Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Небезпечний характер інциденту

[А у самих що робиться]

Лондон, 20. (ТАРС). Стають відомі нові факти, які свідчать про вкрай небезпечний характер інциденту з ядерною зброєю, що стався 11 січня у графстві Уілтшір поблизу міста Солсбері. Один з 20-тонних грузовиків секретного військового конвою, що перевозив ядерні заряди, втратив управління і перекинувся. Інший винесло на зустрічну смугу руху, і він ледве утримався на краю траси.

Британські власті намагаються огорнути завісою найсуворішої таємниці всі пов’язані з цим події. Як пише сьогодні газета «Тудей», того дня могло статися непоправне. «Протягом 41 хвилини вважалося, що Великобританія перебуває на грані ядерної катастрофи», – підкреслює газета. Через лічені секунди після того, як автомобіль, що транспортував ядерні боєприпаси, зазнав аварії, у відповідні служби міністерств оборони, навколишнього середовища та в інші відомства надійшла закодована радіограма зі словами: «Олдхем два». «Ця фраза, – зазначає «Тудей», – використовується за надзвичайних обставин командирами конвоїв, які перевозять по території Великобританії ядерну зброю. Згідно з секретними інструкціями, ця шифровка повинна надсилатися тільки тоді, коли існує реальна загроза великого радіоактивного зараження».

«Олдхем два» означає також початок підготовки до масової евакуації населення з того чи іншого району. Цей факт прямо суперечить твердженням консервативного уряду про те, що нібито не було ніякої небезпеки у зв’язку з інцидентом, відзначає «Тудей».

Радянська Україна, 1987 р., 21.01, № 17 (19820).