Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Ці знання переоцінити важко

В.Масарик

У Києві завершили роботу міжрегіональні навчальні курси по ядерній медицині, що проходили по лінії МАГАТЕ і Всесвітньої організації охорони здоров’я.

– Курси проводяться в Києві вже у восьмий раз, – розповіла завідуюча кафедрою медичної радіології Київського інституту вдосконалення лікарів, заслужений діяч науки СРСР, лауреат Державної премії УРСР, член ради МАГАТЕ, професор Т.П.Сиваченко. – Свою роботу вони починають у Москві, в Центральному інституті вдосконалення лікарів. Потім заняття «переїжджають» до нас і продовжуються на базі відділення медичної радіології Київської обласної лікарні. Наших слухачів ми знайомимо з останніми новинками в галузі радіонуклідної діагностики захворювань серцево-судинної системи, радянською діагностичною технікою.

обговорюють навчальні плани курсів на…

Зліва направо: завідуюча кафедрою медичної радіології Київського інституту вдосконалення лікарів Т.П.Сиваченко, професор кафедри медичної радіології Центрального інституту вдосконалення лікарів, учений секретар курсів С.П.Миронов і співробітник відділу міжнародних зв'язків Державного комітету по використанню атомної енергії СРСР М.М.Звонов обговорюють навчальні плани курсів на наступний рік.

Позаду – дні напруженої праці для 25 лікарів – спеціалістів з медичної радіології з 22 країн світу. Що дали курси? На це питання відповідає один із слухачів, фахтець з ядерної медицини, доктор бомбейської спеціалізованої клініки, член секретаріату «делійської шістки» Десаі Ішанда:

– Знання, здобуті в Радянському Союзі, переоцінити важко. Особисто я дізналася про деякі методи досліджень, а також ізотопні препарати, які в мене на батьківщині не застосовуються. Після повернення ми з колегами обов’язково візьмемо все це на озброєння.

Заняття веде кандидат медичних наук…

Заняття веде кандидат медичних наук В.А.Романенко.

Цьогорічні курси проходили після аварії на Чорнобильській АЕС. У лікарів-радіологів обласної лікарні додалося турбот. Чи не вплинуло це на навчальний процес? Як оцінюють дії своїх радянських колег наші гості? Своїми враженнями поділився співробітник Пекінського медичного інституту доктор Лу Ган:

– Коли відверто, то в Москві у деяких учасників наших курсів закрався сумнів відносно того, їхати нам до Києва чи ні. Виявилося, що наші страхи були марними. Все, що ми тут побачили, про що дізналися, в моїх товаришів викликало захоплення, настільки самовіддано і точно діяли в складних умовах радянські радіологи. Ми відвідали стаціонар лікарні, де проходять обстеження жителі Чорнобильського району, ознайомилися з профілактичними заходами. Мушу визнати, що дії радянських лікарів бездоганні, а самопочуття пацієнтів – відмінне.

Широкою була й культурна програма слухачів курсів. Своїми враженнями від перебування в столиці України поділився науковий співробітник Інституту ядерної медицини, член Комісії по використанню атомної енергії Бангладеш Файсал Кабір:

– Ми були на виставі в оперному театрі, відвідали багато музеїв. Та найбільше запам’ятаються прогулянки містом. Воно вражає красою, а люди – доброзичливістю і щиросердям.

Цьогорічні курси завершені. Та ще не раз приїдуть до Києва лікарі з усіх кінців планети, щоб запозичити досвід своїх радянських колег у радіаційній медицині. Про завдання і перспективи співробітництва в плані використання мирного атома розповів співробітник відділу міжнародних зв’язків Держкомітету по використанню атомної енергії СРСР М.М.Звонов:

– Співробітництво країн у галузі мирного використання атомної енергії ми розцінюємо як запоруку безпеки, важливий механізм на шляху до мирного співіснування між державами і народами світу. Щедра передача знань одне одному веде до кращого взаєморозуміння, зміцнює довіру і солідарність учених-лікарів у боротьбі за мир на планеті.

Київська правда, 1986 р., 25.10, № 249 (18731).