Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

За безпечний мирний атом

І.Вишневський, голова Комісії УРСР по зв’язках з МАГАТЕ. А.Трофименко, вчений секретар Комісії

30 років тому створено Міжнародне агентство по атомній енергії (МАГАТЕ)

Перша міжнародна конференція ООН з питань мирного використання атомної енергії, яка відбулася у Женеві в 1955 році, переконливо продемонструвала, які блага для людства може дати енергія атомного ядра. Перспективи розвитку атомної енергетики і всебічного використання радіоізотопів у народному господарстві ставали все привабливішими для багатьох країн і тому ідея створення міжнародної організації з питань мирного використання атомної енергії знайшла широку підтримку з боку багатьох країн світу.

Статут Міжнародного агентства по атомній енергії (МАГАТЕ), у підготовці якого брала участь Українська РСР, було прийнято на 11 сесії Генеральної Асамблеї ООН у жовтні 1956 року. Дев’ятого лютого 1957 року цей статут, що проголошував завданням МАГАТЕ «сприяння у використанні атомної енергії для підтримки миру, здоров’я і добробуту в усьому світі», був ратифікований Верховною Радою СРСР і 2 квітня 1957 року Верховною Радою УРСР. У липні того ж року МАГАТЕ, до складу якого на той час входило 26 країн, включаючи СРСР, УРСР і БРСР, розпочало свою діяльність у Відні (Австрія). Нині членами МАГАТЕ є 113 країн.

Відповідно до свого статуту МАГАТЕ виконує ряд програм, метою яких є створення умов для всебічного використання атомної енергії країнами, що розвиваються, надання їм технічної допомоги у цій справі, організація міжнародного співробітництва, передача досвіду і знань у цій галузі країнам – членам агентства.

У галузі атомної енергетики МАГАТЕ розробляє норми надійності і безпеки атомних реакторів, технічні, економічні та екологічні аспекти, пов’язані з будівництвом АЕС, проблеми обробки і захоронення радіоактивних відходів, аналізує стан і перспективи розвитку атомної енергетичної бази у різних країнах. За даними МАГАТЕ на жовтень 1986 року в 32 країнах діяло 388 реакторів загальною потужністю 263 мільйони кіловат, де виробляється 14 процентів електроенергії. В стадії спорудження 144 реактори з проектною потужністю 130 мільйонів кіловатів. Передбачається, що до 2000 року загальна потужність всіх АЕС у світі досягне 500 мільйонів кіловатів.

Аналіз міри риску роботи АЕС, який враховує лише технічні фактори (міцність конструкцій, надійність різних вузлів тощо), дозволяє стверджувати: серйозна аварія на АЕС може статися лише за 10-100 тисяч років роботи реактора, тобто, вона практично неможлива. В той же час за даними МАГАТЕ за три десятиріччя роботи АЕС мали місце 152 аварії, які супроводжувались більш чи менш значними виходами радіоактивності в атмосферу. Саме тому агентство приділяє велику увагу оцінці «людського фактора», взаємодії людини з машиною.

Як відомо, саме цей фактор, а якщо сказати точніше, то грубе порушення правил експлуатації реактора було причиною аварії на четвертому блоці Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 року. На основі аналізу інформації про розміри аварії та рівні радіації у різних районах Радянського Союзу і ряді європейських країн, МАГАТЕ дало об’єктивну картину того, що сталося, позитивно оцінило дії, спрямовані на ліквідацію наслідків аварії та прийняло запропоновані Радянським урядом проекти конвенцій про оперативне сповіщення про аварії, які можуть статися у майбутньому на ядерних установках, і про надання допомоги у разі таких аварій [1]. Як відзначив генеральний директор МАГАТЕ X.Блікс, «міжнародна солідарність і співробітництво, свідками яких ми стали після Чорнобильської аварії, є прикладом того, як світ може об’єднатися у прагненні добитися безпечного використання нової техніки на благо людства».

Роль МАГАТЕ зросла після вступу у дію Договору про нерозповсюдження ядерної зброї в 1970 році, коли чи не вперше в історії міжнародних відносин переважна більшість країн світу (на даний час 120) добровільно відмовилися від створення такої зброї або придбання її від інших країн. Адже при роботі АЕС накопичується плутоній, який може бути використаний також для виробництва ядерної зброї. Деяке уявлення про потенційну небезпеку цього можуть дати такі цифри. В останньому десятиріччі нашого століття щорічне виробництво плутонію у світі досягне багатьох сотень тонн. Для створення однієї атомної бомби потужністю 20 кілотонн досить кількох кілограмів плутонію.

