Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Сильнішим від вогню

Інф. «Прапора комунізму».

Чорнобильським пожежникам вручено пам’ятний дарунок шотландських колег

Світ знає про подвиг радянських людей під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АВС. І першими боротьбу з атомною стихією розпочали пожежники. Імена В.М.Кибенка, В.П.Правика, Л.П.Телятникова, інших синів Батьківщини стали уособленням героїзму і вірності обов’язку людей, які не шкодували найдорожчого, щоб відвернути нещастя, врятувати інших.

Свою шану мужнім борцям з атомною стихією висловлює громадськість багатьох зарубіжних країн. Наприклад, британські пожежники нагородили Героя Радянського Союзу підполковника Л.П.Телятникова медаллю «За мужність», а газета «Стар» – «Золотою зіркою».

Під час вручення дарунка шотландських… Під час вручення дарунка шотландських…

Пожежники з шотландського міста Глазго увічнили пам’ять радянських пожежників, які загинули під час аварії на Чорнобильській АЕС спеціально виготовленою скульптурною композицією [1]. Її було передано радянській делегації на чолі із заступником Голови Ради Міністрів Литовської РСР, депутатом Верховної Ради СРСР О.Чеснавічусом, яка брала участь у роботі конференції Товариства «Шотландія – СРСР». Передача пам’ятного дарунка відбулася біля меморіалу на честь 19 пожежників, які загинули під час гасіння пожежі на Чіпсайд-стріт у Глазго.

Учора в Управлінні пожежної охорони МВС УРСР відбулося вручення пам’ятного дарунка шотландських пожежників їх радянським колегам. Сюди прийшли посланці пожежних частин Прип’яті і Чорнобиля, працівники Управління пожежної охорони МВС республіки, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, представники органів масової інформації. Присутніх тепло привітав начальник Управління пожежної охорони МВС УРСР генерал-майор внутрішньої служби П.М.Десятников.

Подарунок шотландських пожежників героям Чорнобиля вручив голова президії Українського товариства дружби і культурного зв’язку із зарубіжними країнами В.П.Оснач. На меморіальній скульптурі, яку подарували пожежники Стратклайду, напис: «Героїчним пожежникам Чорнобиля від пожежників підрозділу «А» району Стратклайд. Глазго. Шотландія. Немає більшої любові, якщо хтось покладе своє життя за друзів». Ця бронзова скульптура під назвою «Поранений товариш» зображує допомогу пожежника своєму потерпілому колезі.

Подарунок шотландських колег прийняв Герой Радянського Союзу підполковник Л.П.Телятников.

Молодий пожежник, делегат 20 з’їзду ВЛКСМ В.Ф.Мельников, виступаючи перед присутніми, запевнив, що подвиг чорнобильців завжди буде для нього і товаришів взірцем виконання свого професійного обов’язку.

Англійські газети про вшанування подвигу пожежників Чорнобиля шотландськими колегами

«Дейлі рекорд»:

Пожежники Глазго віддають данину шани беззавітній мужності своїх радянських колег, яікі перемогли чорнобильське полум’я. Протягом трьох годин радянські пожежники боролися з вогнем на АЕС, знаючи про смертельну небезпеку радіації.

«Скотсмен»:

Визнанням героїзму радянських пожежників, які здолали полум’я на чорнобильському атомному реакторі, стала церемонія вручення спеціально виготовленої символічної скульптури підрозділу пожежників району Стратклайд… Вона була придбана на гроші, зібрані пожежниками підрозділу «А», коли вони дізналися про пожежників, які загасили вогонь Чорнобиля, принісши себе в жертву.

«Морнінг стар»:

Честь варучити пам’ятаний дарунок випала 26-річному Гордону Рейду і 28-річному Джорджу Макгіллу. Обидва вони рятували від вогню в університеті Глазго дорогий комп’ютер. Гордон Рейд недавно брав участь у ризикованому поєдинку з вогнем, коли трое дорослих потрапили в смертельну пастку над палаючим магазином на Еджіл-стріт.

Олександр Чеснавічус, звертаючись до пожежників району Стратклайд, підкреслив загрозу ядерної війни. «Давайте відвернемо найстрашніше полум’я», – сказав відомий політичний діяч, і це звернення завершилося рукостисканням. У відповідь на висловлювання О.Чеснавічуса про мир присутні члени підрозділу зааплодували.

Фото С.П’ятерикова

Прапор комунізму, 1987 р., 24.03, № 70 (2769).

[1] Хоча совєтська преса завжди визнавала окремішність Шотландії і виразно відрізняла її від Англії, вона не визнавала окремішності України. Тому пожежники однієї з провінцій Великобританії мають зносини не з такою ж провінцією СССР – Україною, а безпосередньо з СССР. Звідси випливає, що СССР мав якісь окремі політичні плани щодо Шотландії – можливо, навіть планува створити Шотландську ССР, окрему від Англійської ССР.