Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Про літнє оздоровлення дітей

Незабаром десятки піонерських таборів київських підприємств і організацій приймуть перший заїзд школярів. А нині тут повним ходом йде підготовча робота.

Цими днями члени і кандидати в члени бюро міськкому партії відвідали табори, де відпочиватимуть діти трудящих Києва, ознайомилися з тим, як тут готуються зустріти юних киян.

До редакції надходить багато листів, у яких читачі запитують, де саме нинішнього року відпочиватимуть київські школярі. На це запитання наш кореспондент попросив відповісти міністра охорони здоров’я УРСР Анатолія Юхимовича Романенка:

– Певні категорії громадян, – сказав міністр, – висловлюють стурбованість і навіть деяку тривогу в зв’язку з від’їздом дітей до піонерських таборів. Таке занепокоєння абсолютно безпідставне і грунтується не на наукових знаннях, а на емоціях, чутках, вигадках.

Це пояснюється здебільшого проведеною торік широкомасштабною кампанією по масовому вивезенню дітей з міста Києва, хоч для неї «радіаційних нормативних основ» не було [1].

Для підготовки піонерських таборів до прийому дітей нинішнього літа було ретельно проведено їх радіаційно-гігіенічне обстеження з урахуванням спеціальних норм, розроблених Комісією радіаційного захисту СРСР і затверджених Міністерством охорони здоров’я СРСР.

Щоб запобігти будь-яким помилкам і одержати науково обгрунтовані висновки й рекомендації про порядок використання піонерських таборів для літнього оздоровлення дітей, забезпечення їх повної і гарантованої безпеки, в Міністерстві охорони здоров’я республіки було скликано науково-технічну нараду за участю вчених і спеціалістів МОЗ УРСР, Академії наук УРСР, Всесоюзного наукового центру радіаційної медицини АМН СРСР, спеціалістів Київської міської санепідстанції.

В результаті цієї роботи було підтверджено, що всі першочергово намічені з цією метою піонерські табори на території Київської, Чернігівської і Житомирської областей, у тому числі на прилеглих до Києва територіях, в радіаційному відношенні відповідають вимогам, гарантують цілковиту безпеку перебування в них дітей. У тому числі й у лісовій зоні, і це робить марними тривоги деяких батьків, обумовлені тим, що в лісах рівні радіації дійсно дещо вищі, ніж на відкритих територіях.

Розрахунки і прогнози спеціалістів свідчать, що зовнішнє опромінення не створюватиме небезпеки длд дітей при перебуванні їх у піонертаборах протягом однієї або двох змін.

Що ж стосується внутрішнього опромінення від потрапляння в організм радіонуклідів із продуктами харчування, то воно не залежить від місця перебування дітей, адже для міста Києва і піонерських таборів продуктові бази спільні. До того ж дитячим колективам постачаються високоякісні й чисті продукти харчування.

Таким чином, враховуючи всі можливі джерела впливу радіації, можна стверджувати, що дози опромінення не є небезпечними для дітей, які виїжджатимуть в піонертабори.

Коли вирішуються такі питання, то повинні бути враховані всі «за» і «проти». Немає необхідності доводити, що дітям корисне перебування в лісових зонах, де атмосферне повітря збагачене озоном. Якщо співставити всю користь від спілкування дітей з природою і ті, дуже незначні додаткові дози, які вони можуть отримати (а при хорошій підготовці піонертабору й не отримати), то ні для яких тривог не залишиться місця.

Безумовно, незалежно від радіаційної обстановки, піонерські табори, включаючи всі будівлі і територію, повинні бути підготовленими до прийому дітей з урахуванням традиційних вимог до їх санітарно-гігієнічного стану, до організації харчування дітей, їх побутових умов.

За існуючим порядком санітарно-епідеміологічна служба задовго до початку чергового сезону видає всім керівникам підприємств і профспілкових організацій план-завдання по поліпшенню санітарно-технічного стану літніх оздоровчих установ, з урахуванням недоліків, що мали місце в попередні сезони.

Нині проходить діяльна підготовка таборів до прийому дітей. Але неодноразові перевірки виконання цих планів-завдань, на жаль, свідчать, що багато керівників і посадових осіб, покликаних безпосередньо відповідати за їх реалізацію, ставляться до цієі важливої державної оправи без належної уваги.

В піонерських таборах «Вимпел» верстатобудівного виробничого об’єднання, «Космос» (виробниче об’єднання імені С.П.Корольова), «Завзятий» фабрики імені 10-річчя комсомолу України і багатьох інших навіть досі території не очищено від торішнього [2] листя, вони захаращені; господарники зволікають із ремонтом ряду приміщень. Але ж усе, що робиться в ім’я дітей, їх здоров’й, має виконуватись першочергово, як того вимагають рішення партії і уряду.

Прапор комунізму, 1987 р., 29.05, № 123 (2822)

[1] Якщо вивозили – значить, були підстави. Бреше пан міністр, але факти говорять самі за себе.

[2] Тобто радіоактивного!

Брехунам ні в чому не можна вірити, особливо коли вони запевняють, що все гаразд. Передивіться ще раз історію з рекомендаціями щодо грибів, аби переконатись, що всі ці запевнення – брехливі.