Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

«Чорнобиль. Хроніка тяжких тижнів»

Матеріали з фестивалю підготували наші спеціальні кореспонденти В.Борщов та І.Думкін

Сьогодні на конкурсному екрані 15 Московського міжнародного кінофестивалю демонструється фільм «Чорнобиль. Хроніка тяжких тижнів» («Укркінохроніка»)

На фестивальній орбіті

Привітання Генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Сергійовича Горбачова учасникам і гостям 15 Міжнародного кінофестивалю в Москві, безумовно надало кінофорумові особливого значення, нового імпульсу в боротьбі майстрів прогресивного кінематографа за ідеали, проголошені в девізі фестивалю.

Оновленим, помолоділим зустрів гостей московський огляд світового кінематографа. Зберігаючи свій девіз, він виходить на якісно новий рівень. Необхідність захисту самого життя на Землі вимагає від майстрів екрана ще більших зусиль в ім’я утвердження соціального прогресу і міжнародного спгвробітництва.

Повною мірою це стосується майстрів кінопубліцистики. Як відзначив голова жюрі конкурсу короткометражних фільмів, відомий радянський письменник і сценарист Алесь Адамович, перед документальним кіно в наші дні стоять надзвичайно важливі завдання: відбивати час в усій його багатогранності і суперечностях. Від фестивалю чекаю підтвердження своєї давньої думки про те, що кінопубліцистика набуває дедалі більшого значення, стає дійовою зброєю в боротьбі проти загрози загального знищення.

Рік тому знімальна група «Укркінохроніки» на чолі з режисером Володимиром Микитовичем Шевченком вела без перебільшення героїчну роботу по створенню документального фільму про ліквідацію аварії на Чорнобильській АЕС. А сьогодні в конкурсі 15 Московського кінофоруму демонструється фільм «Чорнобиль. Хроніка тяжких тижнів». У фестивалі беруть участь оператори картини Віктор Кріпченко і Володимир Таранченко. Про враження від фільму українських кінодокументалістів ми розповімо у наступному номері.

Надаємо слово учасникам 15 Міжнародного кінофестивалю.

Олександр Камшалов, голова Держкіно СРСР

Включаючи в конкурс фільм режисера Володимира Шевченка «Чорнобиль. Хроніка тяжких тижнів», ми прагнули ще раз нагадати кінематографістам, які зібралися на наш фестиваль, про суворі уроки Чорнобиля, про необхідність повсякчасної боротьби проти загрози ядерної війни. Адже наша країна послідовно і наполегливо виступає за без’ядерний світ, за виживання людства, і не випадково на прапорі фестивалю накреслено: «За гуманізм кіномистецтва, за мир і дружбу між народами!».

Стенлі Крамер, режисер (США)

Більш за все мене сьогодні цікавлять проблеми збереження миру. Тому я зараз багато часу витратив на вивчення матеріалів, пов’язаних з трагедією в Чорнобилі. Це буде темою мого майбутнього фільму. Я хочу, щоб цей фільм був не радянський, не американський, не радянсько-американський, а всесвітній. Щоб кожен глядач міг зрозуміти, що трагедія Чорнобиля може статися де завгодно, з ким завгодно і коли завгодно. І така катастрофа буде страшнішою, ніж та, що сталася в Хіросімі й Нагасакі. Проблема виживання індивідуума – ось те головне, що повинно хвилювати кожну людину на Землі. Бажаю всім учасникам фестивалю пам’ятати, що всі вони – жителі планети Земля.

Володимир Таранченко, оператор (СРСР)

Наша картина «Чорнобиль. Хроніка тяжких тижнів» зачіпає долі людей усього світу. Адже оволодіння атомною енергією дозволить вирішувати екологічні проблеми Землі, проблеми пошуків нових видів енергії. Все це дуже важливо для майбутнього існування людства.

Щойно я повернувся з Кракова, де нашу картину демонстрували поза конкурсом на фестивалі короткометражних фільмів. Картину прийняли добре. Були навіть додаткові покази. І я гадаю, що й на Московському кінофестивалі на нас чекає теплий прийом.

Жан Тревіль, режисер (Франція)

Я з великим інтересом, увагою і надією вислухав вітання М.С.Горбачова нашому фестивалю. Воно підтвердило те, що ми чули про нові віяння, які відбуваються у вашій країні, про безперечно позитивні зміни. Мої надії пов’язані з відродженням загублених зв’язків двох наших країн в галузі коопродукції [!]. Я гордий з того, що був першим режисером, який працював над створенням першого спільного фільму СРСР і Франції «Нормандія-Німан».

На екранах України, 1987 р., 11.07, № 28 (1490).