Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Новосілля в Сукачах

Ю.Гуленко, В.Ковпак (фото) спецкори «Кіровоградської правди». с.Сукачі, Іванківський район, Київська область

Позавчора 180 садиб, збудованих кіровоградцями, прийняли жителів, які евакуйовані із зони навколо Чорнобильської АЕС

Вже було далеко за північ, як дісталися до нового житлового мікрорайону Сукачів, зведеного будівельниками нашої області. На впорядкованих вулицях яскраво горіли ліхтарі. З вікон багатьох будинків лилося світло. То тут, то там на подвір’ях можна було побачити людей. Будівельники готувалися до зустрічі з новоселами – евакуйованими із зони навколо Чорнобильської АЕС. Старались, щоб ця зустріч для тих, хто зазнав лиха від аварії, була пам’ятною і радісною.

Кіровоградці сприйняли близько до серця долю потерпілих. Це загострило почуття відповідальності за доручену справу. Не шкодуючи сил і часу, вони за три місяці спорудили ціле село.

Високий темп не став на заваді високій якості. В кожну операцію люди вкладали всю душу. Колективи підрозділів об’єднання «Кіровоградагробуд», комбінату «Кіровоградважбуд», тресту «Кіровоградводбуд», облрембудтресту та інші змагались між собою за те, чиї будинки вийдуть кращими. Трудівники проявили багато хисту і видумки для цього. І хоч житло споруджувалось за трьома видами типових проектів, але поміж будинків но знайдеш близнюків. Кожен має своє обличчя. Цього досягнуто комбінаціями фарб, лицювальних матеріалів, конструкцій дахів, прикрасами із дерева тощо. Не забули і барвистих «півнів» посадити на гребені дахів. Немало слушних порад щодо архітектурного і художнього оформлення садиб дав архітектор «Кіровоградагробуду» С.О.Ковальов.

Всередині будинків ні до чого не прискіпаєшся. Все зроблено акуратно і гарно. Скрізь із смаком підібрано шпалери, оздоблено веранди і балкони, до дзеркального блиску начищено вікна. А колектив Олександрійського заводу підйомно-транспортного устаткування прислав оригінальний ліхтар, який повісили на будинку, що стоїть на перехресті вулиць Олександрійської і Дружби. До речі, у селі ще є вулиці Кіровоградська і Світловодська. Ці назви нагадуватимуть господарям села адреси тих, хто будуваз садиби.

– Ми дуже хвилювались, – згадує бригадир опоряджувальників О.М.Цебенко із управління № 1 тресту “Кіровоградміськбуд”, – коли працювала приймальна комісія. – І радісно, що в жодному нашому будинку не знайшли бодай незначної недоробки.

Та й у цей час, перед зустріччю з новоселами, будівельники не менш хвилюються. Адже їм важливо, яку оцінку їхній праці дадуть жильці. Члени бригад малярів Н.З.Громко, Г.Г.Біляєвої, Г.В.Русакова та В.І.Нагаєс із управління № 3 тресту «Олександріяважбуд» ніяк не наважаться покинути «свої» двадцять садиб. Вже в котрий раз обходять подвір’я і квартири з віниками та ганчірками в руках. І, мабуть, ще б продовжували шукати таке, що, на їхню думку, належить поліпшити, якби начальник дільниці В.О.Чернавських не розпорядився занести в кухні посуд, харчові припаси. Такі дарунки новоселам підготовлено в кожному будинку. Крім того, в кожній кухні поставили шафу, чотири табуретки. А в сараях складено майже по кубометру дров. Згодом у загороди впустили птицю. Словом, значну частину господарських клопотів взяли кіровоградці на себе.

– По-справжньому під ключ, – говорить бригадир Г.Г.Біляєва, – треба завжди здавати житло і в наших містах та селах. Щоб новосел, одержавши ключ, не турбувався про усунення «хвостів». А ми, на жаль, останнім часом відвикли від підвищених вимог до себе й інших. Думаю, хто побував тут, буде працювати по-ішшому.

Тут, в Сукачах, зроблено багато за коротке літо тому, що працювали не так, як вдома. Тут панувала організованість, чіткість, обдуманість дій, оперативність у вирішенні будь-яких питань. Тож і трудові рекорди на будові були не рідкістю. Ось, наприклад, бригада А.А.Скіданова з Новомиргородської міжгосподарської пересувної механізованої колони № 138 за двотижневу вахту виконала більш як два завдання при відмінній якості робіт. Київська облпрофрада нагородила цей колектив червоним вимпелом.

Рекорди ставили бригади, очолювані Д.І.Бабичем, М.М.Майстренком (трест «Кіровоградмашважбуд»), Н.С.Левченко (трест “Кіровоградміськбуд”), ланка Д.Горошко з домобудівного комбінату, екскаваторник В.І.Іщенко з Олександрівської МПМК, автогрейдерист СПМК-552 А.М.Дегтяров та інші.

Комсомольсько-молодіжний екіпаж самоскиду Кіровоградської автобази № 11 у складі братів Віталія і Сергія Олефіренків безперервно, цілодобово завозив на будову щебінь, пісок, асфальт. Чітко діяли працівники управління виробничо-технологічної комплектації «Кіровоградагробуду» В.Ф.Дерев’янко, В.К.Крилов, Л.Г.Ноженко, забезпечуючи будівельників необхідними матеріалами.

Успіх прийшов і завдяки грамотному управлінню штабу будови складним будівельним конвейєром, умілим діям керівників підрозділів. Вони оперативно приймали виробничі рішення і підкріплювали їх чіткою організацією праці.

І ось всі клопоти позаду. На святково прикрашеній центральній площі нового села, яке до речі, жильці мають намір назвати Ятранню, зібрались будівельники, новосели, що евакуйовані з села Ладижичі Чорнобильського району, мешканці Сукачів, представники громадськості райцентру. З динаміків звучать позивні, якими наше обласне радіо розпочинає щоденні передачі. Звуки дробу барабанщиків місцевої школи сповіщають про початок мітингу. На ньому виступили перший секретар Кіровоградського обкому Компартії України М.Г.Самілик, голова Київського облвиконкому І.С.Плющ, секретар комсомольської організації Ладижичівського підсобного господарства рибокомбінату Н.А.Клименюк, бригадир опоряджувальників тресту «Кіровоградміськбуд» О.М.Цебенко. У виступах прозвучали теплі і щирі поздоровлення будівельникам із успішним завершенням об’єктів, побажання новоселам великого щастя в нових садибах.

Бригадир О.М.Цебенко вручає голові Ладижичівської сільради В.Т.Дегтяр символічний ключ під житлового масиву. Перший секретар обкому Компартії України М.Г.Самілик, голова Кіровоградського облвиконкому В.І.Желіба і голова Київського облвиконкому І.С.Плющ розрізають червону стрічку. Хор виконує пісню «Друзям хорошим». Новосели направляються до своїх будинків, де їх зустрічають хлібом і сіллю дівчата у національних українських костюмах, будівельники.

Керівники Кіровоградської і Київської областей відвідали будинки новоселів, бесідували з ними.

Перед учасниками торжества виступили з концертом колективи художньої самодіяльності кіровоградських заводів «Гідросила», радіовиробів і ремонтно-механічного імені В.К.Таратути.

Евакуйовані з Чорнобильського району стали повноправними господарями нових сучасних благоустроєних осель. А відкрита на святі меморіальна дошка завжди нагадуватиме їм, що «Село збудовано і передано жителям трудящими Кіровоградської області. 1986 рік».

Кіровоградська правда, 1986 р., 6.09, № 205 (17567).