Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

У ЦК Компартії України

На нараді, в якій взяли участь члени і кандидати в члени Політбюро ЦК Компартії України, заступники Голови Ради Міністрів УРСР, перші секретарі обкомів партії і голови облвиконкомів, завідуючі відділами ЦК, розглянуто деякі питання вдосконалення організаційно-політичної роботи, проведення закупок сільськогосподарської продукції, а також підготовки до зими.

Член Політбюро ЦК КПРС, перший секретар ЦК Компартії України В.В.Щербицький спинився на конкретних завданнях перебудови роботи й прискорення соціально-економічного розвитку відповідно до рішень 27 з’їзду партії, червневого (1986 р.) Пленуму ЦК КПРС. Як показує вивчення, на місцях стало більше творчості й ініціативи, йде пошук нових підходів по розв’язання поставлених завдань, посилено увагу до первинних парторганізацій, підвищено вимогливість до колективів. Наприклад, у Донецькій області розроблена й активно здійснюється програма технічного переозброєння базових галузей господарства. В Харківській області ведеться цілеспрямована робота по інтенсифікації виробництва на основі переведення промисловості на дво- і тризмінний режим. Є добрі починання і в інших областях.

Але по-справжньому важливих ініціатив, на жаль, явно не досить. Перебудова в ряді місць йде ще повільно, не всі керівники показують у цьому особистий приклад. Часто-густо низьким є рівень виконавчої дисципліни, а реагування на критику залишається нерідко формальним. З урахуванням цього рекомендовано на пленумах партійних комітетів і сесіях Рад народних депутатів систематично інформувати про виконання прийнятих рішень.

Було звернуто увагу на те, що на червневому Пленумі ЦК КПРС, а також на липневому Пленумі ЦК Компартії України, попередній нараді в ЦК деякі обкоми критикувалися за серйозні недоліки та упущення. Однак дійових заходів по підвищенню вимогливості до кадрів перші секретарі Ровенського, Кіровоградського, Волинського, Одеського обкомів партії тт.Панасенко Т.І., Самілик М.Г., Ковальчук З.С., Ночовкін А.П. поки не здійснили.

Відзначалося, що в статті «Дбаючи про честь мундира» в газеті «Правда» були підані критиці Черкаський обком партії, ряд партійних комітетів області за серйозні недоліки в стилі їх діяльності і кадровій роботі. ЦК Компартії України вивчив стан справ в області і найближчим часом розгляне його в Політбюро. Враховуючи важливість питань, що їх містить стаття, всім слід здобути необхідні уроки.

Гостро говорилося про необхідність твердо проводити лінію ЦК КПРС на дальше зміцнення дисципліни. Це тим більш важливо, що подекуди останнім часом увагу до цих питань явно ослаблено. Наводилися конкретні факти проявів безтурботності і навіть злочинно-недбалого ставлення до справи, службових обов’язків. Службові особи, що допускають такі прояви, повинні каратися якнайсуворіше.

Зверталась увага на те, що в Тернопільській і Хмельницькій областях у першому півріччі втрати робочого часу значно більші, ніж в інших. У ряді районів Закарпатської, Ворошиловградської, Донецької областей досі не впорядковано графіки роботи установ і підприємств сфери обслуговування. Багато ще нарікань на роботу поліклінік, підприємств торгівлі, звязку в Полтавській, Вінницькій та деяких інших областях. Це свідчення того, що місцеві Ради не досить оперативно розв’язують ці завдання. Нерідко тут принижено відповідальність, проявляється лібералізм.

Треба повсюди ретельно розібратися з тим, як виконуються настанови ЦК КПРС в питаннях здійснення кадрової політики. Зокрема, висловлено пропозицію глибоко проаналізузати стан справ і результати роботи в усіх ланках Держагропрому. Адже при створенні нових органів подекуди формально перезатвердили працівників, частина з яких неспроможна перебудуватися. Безвідповідально, наприклад, підійшов до добору кадрів АПК Волинський обком партії. Тут мало молодих, перспективних працівників. Чехарда з кадрами триває досі – з моменту створення РАПО, тобто за 3.5 року тут змінився кожен другий керівник. Подібні недоліки наявні і в таких областях, як Дніпропетровська, Івано-Франківська та інших. Підкреслювалася важливість правильного розподілу сил, підвищення ролі та відповідальності радянських і господарських органів у розв’язанні поставлених завдань, недопущення їх підміни.