На МАГАТЕ було покладено завдання – запобігти використанню плутонію для створення ядерної зброї. Агентство розробило систему контролю або гарантій того, що атомні реактори, ядерне паливо і відповідні технології, які передаються неядерним країнам, не будуть використані ними у воєнних цілях. Інспектори МАГАТЕ регулярно перевіряють кількість плутонію приблизно на 800 ядерних установках, що знаходяться під контролем агентства.

Українська РСР бере активну участь у роботі МАГАТЕ. Делегація УРСР на щорічних сесіях Генеральної конференції агентства не раз виступала з конструктивними пропозиціями, спрямованими на активізацію діяльності цієї організації по зміцненню міжнародного співробітництва в галузі мирного використання атомної енергії, запобіганню розповсюдження ядерної зброї, наданню ефективної технічної допомоги країнам, що розвиваються.

З метою повнішої реалізації можливостей, пов’язаних з участю нашої республіки в МАГАТЕ, у 1967 році була створена постійно діюча міжвідомча комісія по зв’язках з МАГАТЕ у складі представників Держплану УРСР, Академії наук УРСР, Міністерства закордонних справ УРСР та інших республіканських міністерств. На комісію були покладені задачі дальшого розширення науково-технічних контактів з МАГАТЕ і підготовка пропозицій по використанню зарубіжного досвіду застосування атомної енергії в народному господарстві.

Вчені республіки беруть активну участь у міжнародних конференціях по мирному використанню атомної енергії, в наукових форумах МАГАТЕ. На конференції ООН по сприянню міжнародному співробітництву у галузі використання атомної енергії у мирних цілях, що відбулась у Женеві в березні – квітні 1987 року, делегація УРСР висвітлила шляхи розвитку атомної енергетичної бази в республіці, використання іонізуючих випромінювань у наукових дослідженнях та народному господарстві. На конкретних прикладах було показано, які переваги може дати застосування ядерних методів у сільському господарстві та медицині.

У рамках роботи по зміцненню міжнародного співробітництва вчених у Києві були організовані наради експертів і консультативних груп МАГАТЕ з ядерних даних, високотемпературної плазми, технічних проблем гарантій мирного використання атомної енергії. У вересні цього року в Києві відбудеться Міжнародна конференція з нейтронної фізики, в якій візьмуть участь учені з двох десятків країн та представники МАГАТЕ.

Україна бере активну участь у програмі агентства по наданню технічної допомоги країнам, що розвиваються, щороку організовуються науково-ознайомчі поїздки і навчання для спеціалістів з таких країн.

Стало вже традицією щорічне проведення курсів МАГАТЕ по використанню іонізуючих випромінювань у медицині на базі кафедри медичної радіології Київського інституту вдосконалення лікарів та курсів з проблем національних систем обліку та контролю ядерних матеріалів у Ялті. Зарубіжні спеціалісти не раз відвідували атомний реактор та ізохронний циклотрон Інституту ядерних досліджень АН УРСР, знайомилися з прискорювачами та іншими джерелами випромінювання в Інституті фізичної хімії АН УРСР. За останні 10 років у таких заходах взяли участь майже 800 спеціалістів з 60 країн, що розвиваються. Це вагомий внесок нашої республіки у розвиток мирного застосування атомної енергії в цих країнах.

Діяльність Української РСР у галузі мирного використання атомної енергії дістала високу оцінку з боку керівництва МАГАТЕ, яке не раз відзначало швидкі темпи розвитку атомної енергетики в УРСР, прогрес у використанні радіоізотопів у народному господарстві, високо оцінює технічну допомогу, яку наша республіка надає країнам, що розвиваються.

Успіхи, яких МАГАТЕ досягло за 30 років свого існування, стали результатом співробітництва соціалістичних, капіталістичних країн і країн, що розвиваються, у справі мирного використання атомної енергії. Таке співробітництво особливо яскраво проявилося при укладанні Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та розробці заходів щодо безпечної роботи АЕС. Тим самим МАГАТЕ відіграло важливу роль у запобіганні розповсюдження ядерної зброї на нашій планеті та у зведенні до мінімуму риску, пов’язаного з розвитком атомної енергетики. Діяльність агентства стала прикладом того, як можна налагодити ефективне міжнародне співробітництво на взаємовигідній основі.

Радянська Україна, 1987 р., 29.07, № 174 (19997).

[1] І це не дивлячись на те, що така аварія може статись лише раз на сто тисяч років. Думаю, що МАГАТЕ не проіснує стільки часу і що, приймаючи ці конвенції, агенція виходила якраз із протилежних засновків – із припущення великої імовірності аварій; а байка про сто тисяч (чому б не мільйонів?) років призначена виключно для зовнішнього використання, для глупих хахлів.