Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

“Здоров’я, щастя, добра…”

В.Козловський

У цьому короткому побажанні, висловленому Героєм Радянського Союзу, підполковником внутрішньої служби Л.П.Телятниковим читачам нашої газети – мабуть, міститься все те, заради чого він і його товариші ризикували тієї чорнобильської ночі власним життям.

Непросто це: зважитися ступити у мить, за якою вже ніщо може не повторитися – ні теплота материнських рук, що торкаються твого волосся, коли приїжджаєш додому у відпустку, ні липневий зорепад після першого побачення, ні чистий поцілунок маленької доньки чи сина.

Їх було 28, хто перший вийшов на лінію вогню грізної стихії. Усі вони ступили у ту мить. Не всі залишилися жити.

Кажуть, історія знає багато аналогів. Що ж, можливо, чимось нагадував їх подвиг і подвиг 28 героїв-панфіловців, відступати яким було теж нікуди.

Герой Радянського Союзу, підполковник…

Герой Радянського Союзу, підполковник внутрішньої служби Л.П.Телятников. Фото С.П’ятерикова.

…Тієї квітневої ночі Леонід Петрович Телятников, тоді ще майор, командир воєнізованої пожежної частини № 2 міста Прип’ять, був у відпустці. Лихо підняло його по тривозі, і за 20 хвилин після того, що трапилось на четвертому реакторі, він був на місці подій і прийняв командування на себе. А вже, по суті, увійшли в історію його товариші, очолювані лейтенантами В.П.Правиком і В.М.Кибенком.

– 20 хвилин… Це було моє чи не найшвидше повернення з відпустки, – згадує зараз Леонід Петрович.

На фронті тривалість бою визначалася досвідом командира. Так трапилось і під час першої локалізації аварії на Чорнобильській АЕС. Бій був короткий, але, на жаль, не на життя, а на смерть. Та інакше у той момент діяти було неможливо,

– Часу на роздум не лишалось, – продовжує Л.П.Телятников. – Тому рішення ми з товаришами обрали найнебезпечніше, але єдино правильне. І на лінії вогню полум’я їх сердець виявилося сильнішим.

Пригадується, з яким хвилюванням читали ми перші повідомлення про героїв. Як загострювалися в нас почуття найрізноманітніші – і гордості, і скорботи, і віри, і вдячності. А потім – з радістю дивились, як усміхається до нас Леонід Петрович Телятников з екранів телевізорів під час інтерв’ю кореспондентові програми «Час». І заспокоювалися, сподівалися: справи поліпшуються. І у нього, і на атомній. Так мимоволі проводили ми підсвідоме якусь паралель між його здоров’ям і оздоровленням хворого реактора.

Відтоді минув час.

– Який день, Леоніде Петровичу, вам зараз найпам’ятніший?

– Мабуть, 9 січня 1987 року, – каже Л.П.Телятников.

Це перший робочий день підполковника після хвороби. Він знову в строю. А це значить, немає на світі нічого, що могло б подолати радянський характер. Бо в ньому уособлюється єдність і сила нашого соціалістичного ладу.

Прапор комунізму, 1987 р., 20.01, № 16 (2715).