Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Серйозні наслідки аварій

[А у самих що робиться]

Вашінгтон, 29. (Кор.ТАРС). Міністерство енергетики США, яке відає воєнними ядерними об’єктами і атомними електростанціями, санкціонувало повне зупинення 4 атомних реакторів на комплексі по виробництву ядерної зброї в Ок-Ріджі (штат Теннессі). Таким чином, з вересня минулого року загалом припинено роботи або різко знижено потужність завантаження ядерних реакторів на 9 воєнних і цивільних об’єктах міністерства енергетики.

Це примушує американську пресу серйозно говорити уже не про окремі проблеми на деяких ядерних об’єктах, а про картину загального неблагополуччя в усій федеральній системі ядерних комплексів. Тепер до неї входять 280 різних об’єктів, включаючи 75 ядерних реакторів. Більшість з них було створено в 50-60-х роках.

«Всупереч запевненням міністерства енергетики, – підкреслює газета «Вашінгтон пост», – критики зазначають, що нинішнє закриття ядерних реакторів свідчить про існування набагато серйознішої проблеми в галузі безпеки, ніж думалось досі: урядовий ядерний комплекс застарів і вже не відповідає сучасним стандартам».

Забуття елементарних вимог безпеки обертається серйозними наслідками. Так, наприклад, міністерство енергетики змушене було визнати, що «вартість очищення зараженої місцевості в районі національної лабораторії в Лос-Аламосі, де виготовляється і розробляється ядерна зброя, вийшла за економічно виправдані межі», а риск безпеки тим часом стає «зовсім недопустимим».

Київська правда, 1987 р., 31.03, № 75 (18860).