Спинившись на завданнях ідеологічної роботи, В.В.Щербицький відзначив, що всі її засоби повинні бути спрямовані насамперед на розв’язання економічних і соціальних завдань, політичне загартування людей, їх моральне виховання. Не можна забувати про те, що буржуазна, націоналістична пропаганда намагається очорнити нашу країну, підірвати у радянських людей віру в реальність поставлених завдань. Під її впливом часом виникають нездорові чутки. Тому слід оперативно роз’яснювати, скажімо, безпідставність чуток про підвищення цін на продукти першої потреби [1]. В цих питаннях партійним комітетам необхідно виявляти більше самостійності, йти на відкриту розмову з людьми, не чекати вказівок згори.

Виховну роботу треба підпорядкувати головному – щоб кожна людина зрозуміла: від її праці, її поведінки залежить кінцевий результат. Для цього повною мірою слід використовувати систему політичного і економічного навчання. Рекомендовано секретарям партійних комітетів, членам бюро взяти участь у підготовці і проведенні перших занять.

До серйозного, критичного аналізу стану справ, причин недоліків, виявлення їх конкретних винуватців треба на ділі повернути засоби масової інформації. Місцева преса, радіомовлення ще недостатньо уваги приділяють тому, як іде перебудова роботи в первинних парторганізаціях, трудових колективах. Мало розповідається про труднощі, перешкоди, а також про те, як вони переборюються. Деякі керівники рідко використовують пресу, радіо і телебачення для роз’яснення обстановки, мобілізації трудящих на розв’язання невідкладних завдань. Партійним комітетам треба активніше підтримувати слушні виступи преси, класти край фактам затиску критики.

Характеризуючи стан справ у деяких галузях народного господарства, перший секретар ЦК Компартії України підкреслив: нас не повинно заспокоювати, що досягнуті в цілому по промисловості за 8 місяців темпи приросту обсягів виробництва і продуктивності праці вищі від річних завдань. Серйозну стурбованість викликає збільшення кількості відстаючих підприємств, зниження темпів приросту в ряді галузей. Особливо неблагополучне становище в Міненерго, Мінлегпромі, Держагропромі і Мінімісцевпромі республіки. Внаслідок допущеної на багатьох підприємствах на початку минулого місяця «розкачки» не були виконані плани випуску ряду виробів машинобудування, товарів народного споживання, окремих видів металургійної і хімічної продукції. Заступники Голови Ради Міністрів УРСР, завідуючі відділамі ЦК, партійні комітети і облвиконкоми повинні оперативно реагувати на ці факти і вживати вичерпних заходів для забезпечення ритмічної роботи.

Зазначалося, що виконання затверджених ЦК Компартії України першочергових організаційних і господарських заходів на вересень у ряді місць зволікається. В окремих обкомах партії – Миколаївському, Херсонському та інших – до організації їх виконання поставились безвідповідально. В цьому, звичайно, є вина і Секретаріату ЦК, і Ради Міністрів УРСР.

У відділах ЦК, Держплані, обкомах і облвиконкомах необхідно також розглянути і проконтролювати здійснення конкретних заходів, що забезпечують підвищення технічного рівня і якості експортної продукції, розширення економічного і технічного співробітництва з соціалістичними країнами [2].

Особлиіву увагу В.В.Щербицький приділив невідкладним завданням у капітальному будівництві, зокрема, введенню найважливіших виробничих потужностей, жилих будинків, у тому числі в Києві, дитячих дошкільних закладів, лікарень і поліклінік. Треба ще провести великі обсяги робіт, щоб найближчим часом повністю забезпечити житлом усі сім’ї, евакуйовані із зони Чорнобильської АЕС. Заступникам Голови Ради Міністрів УРСР тт.Масолу В.А. і Єсипенку П.Є. доручено посилити контроль за виконанням усіх намічених заходів у цій галузі [3].

Необхідно завершити перегляд і уточнення проектно-кошторисної документації об’єктів, споруджуваних у нинішній п’ятирічці. Перевірка показала, що ця робота тільки розпочата і проводиться поки що незадовільно. Обкомам партії і облвиконкомам запропоновано розглянути це питання і вжити відповідних заходів. Вказувалось також на необхідність поліпшення ремонту жилого фонду, об’єктів соцкультпобуту, зміцнення бази охорони здоров’я, більш активного залучення на це коштів промислових підприємств і колгоспів. Треба повсюдно детально розібратись, як пов’язані плани розвитку соціальної сфери і виробництва на наступний рік.

