Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Дар героям Чорнобиля

Фото Григорія Кубланова

Репортаж в номер

У такому повному окладі бійці колишніх Прип’ятської СВПЧ-2 по охороні Чорнобильської АЕС і СВПЧ-6 м.Чорнобиля збираються тепер рідко. Дуже рідко. Мабуть, ось так, як учора ввечері, в управлінні пожежної охорони МВС республіки, вони востаннє всі разом збиралися того пам’ятного дня, коли урочисто відкривався меморіальний знак на честь їхніх товаришів, без яких вже ніколи поняття «всі разом» не буде по-справжньому повноцінним.

А приймати дар своїх шотландських колег цього вечора прийшли їхні друзі і однополчани: кавалери ордена Червоної Зірки Василь Голота та Сергій Легун, ордена «Знак Пошани» Володимир Дакалов та Михайло Іванов, багато інших. Багато – і серед них людина, про долю якої в та перші травневі дні узнала вся країна. Узнала, захоплюючись і хвилюючись, – таким тяжким був стан його здоров’я. Людина ця – їх командир Леонід Петрович Телятников. Тепер вже Герой Радянського Союзу. Тепер вже підполковник.

Дарунок чорнобильцям від їхніх далеких…

Дарунок чорнобильцям від їхніх далеких шотландських друзів.

Дар шотландських пожежників дещо незвичайний. У тому розумінні, що дещо незвичайним був спосіб його передачі, про який на вчорашиій зустрічі розповів голова президії Українського товариства дружби і культурного зв’язку із зарубіжними країнами В.П.Оснач. Цю пам’ятну символічну скульптуру англійського майстра А.Міллера «Поранений товариш» пожежники одного із районів Глазго – Стратклайда передали недавно членам радянської делегації, яка перебувала в їхній країні і брала участь у роботі конференції товариства «Шотландія-СРСР».

Після вручення пам'ятного дара

Після вручення пам'ятного дара.

Символічний дар шотландців, захоплених мужністю і високим професіоналізмом своїх радянських колег, знайшов адресата. Як знайшли відгук у вдячних серцях наших хлопців і два скромних рядки російською мовою, викарбуваиі на пам’ятному знаку: «Немає більшої любові, ніж якщо хтось віддасть життя своє за друзів».

– Цей дар невипадковий, – сказав Герой Радянського Союзу Л.П.Телятников, який прийняв дарунок з рук В.П.Оснача. – Сам факт вручення його, як і моя недавня поїздка до Великобританії, і зустріч з прем’єр-міністром Маргарет Тетчер, є внеском у дальше співробітництво наших держав.

Вечірній Київ, 1987 р., 24.03, № 69 (12984).