Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Що за нарада без параду?

В.Крохмалюк, кор.«Радянської України».

Репліка

Отак собі ще й досі міркують деякі керівні працівники на будівництві Хмельницької атомної електростанції. Мовляв, буде звернення та ще й гучне, розгорнуте, отоді високо оцінять наш захід. Коли ж прибудуть до енергобудівників перевіряючі – матимемо що показати, чим похвалитися. Ну, як же без звернення?..

Ці роздуми, напевно, володіли секретарем парткому будівництва Олексієм Дмитровичем Петраковим, його товаришами, коли вирішено було готувати нараду бригадирів з питань підвищення ролі керівників середньої ланки у забезпеченні своєчасного введення в дію пускового комплексу першого енергоблока. Очолив партком О.Петраков недавно, але працює на спорудженні АЕС тривалий період. Отже, напевне, знає, що його попередник на цьому посту О.Лапко був завзятим ініціатором надуманих починів. І парткомівці, які готували тексти звернень напередодні різноманітних зльотів, зборів, нарад, повірили, мабуть, що без цього не обійтися.

От і на цей раз взялися по шаблону завершити нараду бригадирів прийняттям відповідного звернення.

Партком орган шанований. Треба, так треба, вирішили бригадири. І ось звернення прийнято. А в нім – марнослів’я від початку й до кінця. Жодної живої думки, ділової пропозиції, жодного прізвища. Жодного конкретного показника, за який треба боротися. Тим часом справи на будові кепські.

У зверненні, опублікованому в Славутській міськрайонній газеті і в багатотиражці будови, самі лише загальники на зразок: «Ми закликаємо краще організувати працю… Підвищувати вимогливість і відповідальність за стан трудової і виробничої дисципліни, якість… Працювати продуктивно, розвивати трудове суперництво… Бути на передових рубежах…». А були ж на цій нараді гостро критичні зауваження, пропонувались шляхи усунення хиб та упущень. Та в зверненні про це – ані слова. Навіть про бригадний підряд і госпрозрахунок нічого не сказано. Не знайдеш там і слова про те, яким саме досвідом слід оволодівати, як підтягти відстаючих. Отже, наяв данина парадності. Товариші з парткому так заорганізувалися, що й, здається, забули про мету наради.

Додамо: були на нараді відповідальні працівники міськкому та обкому партії, виступав начальник управління будівництва АЕС Є.Баженов. Чому ж вони не застерегли партком від формалізму й показухи?

Радянська Україна, 1987 р., 13.03, № 60 (19863).