Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Споруджується нове місто енергетиків

РАТАУ

На нараді в Києві обговорено питання проектування та будівництва м.Славутича

Важливою складовою частиною великомасштабної програми ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС є будівництво міста Славутича для постійного проживання енергетиків. Його буде споруджено в районі села Неданчичі Чернігівської області в основному протягом двох найближчих років і розраховано на 20 тисяч, а в перспективі – 30 тисяч жителів. До проектування та будівництва нового міста залучено ряд союзних міністерств і відомств, будівельні організації Російської Федерації, України, Грузії, Азербайджану, Вірменії, Литви, Латвії, Естонії.

Питання прискорення будівництва м.Славутича, створення необхідної виробничої бази, забезпечення комплексної забудови, координації дій усіх заінтересованих сторін обговорено на нараді, що відбулась 8 січня в Києві.

Повідомлення про містобудівні рішення і розробку проектної документації зробив голова Держцивільбуду І.М.Пономарьов. У цій справі, повідомив він, брали участь 34 проектні організації на чолі з генпроектувальником КиївЗНДІЕП. Менш ніж за три місяці замість належних за нормативами двох років, видано робочі креслення об’єктів житла і соцкультпобуту, магістральних інженерних комунікацій міста. Тепер уся технічна документація вже передана замовникові – Мінатоменерго СРСР і підряднику – Міненерго СРСР.

Генеральний план міста Славутича передбачає різні типи житла – і багатоповерхові будинки, і котеджі з присадибними ділянками з повним набором об’єктів соціального призначення. Він розроблений з урахуванням максимального збереження і використання в його озелененні існуючого лісу. Намічено розділити пішохідний і автомобільний рух, сконцентрувати всі заклади культурно-побутового обслуговування в ядрі міста.

Про підготовку до широкого розгортання робіт на будівельному майданчику майбутнього міста розповів заступник міністра енергетики і електрифікації СРСР Ю.М.Корсун. Уже тепер, відзначив він, тут працює більш як дві тисячі чоловік, створено вахтове селище будівельників «Якір». Почато роботи по спорудженню бетонно-розчинного господарства, визначено і обладнано майданчики для приймання вантажів. Разом з тим є і неув’язки. Пильної уваги потребує своєчасне забезпечення споруджуваних об’єктів інженерним обладнанням і будівельними конструкціями. З перших днів слід добиватися ритмічності поставок. Багато в чому це залежить від зусиль працівників Держпостачу СРСР і УРСР.

На питаннях розвитку залізничної мережі в районі майбутнього міста енергетиків спинився міністр транспортного будівництва СРСР В.А.Брежнєв. Він підкреслив, що зростаючі обсяги перевезень вимагають підвищення темпів робіт по створенню ліній для швидкісного руху поїздів. І Мінтрансбуд працює над розв’язанням цієї проблеми.

Про здійснювані заходи щодо прискорення спорудження Славутича розповіли заступник міністра будівництва в південних районах СРСР Є.В.Бортников, перший заступник міністра будівництва в північних і західних районах СРСР Ю.Г.Лосєв, заступник Голови Ради Міністрів УРСР П.Є.Єсипенко, заступники голів Рад Міністрів Грузії – Ю.І.Кедішвілі, Азербайджану – Д.М.Асанов, Вірменії – Г.А.Айрапетян, Литви – В.А.Казанавічюс, Латвії – Н.В.Денисенко, Естонії – П.К.Палу.

В обговоренні взяли участь заступник Голови Рада Міністрів СРСР Б.Є.Щербина, Голова Ради Міністрів УРСР О.П.Ляшко, Міністр атомної енергетики СРСР М.Ф.Луконін, секретар ЦК Компартії України Б.В.Качура, перший секретар Чернігівського обкому партії Л.І.Палажченко.

На нараді виступили член Політбюро ЦК КПРС, перший секретар ЦК Компартії України В.В.Щербицький, кандидат у члени Політбюро ЦК КПРС, секретар ЦК КПРС В.І.Долгих.

Підкреслювалось, що в роботі по усуненню наслідків аварії на Чорнобильській АЕС настав новий етап – не менш важливий і складний. Для того, щоб забезпечити високу працездатність і стабільність колективу АЕС, необхідно створити нове місто енергетиків. Важливим завданням є прискорене виконання всіх робіт, забезпечення їх високої якості. Це відповідальне доручення партії і уряду. У його реалізації особлива роль належить партійним і радянським органам союзних республік. Надзвичайно важливо забезпечити формування дієздатних будівельних колективів, координацію зусиль усіх учасників будівництва, чітку їх взаємодію. Настійна вимога – скоротити організаційний період з тим, щоб не уповільнювались темпи здійснення запланованих заходів, виключити відставання. Треба також встановити з перших днів широкий і суворий авторський нагляд. Це прискорить народження нового міста на Дніпрі, яке стане рідним домом для чорнобильських енергетиків.

9 січня кандидат у члени Політбюро ЦК КПРС секретар ЦК КПРС В.І.Долгих відвідав Інститут електрозварювання імені Є.О.Патона АН УРСР, ознайомився з роботою по створенню і впровадженню у виробництво прогресивних технологій, устаткування і матеріалів.

Того ж дня відбулась розмова у ЦК Компартії України.

Радянська Україна, 1987 р., 10.01, № 8 (19811).