Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Початок біографії

С.Павленко. Фото В.Веленка

“Прапор комунізму” на будівництві міста енергетиків – Славутича

Дорожній покажчик з написом «Славутич» відрізняється від інших свіжою фарбою, ще незайманою дощами й непогодою. Чорний асфальт шосе, що йде ліворуч від чернігівської траси, щойно збудовані дамби обабіч, які мають в разі надзвичайних умов стримати води Десни під час повені – все це зовсім свіже, недавнє. Бо й будівництво самого міста для енергетиків ще тільки розгортається, його ведуть представники восьми союзних республік, ведуть, маючи в своєму розпорядженні вкрай жорсткі строки. Тому вже перші сторінки цієї незвичайної будівельної біографії досить промовисті.

Бригадир комплексної бригади…

Бригадир комплексної бригади О.С.Литиченко (ліворуч) і ланковий М.В.Нога.

Ми прямуємо туди, де роботи здійснюють трудівники Головкиївміськбуду. Прямуємо в повному розумінні цього слова: недавно розчищеною лісовою просікою і вантажовозові пройти важко, не говорячи вже про «раф». Мимоволі думаєш про доставку матеріалів, конструкцій – непроста це справа за таких умов. Але той факт, що київські будівельники за перший квартал дали півтора плана, засвідчує: труднощі тут вміють переборювати!

«Київські» квартали Славутича споруджують перше управління домобудівного комбінату № 1, 26-те – тресту «Київміськбуд-6» та підрозділи спеціалізованих трестів «Будмеханізація», «Київпідземшляхбуд-2», «Київміськбудтранс». Протягом цього та наступного років вони мають здати в експлуатацію 10.3 тисячі квадратних метрів житлоплощі, три первинних блоки обслуговування, де розмістяться найнеобхідніші новоселам служби, фізкультурно-оздоровчий корпус. Оцей корпус, один з первинних блоків, де буде аптека і молочна кухня, та 79-квартирний будинок – пускові об’єкти нинішнього року.

Будівництво почалося в лютому. Вже позаду значні підготовчі, геодезичні роботи. Оскільки грунти тут досить складні, довелося робити дренаж, щебінчасту основу, здатну надійно тримати будівельні конструкції. Готові фундаменти та цоколь житлового корпусу, почався монтаж стінових панелей. Повним ходом ідуть роботи й на інших об’єктах.

Побутове містечко будівельників

Побутове містечко будівельників.

Блок первинного обслуговування та фізкультурно-оздоровчий корпус зводить комплексна бригада О.С.Литиченка з тресту «Київміськбуд-6». Колектив збірний, сюди відбирали найкращих спеціалістів з різних бригад. Але труднощів становлення, розповідає Олександр Степанович, не відчували. Кожен розуміє, що їм доручено завдання не просто господарське, а великого політичного змісту. Тому й трудяться всі на совість, з думою про тих, хто тут житиме, хто обслуговуватиме атомну електростанцію.

– Проте, – говорить О.С.Литиченко, – хоч свідомості й відповідальності робітникам не бракує, ми створили у себе спеціальну комісію, яка стежить за якістю робіт. Очолює її висококласний спеціаліст О.А.Поліщук. Найменше відхилення від норм не проходить повз увагу її членів. От якби ще таким усвідомленням пройнялись і ті, хто виготовляє для нас будівельні матеріали та конструкції!

Бригада наполегливо шукає резерви для прискорення робіт. Так, на спорудженні монолітного фундаменту фізкультурно-оздоровчого корпусу застосували швидкоз’ємну інвентарну опалубку, прогресивний спосіб безперервного бетонування. Все це дало можливість помітно скоротити планові строки.

На блоці первинного обслуговування якраз приступили до спорудження першого поверху.

– За проектом, – розповідає бригадир, – стіни мали бути цегляними. Ми запропонували застосувати об’ємніші керамблоки. Стане менш трудомістким виробничий процес. Тому наприкінці місяця плануємо повністю завершити перший поверх.

По годинах росте перший житловий…

По годинах росте перший житловий будинок, який споруджує бригада В.Д.Майстренка.

Суперник цього колективу по соціалістичному змаганню – бригада В.Д.Майстренка з домобудівного комбінату, яка зводить житловий будинок. Це теж дружний працьовитий колектив, незмінний лідер у трудовому суперництві по управлінню та комбінату.

Володимир Данилович розповідає про фактори, які забезпечують прискорення.

– Ви бачили, які складні під’їзні шляхи до нашого майданчика? В умовах інтенсивних снігопадів, а також тепер, коли земля почала розмерзатися, не просто організувати ритмічне завезення будівельних матеріалів і конструкцій. До того ж, врахуйте відстані. І тут ми завдячуємо першому заступникові начальника Головкиївміськбуду О.О.Омельченку, який безпосередньо «опікав» будову. Це завдяки його старанням тут було сконцентровано достатні людські і матеріально-технічні ресурси. Є запас усього необхідного для робіт.

Чимало зроблено для нормального побуту будівельників, які тут же й живуть. Проте у них є й деякі претензії. Так, трест «Славутичатоменергобуд» ніяк не спроможеться обладнати медпункт. Немає й кіоску, де б можна купити свіжі газети.

Побували ми й у штабі будови. Постійну прописку тут знайшла оперативно-диспетчерська група, створена трестом «Київоргбуд». Її працівники не просто здійснюють оперативний контроль за ходом будівництва та його якістю, а й впроваджують проекти ведення робіт, координують дії учасників будівництва, виявляють і швидко розв’язують складні питання. Такі групи добре зарекомендували себе і набули значного досвіду на будівництві селищ Небрат та Здвижівка і тут цілком виправдовують себе.

Будівники Славутича взяли впевнений старт.

Прапор комунізму, 1987 р., 14.04, № 88 (2787).