівських постів будуть проблеми організації праці, механізації трудомістких процесів, трудової та виробничої дисципліни, бригадного госпрозрахунку тощо.

Які ж основні будови-87 будуть під громадським контролем? Це переважно об’єкти енергетики, машинобудування, металургії, хімії, індустрії народного споживання…

Представляємо «візитні картки» восьми підконтрольних будов, над якими беруть шефство робкорівські пости «Радянської України» і Держтелерадіо УРСР:

1. Запорізька АЕС. Введення в експлуатацію четвертого енергоблока потужністю один мільйон кіловат. Роботи веде управління будівництва Запорізькоі АЕС (керівник В.Хенох).

2. Хмельницька АЕС. Введення в експлуатацію першого енергоблока потужністю один мільйон кіловат. Роботи веде управління будівництва Хмельницької АЕС (Є.Баженов).

3. Стан «550» на Дніпропетровському металургійному заводі імені Г.І.Петровського. Введення в дію потужностей на 700 тисяч тонн прокату. Роботи веде комбінат «Дніпрометалургбуд» (В.Кузик).

4. Запорізьке виробниче об’єднання «АвтоЗАЗ». Реконструкція автомобільного заводу «Комунар». Введення в дію потужностей для випуску 75 тисяч легкових автомобілів «Запорожець». Роботи веде комбінат «Запоріжбуд» (А.Романенко).

5. Черкаське виробниче об’єднання «Азот». Введення в дію потужностей по виробництву 151.8 тисячі тонн карбаміду. Роботи веде комбінат «Черкаспромбуд» (В.Сагун).

6. Прилуцька взуттєва фабрика (Чернігівська область). Введення потужностей по випуску 2 мільйонів пар шкіряного взуття. Роботи веде трест «Чернігівпромбуд» (В.Усенко).

7. Апаратно-студійний комплекс телебачення в Києві. Роботи веде Головкиївміськбуд (О.Силецький).

8. Спорудження житла і шляхів у Тюменській області будівельними організаціями України. Роботи ведуть будівельно-монтажний поїзд «Укртюменьжитлобуд» (В.Сліпченко) і трест «Укртюменьшляхбуд» (П.Титула).

Товариші будімльники і монтажники!

Ширше розгортайте ударне змагання за успішне виконання рішень 27 з’їзду КПРС! Усі резерви – в дію! 70-річчю Великого Жовтня – гідну зустріч!

Радянська Україна, 1987 р., 4.01, № 3 (19806).

[1] Скільки жив у Кіровограді – ніколи не пригадував, щоб там був хоч один цукровий завод, не те що десять. Хіба що цей одинадцятий лише зветься кіровоградським – для того, щоб збити з пантелику ворогів.