Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Додаток № 2. Проект постанови по заслуханні доповідів з місць

Заслухавши повідомлення й накази церков губерній і повітів України, Всеукраїнський Церковний Собор зазначає:

I. Клеврети, прислужники царсько-панського патріаршого єпископату й самі ті, хто неправдиво називають себе єпископами, вчиняють ворожі напади проти української Христової Церкви, проти українського благовістя:

а) вони вживають ложних політичних доносів, наклепів, називаючи діячів Української Церкви перед темним селом – більшовиками, а перед представниками влади – петлюрівцями;

б) вони підмовляють темних людей проти Христового Євангелія на українській мові, вони як клеврети первосвящеників на Голгофі, глузують з слова євангельського.Так єп[ископ] Амвросій називає мову українського євангелія базарною в своїх проповідях;

в) вони ширять наклепи, або що Українська Церква йде до папизму, або що вона йде до лютеранства.

II. В.Ц.С. зазначає, що причеплювання Українській Церкві політичних намірів є злосним наклепом, який має метою викликати заколоти проти істнуючого державного ладу й оборонити позиції старих пануючих верств у визискуванні меншого брата на Україні.

III. Всеукраїнський Церковний Собор зазначає, що причеплювання Українській Церкві обвинувачення в папизмі [48], або лютеранстві є злосним наклепом, який має метою затримати визволення вірних з рук «Князів тьми віку цього».

IV. Всеукраїнський Церковний Собор зазначає, що розходження між декларативними заявами патріярших єпископів і самого патріярху з справжньою роботою їх у відношенні до українського благовістя свідчит ь, що заяви про визначення українського благовістя повні лицемірства і тих заяв треба берегтися: вони можуть лише приспати волю вірних до поширення Євангелія українською мовою.

V. Собор вітає всіх робітників Слова Євангельського на Українській Ниві й особливо тих священиків, що оддають саможертвенно сили й життя своє ділу Христа на Україні.

Ф. 3984. – Оп. 1. – Спр. 58. – Арк. 22. Машинопис, неправлена копія.


Примітки

48. Мається на увазі католицизм.

Подається за виданням: Перший всеукраїнський православний церковний собор УАПЦ. – Київ-Львів, 1999 р., с. 66.