Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Радіаційна обстановка сьогодні

В.Скоропадська

У Міністерстві охорони здоров’я відбулася прес-конференція для представників республіканських засобів масової інформації з питань, зв’язаних з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобипьській АЕС.

Обстановка у Києві та прилеглих областях значно поліпшилася – рівень радіаційного фону наблизився до природного, минула йодна небезпека, продукти, які ми сьогодні споживаємо, за кількістю в них радіоактивних речовин не відрізняються від доаварійних. На ці та інші запитання на прес-конференції дали вичерпну відповідь журналістам медики, провідні вчені республіки.

Ми звернулися з проханням до заступника міністра охорони здоров’я УРСР тов.Ю.П.Спіженка детальніше прокоментувати радіаційну обстановку для читачів нашої газети:

– Як уже говорилося на прес-конференції, сьогодні якоїсь загрози життю киян та жителів області і прилеглих областей немає. Це ми можемо сказати з повною відповідальністю. Не зареєстровано якихось змін у формулі крові, відхилень від норми у тих дітей, які народилися після аварії на ЧАЕС. Але це не значить, що населення не перебуватиме під посиленим наглядом з боку медицини. Диспансеризація, більш поглиблена, охоплюватиме всі верстви населення. Але з’явилася нова хвороба – радіофобія. Що це таке? Загальний страх захворіти внаслідок аварії, як помітили медики, знижує опір імунної системи людини. На жаль, є ще певні групи людей, серед яких панує психологічне напруження, як ми говорили, страх захворіти. Це і є радіофобія. Звичайно, є свої радіаційні проблеми, але й «народилися» і соціально-психологічні, які базуються не на знаннях науки, медицини, а на домислах та емоціях. І, напевно, засоби масової інформації тут повинні докласти зусиль, щоб достовірно й правильно інформувати населення про радіаційну обстановку, висвітлювати питання, які виникають у процесі життя.

Радянська Україна, 1987 р., 15.04, № 87 (19890).