Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

На даху саркофага

Л.Янюк, кор. «Радянської України»

Над четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної станції почато монтаж покрівлі саркофага

Ці завершальні роботи по похованню аварійного енергоблоку стали можливими після здійснення вчора унікальної в монтажній справі операції – зведення конструкцій опорних рам, які держатимуть на собі покрівлю саркофага. Велетенські крани подають на дах саркофага металеві великого діаметра спеціальні труби, що їх укладають на опорні рами. Одразу каркас із труб буде забетоновано. Відтак аварійне жерло стане замурованим. За розрахунками спеціалістів на ці операції відведено чотири дні.

Власне, всі операції, які здійснили і здійснюють трудові колективи будівельного управління № 605 і тресту «Спецмеханомонтаж», унікальні, з якої б позиції про них не розповідати: і технічними рішеннями, і виконанням, і виявленими тут людськими самовідданістю та мужністю.

Сотні будівельників і монтажників, які вдень і вночі йшли на штурм реактора, знали, на яку небезпеку вони наражаються. Складність робіт полягала, насамперед, у тому, що, дивлячись на численні, в різних ракурсах фотографії розвалу аварійного блоку, інженери повинні були створити надійний, ефективний проект захисної споруди, найточніше розрахувати її параметри, максимально чітко організувати процес виконання робіт у небезпечних умовах, коли кожна мить цінилася здоров’ям і життям людей. На роздуми і прийняття єдино правильних рішень відводилися іноді хвилини. І тут найвищий професіоналізм, сміливість, оперативність і мужність виявили сотні людей. Серед них відзначилися спеціалісти Олександр Миколайович Демидов, Олександр Володимирович Бевза, Кирило Степанович Тидиков, Микола Савич Бака, Анатолій Маркович Кондратьєв, Борис Іванович Корепанов.

Сьогодні гігантськими сходинками, заввишки від 6 до 12 метрів і завтовшки від 12 до 25 метрів, піднімається вгору стіна саркофага, яка закрила аварійний блок з боку розвалу на територію АЕС. Надійна стіна відділяє четвертий блок також з боку машинного залу, покрівлю якого також перекрито.

Тут, на висоті, йдуть завершальні, найвідповідальніші роботи.

Радянська Україна, 1986 р., 26.09, № 220 (19725).