Підкреслювалась необхідність більш глибокого аналізу якісних показників роботи, підвищення ролі і відповідальності в цій справі планових, фінансових і статистичних органів. Важливо забезпечити правильне співвідношення між темпами зростання заробітної плати і продуктивності праці, виявляти додаткові резерви, особливо по збільшенню виробництва товарів народного споживання, які користуються підвищеним попитом населення [4].

На нараді грунтовно обговорено завдання організації дальшого продажу зерна державі, забезпечення кормами тваринництва. Обкомам партії, облвиконкомам рекомендовано встановити найсуворіший контроль за продажем насамперед пшениці, здачею її в обмін, а також круп’яних культур, зерна кукурудзи. Вказувалось у цьому зв’язку, що ряд господарств має можливості значно перевиконати план закупок зерна, але обласними органами, зокрема Ровенської, Івано-Франківської, Волинської та деяких інших областей, робота в цьому напрямі ведеться слабо. Необхідно повсюдно ще раз розглянути хлібофуражний баланс і організувати роботу так, щоб кожне господарство продало державі максимально можливу кількість зерна, створило необхідний запас концентрованих та інших кормів, який забезпечить продуктивне ведення тваринництва відповідно до плану на наступний рік.

Член Політбюро ЦК Компартії України, Голова Ради Міністрів УРСР О.П.Ляшко, який виступив на нараді, спинився на завданнях, зв’язаних з підготовкою до зими, забезпеченням стабільного функціонування народного господарства в цей період, створенням нормальних умов для життя, праці і відпочинку людей. Підкреслювалося, що в ряді місць проявляється невиправдана безтурботність, ослаблено контроль за ходом цих робіт. Відстають з підготовкою житла і об’єктів комунального призначення в Кримській, Донецькій, Одеській, Черкаській, Дніпропетровській, Ворошиловградській і деяких інших областях.

Завданням першочергової ваги є підготовка енергетичного господарства. Тим часом низькими темпами здійснюється будівництво пускових енергоблоків на Запорізькій, Ровенській і Хмельницькій АЕС, енергетичних і водогрійних котлів на ТЕЦ у Вінницькій, Львівській, Харківській областях. З метою підвищення стабільності енергопостачання необхідно забезпечити раціональне і дбайливе використання палива і енергії, зниження потужності, що споживається в години максимуму навантажень, за рахунок зміщення перерв і змін, перенесення роботи окремих цехів і виробництв на нічний час і недільні дні, виконання ремонтів у вечірні години.

Потім О.П.Ляшко спинився на питаннях підготовки до роботи в осінньо-зимовий період інших галузей промисловості, будівництва, транспорту, колгоспів, радгоспів і підприємств агропромислового комплексу. Підкреслювалося, що підготовка до зими має бути під суворим контролем партійних комітетів, радянських, господарських органів, громадських організацій.

В обговоренні взяли участь члени Політбюро ЦК Компартії України І.О.Мозговий, Ю.Н.Єльченко, кандидати в члени Політбюро ЦК В.Ф.Добрик, Ю.П.Коломієць, перші секретарі обкомів партії: Київського – Г.І.Ревенко, Житомирського – В.М.Кавун, Чернігівського – Л.І.Палажченко.

Радянська Україна, 1986 р., 18.09, № 214 (19719); Кіровоградська правда, 1986 р., 18.09, № 215 (17577).

[1] Забезпечення населення харчами віднесено до ділянки ідеологічної роботи. Коли нема чого їсти, то хоч політінформацію провести…

[2] Співробітництво з капіталістичними країнами є виключним правом Москви.

[3] Ви помітили, що нарада проводилась після Чорнобильської катастрофи? Ви помітили, що це і все, що керівник України знайшов можливим сказати про неї? Чи не склалось у вас враження, що катастрофа відбулась десь за тисячі кілометрів від України, і тому у нас всіх проблем – розмістити евакуйованих?

Висновок простий: керівництво України було повністю усунене від робіт по ліквідації катастрофи. Ці роботи велись на території України, але від виключним контролем Москви. Але Щербицький знайшов можливість і тут показати москалям дулю з маком: якщо ми непотрібні, то і клопотів ніяких ми не несемо, хіба що евакуйованих розселимо.

[4] Це тим простіше, що в Україні ніяких товарів взагалі не було, і який би не з’явився, підвищений попит населення для нього був ґарантований. Це зараз завдяки імпорту ми розсобачились.